| LittlePoppy a întrebat:

Buna dimineata!
O garnitura "olandeza" poate ceda de la sine? E vorba de o instalatie de gaze in spatiu comun.

8 răspunsuri:
| mihai69 a răspuns:

Nu există"garnitură olandeză"; cel mult, un racord olandez (holender) care e drept, musai să aibă și o garnitură.
E posibil să cedeze în timp. De aia se fac verificări periodice la instalațiile de gaz.

| LittlePoppy explică (pentru mihai69):

Eu asa am inteles de la mesteri. De fapt ei au spus "o olandeza". Daca scriam eu asa ceva aici, veneati cu bascalii la adresa femeilor din Olanda.
Si eu m-am intrebat cum se fac verificarile aca gazul tasnea efectiv de acolo. In aproape o ora s-a umplut blocul de gaz. Desi unele geamuri pe casa scarii erau deschise. E drept, sub nivelul cu defectiunea.

| sierra1 a răspuns:

Orice piesă poate ceda având de ex o hibă de fabricație

| SharpEagle a răspuns:

Orice poate ceda la un moment dat, dar sunt situatii cand este si "ajutat" sa cedeze, in sensul in care folosirea/montarea e improprie, defectuasa.
De exemplu, in cazul racordului, daca e prea fortat, prea strans, daca tevile care se unesc nu sunt pe aceeasi axa, astfel ca racordul suporta tensiune doar pe o parte. Ori poate ca s-a uzat garnitura si trebuie schimbata. Mai e si varianta unei suduri de proasta calitate, pentru cele care au una din parti prinsa de teava prin sudura, nu infiletare.

| UserRo10 a răspuns:

La instalatiile de gaze nu ai voie sa folosesti racord olandez decat la utilizatorii finali (aragaz, cuptor, ct) cu exceptie la montarea detectorului de gaze. Garnitura fie este afectata la montaj/demontaj fie sa fie prea veche si sa-si piarda proprietatile

| LittlePoppy explică (pentru UserRo10):

De ce crezi ca vecinii au montat tevile? E lucrare facuta de cei de la gaz. Si cred ca ai citit pe sarite. Olandeza cu pricina e in spatiu comun, adica pe casa scarii.

| LittlePoppy explică (pentru sierra1):

Dar daca are hiba din fabricatie, cedeaza rapid, nu dupa 20 de ani. Corect?

| sierra1 a răspuns (pentru LittlePoppy):

și aia e adevărat