Nu există"garnitură olandeză"; cel mult, un racord olandez (holender) care e drept, musai să aibă și o garnitură.
E posibil să cedeze în timp. De aia se fac verificări periodice la instalațiile de gaz.
Eu asa am inteles de la mesteri. De fapt ei au spus "o olandeza". Daca scriam eu asa ceva aici, veneati cu bascalii la adresa femeilor din Olanda.
Si eu m-am intrebat cum se fac verificarile aca gazul tasnea efectiv de acolo. In aproape o ora s-a umplut blocul de gaz. Desi unele geamuri pe casa scarii erau deschise. E drept, sub nivelul cu defectiunea.
Orice poate ceda la un moment dat, dar sunt situatii cand este si "ajutat" sa cedeze, in sensul in care folosirea/montarea e improprie, defectuasa.
De exemplu, in cazul racordului, daca e prea fortat, prea strans, daca tevile care se unesc nu sunt pe aceeasi axa, astfel ca racordul suporta tensiune doar pe o parte. Ori poate ca s-a uzat garnitura si trebuie schimbata. Mai e si varianta unei suduri de proasta calitate, pentru cele care au una din parti prinsa de teava prin sudura, nu infiletare.
La instalatiile de gaze nu ai voie sa folosesti racord olandez decat la utilizatorii finali (aragaz, cuptor, ct) cu exceptie la montarea detectorului de gaze. Garnitura fie este afectata la montaj/demontaj fie sa fie prea veche si sa-si piarda proprietatile
De ce crezi ca vecinii au montat tevile? E lucrare facuta de cei de la gaz. Si cred ca ai citit pe sarite. Olandeza cu pricina e in spatiu comun, adica pe casa scarii.
Dar daca are hiba din fabricatie, cedeaza rapid, nu dupa 20 de ani. Corect?