De regula au maxim unul, si oricum nu e musai. Ala e de regula alimentare + monitorizare turatie. Gen poti seta o alarma din BIOS pentru cand se strica/blocheaza, insa nu ai CONTROL al turatiei. Legat de treaba cu RGB-ul, uita-te in manualul carcasei - chiar daca nu ai cumparat-o deja, trebuie sa aiba ceva documentatie online oricum.
Placa de baza n-are conectori de alimentare pentru ventilatoare. Alimentarea ventilatoarelor se face din sursa. Sursa trebuie sa aiba conectori suficienti.
Eu știam că plăcile de bază au niște slot-uri (ex. SYS FAN) unde conectezi ventilatoarele?
Mulțumesc, deci am înțeles că ventilatoarele vin cu 2 cabluri, unul pentru placa de bază și unul pentru carcasă.
Sursa fiind una decentă de 600w (nu un jaf) are multe cabluri nefolosite, deci sigur are și pentru ventilatoare.
Pot conecta, spre exemplu, un ventilator (sau câte sloturi de ventilatoare am) la MOBO, și restul să le pun la sursă, corect?
Alea doua cabluri sunt 1 SAU 2 nu 1 SI 2, deci folosesti fie unul, fie altul. Sursa nu e nevoie sa fie eu stiu ce racheta, se gasesc splittere si oricum cateva ventilatoare RGB consuma destul de putin. Exact, conectezi cate poti la MB, restul de la sursa. P.S. Despre ce sursa si ce configuratie discutam? La mine sursa decenta e aia cu toate cablurile nefolosite in cutie, nu in carcasa... Oricum, se gasesc surse modulare la preturi decente acum.
MOMENTAN vorbim despre un i3-4130, o placa de baza AsRock Z87 Extreme3, 16GB ddr3 la 1600mhz și o sursă de 600w. Mă crezi sau nu, nu știu modelul exact al sursei (primită de la o ruda care lucrează la un service de PC-uri), tot ce știu e că are 600w, un ventilator roșu și multe cabluri. Dacă nu mă înșel, este Seasonic.
Ideea ea, mai toate componentele mele sunt din "generația" 2013, doar placa video RX580 este mai nouă, fabricată în 2018.
Carcasa Aqirys mai sus menționată o voi cumpăra de Black Friday, alături de un Ryzen 5 (3600 probabil), 16GB ddr4 și o placa de bază b450/x570 în funcție de buget.
Componentele le voi lua o parte din banii mei, tata a zis că pune el diferența.
Probabil nu o sa iau carcasa odată cu componentele noi, dar va fi imediat următoarea pe 'wishlist'
Ah, pai asa zi. Daca e Seasonic, atunci da, ai sursa.
Nu ti-as recomanda sa ingropi atitia bani in componente noi, mai ales ca ai o placa de baza excelenta deja. Mai bine iei frumos un i7 care merge pe placa aia, se gasesc la preturi bune. https://computerstoreberlin.de/......50-37991_1 - cu vreo 50 EUR iei un i5 foarte bun si de la i3-ul ala chiar o sa simti diferenta. Eu am o platforma din 2012 si inca o sa o mai tin vreun an-doi fara probleme. Plecat cu i3-2120 si HD 4770, trecut prin i3-2120 si integrata, i3-2120 si GTX 750 Ti, i5-3570S si GTX 960 momentan, am un GTX 1060 linga birou care asteapta instalat dar am chestii de facut si nu imi bat capul inca...
Ala este un singur slot sau doua la care se conecteaza cooler-ul procesorului si al placii video. Tu vorbesti de ventilatoare care sunt cu totul altceva.
Eu deja am bani destui cât să îmi iau un i7-4790K.
Dar, nu mă lasă tata să îl cumpăr, că vezi doamne e "VARZĂ" la multi-core și că are un consum "URIAȘ" de 88W - spune tatăl meu care are un Ryzen7 3800X cu TDP de 105W.
Cică sa aștept până de Black Friday, cică se vor ieftini componentele.
Ce sa mai, nu mai zic nimic.
Of. Taica-tu face procesare video sau ceva de genul? Lol, auzi tu, varza. Ca pret-performanta iesi foarte bine. Plus ca la nemti preturile la procesoarele astea sh de cele mai multe ori sunt excelente. Daca tot stie taica-tu de consumul urias de la procesoarele alea Intel, sigur stie si ca au power management foarte eficient...
Well, e inginer programator la o corporație, probabil știe ce zice.
Dar să vezi ce i-am zis:
"-Tata, cred că tu nu mă lași să iau acel i7 doar din cauză că va 'concura' cu Ryzen 7 tău."
El zice:
"-Ce ai mă, hai să facem o comparație pe net!"
Și să vezi cum s-a făcut de râs: Ryzen 7 3800X-ul lui din 2019 e cu doar 17% mai bun decât acel i7, care e din 2014 și de doua ori mai ieftin.
Hahahaha. Mdah, la single-core i7-le ala cam rupe stilul chiar si acum. Si sa nu uitam ca upgrade-ul vine cu mult mai putine batai de cap. Schimbi procesorul si cu asta-basta. Zi-i sa se gindeasca si la asta. Poate sa cistige si 10.000 EUR pe luna, cred ca totusi e constient ca munceste pentru banii aia si decat sa ii arunce inutil pe hardware ar trebui sa se bucure ca inveti sa cheltuiesti banii cu cap. De diferenta iti iei frumos o bicicleta, ceva... pui deoparte. O placa de sunet externa misto, ai o gramada de lucruri interesante pe care le-ai putea lua.
Am incercat să vorbesc cu el (iar), i-am zis că am găsit un 4790K la doar 700 lei, și că am bani destui de el.
Mi-a pus câteva întrebări și i-am arătat anunțul, dar nu mi-a dat un răspuns
Acuma sper să am noroc...
Urmareste si tu best bang for the buck. 4770K la nemti la 122 EUR e foarte bine. Transportul e inca 12 EUR. Poti sa iei vreo 3-4 procesoare si sa le vinzi pe alea in plus. Ca sa mai scoti din pirleala (pe la i3 -i5 e diferenta uneori de la simplu la dublu fata de Romania). https://www.okazii.ro/......a208327777
Nu, prefer să îl cumpăr din Romania, și să îl și testez la fața locului
La ce ratinguri au nemtii aia, crede-ma. Ai sanse mai mari sa iei unul cu erori din Romania care la un test scurt nu face figuri decat de pe eBay de la nemti. Diferentele sunt enorme. Ca sa iti faci idee de ce jaf e la noi pe piata sh/refurb, am comandat cuiva un bord de masina. Opel Corsa, ceva. Dezmembrari, Germania. 450 RON cu tot cu transport. Romani, dezmembrari, minim 1200 RON.