Iti spun din prima ca ce vezi tu pe pc e alta ce iese la print.
Sunt multe de zis.
Ce spatiu de culoare folosesti cand editezi imaginea... cmyk, rgb, srgb, Adobe, pantone?
Ce foloseste imprimanta?
Depinde si de hartie si de setarile printer-ului.
Sunt foarte multe aspecte de luat in consideratie.
Nici profesionistii in print nu le nimeresc intotdeauna.
Da mai multe amanunte.
Nu este vorba despre ce vad pe monitor. Am pus o poza in link ca sa vedeti despre ce este vorba. Folosesc cmyk. Ideea este ca am downloadat un design pe care l-am aplicat unor invitatii si unor plicuri. Acelasi design, acelasi spatiu de culoare, printate pe acelasi tip de hartie, dar ele ies totusi diferit. Invitatiile au o tenta de galben iar plicurile o tenta de albastru. Se poate vedea diferenta in linkul acela.
Am vazut poza respectiva...
E vorba de calibrarea printerului si al monitorului.
Eu am un esantion pantone care arata clar diferenta intre ce vezi pe monitor si ce iese pe print.
Si crede-ma, e diferenta mare.
E mare inginerie sa scoti la print exact culoarea dorita de client.
Cmyk-ul tau e una, ce vezi pe monitor e alta, ce vede imprimanta e altceva.
Sunt multe de zis... nu am cum sa-ti impartasesc experienta mea de 20 de ani in 3 randuri.
Problema este din cauza cernelei.
Foloseste imprimanta laser color (calibrata) si problema nu va mai aparea.
E clar ca nu ai experienta pe print.
Fara suparare, credeam ca dai raspunsuri in cunostinta de cauza, dar aici esti depasit.
Fac carti de vizita de 20 de ani, colaborez cu o firma de print de la fel de multi ani si m-am cam prins cum merge treaba.
Si crede-ma, nu iese mereu cum vrei... print-ul in sine pare usor dar depinde de foarte multi factori.
Si maica-mea a venit din China cu 2000 de poze (via DSLR), din care cu greu am ales 100 bine expuse si cu incadrare artistica.
Tusul si calitatea lui conteaza prea putin, insa diferenta vine din profilul de culoare folosit de imprimanta si de catre monitor.
Plus calibrarea monitorului, daca e cazul.
Daca imaginea de jos e de pe monitor, si cea cu culori șterse e rezultatul imprimarii, de vina e desigur imprimanta, insa nu trebuie neaparat sa fie laser ca sa respecte tonurile /saturatia.
Trebuie doar setat alt profil de culoare.
Aparent simplu de realizat, insa necesita teste, si ochi ageri.
In plan secund, poate fi si hartia folosita de vina, absoarbe in interior prea mult tus.
Pariez ca pe o hartie foto/glossy se va vedea cu totul altfel.
Ambele sunt foi printate. Culorile ies diferit, ma refer la cele de pe foi, nu in comparatie cu ce vad pe monitor, caci acolo stiu ca sunt diferente mari. Este acelasi design, aceleasi frunze care ies cu tenta diferita. Eu ma gandeam ca ar putea fi o problema la exportare, posibil sa nu fac setarile corecte. Eu salvez in jpg cu profil cmyk.
Nu am patit nici cand asa ceva! S-ar putea ca una din culori sa nu fie aruncata in cantitatea necesara. Cartusele ar trebui curatate si daca nu merge nici asa este o eroare de soft al imprimantei. Ar fi bine sa iei legatura cu cei de la Epson: (+40)21.794.08.09 de luni până vineri între 09:00 – 18:00.
Face asa mereu cand hartia este mai mult goala. In pozele respective, pe o coala de hartie sunt imprimate doua invitatii, care ocupa toata coala a4 dar pe cealalta desenul este mai mic, sa zic ca aproape jumatate. Mai am o imprimanta EPSON si la fel imprima. Am facut teste si de fiecare data iese la fel cand nu este ocupata intreaga coala.