| Raluca2814994 a întrebat:

Buna TPU, am cumparat si eu un i5 14400f si placa de baza : GIGABYTE B760M GAMING X AX
Rami : Vengeance 32GB DDR5 6000MHz CL36 Dual Channel Kit AMD EXPO & Intel XMP
Din pacate imi dai blue screen cu codul.
Stop Code : PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA.

Am citit pe internet si am vazut. ramii Vengeance 32GB DDR5 6000MHz CL36 Dual Channel Kit AMD EXPO & Intel XMP, sunt compatibili cu amd EXPO si INTEL XMP.
Si trebuie sa aiba XMP SI procesoru si placa de baza, altfel imi da eroarea de mai sus.
Puteti sa mi spuneti va rog, daca placa mea de baza si procesorul are XMP? Am cautat pe internet si nu scrie.
Si daca are, cum il activez? Poate numai imi da eroarea asta.
Ms frumos.

Pentru a răspunde la o întrebare trebuie să ai cont pe TPU.ro
Răspuns Câştigător
| NLS a răspuns:

XMP este un profil din placa de baza, pentru a ridica frecventa RAM-ului.

NU are nici o legatura cu procesorul.
Cu EXPO nu ai treaba, caci e acelasi profil de OC,
dar pentru procesoare AMD cu socket AM5
(la AM4, se numea DOCP, si mai are vreo 2 denumiri alternative).

PS: nu e 100% sigur ca va functiona, dar incearca sa schimbi SSD-ul. Adica ca instalezi sistemul de operare pe un alt SSD.

Stii sa instalezi corect un Windows, folosind un stick bootabil pe care il creezi cu Rufus? (creat direct din utilitarul Windows, poti da peste tot felul de probleme, inclusiv astfel de erori, sau refuz de a boota)

2 răspunsuri:
| NLS a răspuns:

Cat despre XMP,
optiunea trebuie activata din BIOS! (insa daca NU o activezi, acesta NU e un motiv ca sistemul sa NU functioneze, doar ca RAM-ul va lucra mult mai incet)

https://www.gigabyte.com/......e_bios.png

Vezi si in manualul placii de baza, la pagina 8, mijloc: Support for Extreme Memory Profile (XMP) memory modules

https://download.gigabyte.com/......1405_e.pdf

| NLS a răspuns:

Daca nu functioneaza dupa ce ai activat profilul XMP in BIOS, mai poti incerca niste chestii.
Prima dintre ele ar fi un update de BIOS.
Care trebuie totusi efectuat cu grija.
O intrerupere a curentului/ o oprire a sistemului pe durata update-ului ti-l poate pune pe butuci si tu n-o sa-i mai dai de cap.

Daca nici asa nu vrea, poti folosi MemTest86 sa verifici daca RAM-ul e stabil si nu are probleme.

Si in cele din urma, ar trebui sa incerci cu frecventa mai mica, manual.
Dar nu cu cea de baza, ci cu 5600 sau 5200.

Totusi, chipsetul B760 cunoaste fara probleme RAM la 6000MT/s (cu XMP activat), deci nu vad sa vina de aici problema.