"Este sau nu posibil/recomandat sa schimbi placa de baza?"
clar că e posibil dar pentru unul ce intreabă asta, NU e recomandabil!
Un laptop nou de aproape un an are placa de baza scumpa, schimbarea se poate face de la alt laptop functional ceea ce face procesul in sine inutil. Nu as putea sa recomand asa ceva.
Nu e imposibil, dar te costa cit nu merita. Depinde de pret, inainte de orice altceva. Ideea e ca daca s-a stricat prima dupa un an, nu te poti astepta ca daca pui alta sa te tina 5. Cel mai probabil e un laptop de-asta mai ieftineala care oricum e facut cu picioarele. P.S. Dupa doar un an nu ar trebui sa fie inca in garantie?
Daca laptopul are 1 an nu are si garantie? pe garantie ei ar fi obligati sa repare acea placa (slabe sanse) sau sa inlocuieasca laptopul, intrucat vorbim de o piesa importanta, sau cea mai importanta placa de baza.
A fost trimis in garantie si mi-au schimbat placa de baza si acum nu mai functioneaza nimic (also, laptopul are un i7, 1050Ti etc.). Fac scandaluri peste scandaluri si baga vrajeli ca e de la windows. (am windows cu licenta pe el). Si windowsul nu mai citeste hard-ul si apar diverse conflicte si erori (am încercat cu 2 windowsuri ca am zis hai, poate mi s-a stricat usb-ul, dar nu, aceeași problema).
Inlocuirea placii de baza este remediul recomandat, depinzand de defectiune. Deci este absolut posibil si depinzand de situatie si recomandat.
Legat de problema ta, trebuie mai intai un diagnostic independent (de service-ul care il repara) din care sa rezulte clar 100% care e problema ca sa nu te mai poate "prosti". Pentru asta ai nevoie sa te pricepi cat de cat la hardware si software (sau sa ai pe cineva care sa te ajute).
Legat de partea cu "baga vrajeli ca e de la windows" eu as rezolva-o simplu: as folosi Linux sa vad acolo cum se comporta.
Eu ti-as recomanda Ubuntu Linux 20.04, la ce hardware ai.
Linux Mint 20 Cinnamon este o alta optiune - utilizatorii "refugiati" din Windows par sa se simta ceva mai confortabil cu el.
Am un stick usb la indemana cu distributia asta in caz de ceva...
Recomand tuturor sa aiba la indemana. Stick-ul respectiv poate fi in continuare utilizat pentru stocare de fisiere. Nu deranjeaza cu absolut nimic creerea de foldere si sub-foldere peste distributia de linux.
Pai daca schimbi placa de baza practic ramai doar cu carcasa din laptop-ul vechi, eventual cu modulele RAM ( daca nu-s lipite pe placa de baza si alea), stocarea ( hdd, ssd) si display-ul.
Singurele probleme ce pot aparea ar fi sa-ti inlocuiasca placa de baza cu o alta fara cipul grafic dedicat. Adica din 1050Ti sa te alegi cu o versiune a placii de baza din gama low-end bazata pe grafica din procesor ( daca are). Ceea ce mi s-ar parea inadmisibil. Desi, nu stiu cam ce problema ar putea sa manifeste o placa de baza care sa necesite inlocuire, de obicei ba cedeaza un mos-fet pe rail-ul de alimentare, ba intra in scurt-circuit un condensator, BIOS corupt( stiu cazuri in care nu mai pornea laptop-ul pana nu a fost resetat BIOS-ul), aparitia lipiturilor reci pe cipul grafic ( lipsa imagine, aparitie artefacte pe ecran etc).
La ce anume conflicte te referi in postarea anterioara?
Este posibil dar din cate stiu eu poti gasit placi de baza doar pentru laptop-uri doar sh