| Rdd45 a întrebat:

am o intrebare merita sa imi iau un ssd sau memorie ram pentru performanțele in jocuri?

4 răspunsuri:
| Fxsol a răspuns:

Memorie ram deoarece ssd și hard disk-ul au aproape același performanță în jocuri ssd e bun doar la deschiderea programelor de-aia se instalează Windows-ul pe el de obicei
(dacă ai procesor Intel îți sugerez single channel )
(dacă ai Amd îți sugerez dual channel ) să te uiți câți MHz suportă procesorul

| Rdd45 explică (pentru Fxsol):

Am un 960 m imi zici ce drr imi trebuie te rog iti dau coroana!

| viavo a răspuns:

Ram

| NLS a răspuns:

1. Depinde cat ram ai acum, si mai ales ce procesor.

2. Tipul de RAM depinde de placa de baza si de procesor.

In specificatiile placii de baza pe site-ul producatorului o sa vezi asa ceva. (E o placa de baza pe socket AM4, pentru procesoare AMD. La fel e si pentru Intel in ce priveste RAM-ul)

https://www.gigabyte.com/Motherboard/B450M-DS3H-rev-10/sp#sp

4 x DDR4 DIMM sockets supporting up to 64 GB of system memory
---adica ai pe placa de baza 4 sloturi in care poti infige placute de RAM de generatie DDR4

Dual channel memory architecture
---adica trebuie sa folosesti 2 placute identice (sau 4, DACA DORESTI, si ai 4 sloturi pe placa de baza) cu...
aceeasi frecventa (MHz), latenta (numarul CL), voltaj (V) si capacitate (in GB). Producatorul nu conteaza atat de mult, daca specificatiile de mai sus sunt identice.

Daca folosesti o singura placuta, cum a zis colegul, pierzi cam 30% (chiar ma imult uneori) din performanta pentru ca nu vor rula in Dual-Channel.

DualChannel presupune ca atunci cand ai 2 sloturi de RAM pe placa de baza, sa existe cate o placa de memorie in fiecare slot.

Iar atunci cand exista 4 sloturi, trebuie sa pui memorie fie in 2 (NU in oricare, e aratat in manualul placii exact in care sloturi trebuie sa existe RAM), fie in toate 4.

Support for DDR4 3600(O.C.)/3466(O.C.)/3200(O.C.)/2933/2667/2400/2133 MHz memory modules

---aici ai frecventa maxima in MHz pe care o suporta placa de baza.
Adica poti folosi cel mult RAM DDR4 cu frecventa de 3600MHz.

Oricum, pana/daca nu faci overclock (OC) procesorului, el va functiona la 2933MHz sau mai putin, depinde de FSB-ul procesorului.
Intram pe site-ul AMD si alegem un procesor pentru aceasta placa de baza.
De exemplu: AMD Ryzen 7 2700X

Gasim la specificatii:
System Memory Specification : 2933MHz
System Memory Type : DDR4
Memory Channels : 2

Adica RAM-ul va functiona la 2933MHz, si daca vedem ca e mai mutin de atat, putem intra in BIOS si sa il punem la 2933MHz.
Va functiona garantat la aceasta frecventa, dar la mai mult nu. (pana nu facem OC).
PS: Daca la procesorul nostru ar fi indicat ca lucreaza cu RAM de 2400MHz, atunci chiar daca placa de baza indica 2933MHz ca frecventa standard, RAM-ul va functiona la 2400MHz.