Domeniile se cumpara, gratis poti obtine doar subdomenii de la firmele de hosting.
cei care vand domenii le cumpara si ei la randul lor.
Intrebarea ta suna ca si cum nu prea sti cu ce se mananca treaba asta.
Domeniul este una, hosting pentru continutul site-ului este alta.
Domeniu - numele site-ului. Poti gasi pe net domenii gratuite stil.cc sau subdomenii cum a zis si "suntserios". Daca vrei domenii.ro sau.com sau.eu etc. acelea se platesc. Avantaj la.ro este ca il platesti o singura data si e al tau "pe viata"
Pe langa domeniu, iti trebuie si un server pe care sa stochezi datele si continutul site-ului. Gasesti pe net hosting gratuit, daca te chinui sa cauti un pic. Daca tu vrei sa il faci la tine acasa, aici e deja mai complicat, trebuie sa ai ceva cunostinte in domeniu plus un server fizic, un IP dedicat, etc.
Asa ca pe gratis poti face un site cu un domeniu propriu, dar nu cu un domeniu cu terminatii cunoscute stil.ro sau.com
Cauta "free domain" pe Google pentru domeniu gratuit si "free web hosting" sau "hosting gratuit" pentru spatiul de stocare.
Spor la treaba!
Faza este ca eu vreau sa imi fac un website cu o platforma cum ar fi wordpress instalata pe serverul xampp si as dori sa mi-l gazduiesc eu am ip static ce imi mai trebuie pe langa domeniu? Si as vrea sa mi-l tin pe un laptop cam ce componente ar trebui sa aiba laptopul procesor si rami.
Uite aici baza instalarii servarului si WP pe el:
http://premium.wpmudev.org/......ith-xampp/
Cerintele serverului nu sunt extraordinar de mari pentru inceput. Dual core la 1, 7ghz, un minim de 2 gb ram, o placa de retea puternica.
In plus netul trebuie sa iti mearga fara intreruperi, la fel si calculatorul, deci trebuie sa te pregatesti sa iti crape laptopul destul de repede, daca nu se raceste cum trebuie, daca nu ii faci o mentenanta des (praf, schimbat termo pazi si pasta procesor, etc.)
Iti recomand sa cauti pe net un server second hand, gasesti destul de ieftin, cateva sute de lei.
Hardul va merge in continuu, deci si el trebuie sa fie unul rezistent pentru asa ceva.
La inceput poti sa faci serverul si pe telefon (exagerez :) ) pentru ca nu o sa ai un trafic mare, dar daca ai succes, cu siguranta vei avea nevoie de un server mai performant si o teava de net buna, sa incarce site-ul si baza de date repede si bine.
Nu uita si de un back-up pe un hard extern, ca o sa iti para rau cand trebuie sa construiesti totul de la 0 dupa cateva luni.
Nu uita nici de securitatea site-ului impotriva atacurilor de pe internet (Hackers).
Cu siguranta am uitat una alta, dar eu unul prefer sa dau un ban si sa scap de unele griji din cele de mai sus :)
Spor la treaba!
Mai ai nevoie de un IP public care sa poata fi accesat din internet. nu toti ISP urile iti dau ip uri publice decat daca platesti pentru ele.
ErikaP întreabă: