| Darjan_Darius_1994 a întrebat:

cum se leage rezistenta? In serie? In serie? Se leaga inainte de circuit neaparat? Au + si -?
Si care e diferenta dintre pasta termoconductoare si pasta termoconductoare titan. Atat scria pe site si am observat ca cea titan e mai neagra.

Răspuns Câştigător
| Arthiom a răspuns:

Raspund cam tarziu, am fost foarte ocupat in ultima vreme.
Cea mai simpla metoda de conversie stereo>mono e sa pui pe fiecare cablu de semnal (pe left si right ) cate o rezistenta de 1k, nu mai putin, si nu mai mult de 3, 3k sau 4, 7k, si dupa legi capetele libere de la rezistente intre ele, si ai facut conversia stereo mono.

Nu ai nevoie de pasta pentru rezistentele alea, disipa extrem de putina caldura, nici nu se simte la mana.

4 răspunsuri:
| Raducons a răspuns:

Rezistenta nu are plus si minus deci se poate monta oricum in circuit, se poate pune si la sfarsit nu neaparat la inceput, pasta termoconductoare cu titan se foloseste mai mult la procesoare si este cu titan de aia ii zice asa.

| Arthiom a răspuns:

Am si eu o curiozitate. De ce in prima intrebare vrei sa afli despre rezistente, si dupa schimbi subiectul la paste termoconductoare?

1.Rezistenta e o componenta electronica pasiva, alcatuita dintr-un material rezistiv care difera de la model la model si are rolul de a se opune trecerii curentului electric. Pentru scopuri simple se leaga serie, nu are + sau -. Pentru alte scopuri se poate lega in paralel sau alte combinatii, teoria e mult mai vasta decat pot sa scriu eu pe TPU acum.

2. Diferenta intre alea doua paste termoconductoare e de nume si de pret.
Pasta termoconductoare are rolul de a umple orice gol dintre doua suprafete aflate in contact si pentru a mari transferul termic. Diferenta intre ele sunt scopul pentru care sunt produse si caracteristica principala e rezistenta termica. Cu cat rezistenta termica a pastei termoconductoare este mai mica, cu atat e mai buna pasta. Eu folosesc de mult timp pentru pc-uri si laptop-uri paste termoconductoare din seria Arctic silver, cu preturi de la 65lei in sus.

ATENTIE! Nu confunda rezistenta electrica de care ziceam la 1. cu rezistenta termica de la punctul 2., sunt doua notiuni diferite.

| NLS a răspuns:

Ia Arctic MX-2 ca pasta termica.
E una dintre cele mai bune, impreuna cu pasta NT-H1 de la Noctua (care are performante mai bune insa e ceva mai vascoasa, foarte greu de intins).
Contine oxid de aluminiu, spre deosebire de altele, ce contin particule de argint sau silicon (conductivitate marita mai ales la cele cu particule de argint, insa risti sa prajesti procesorul daca ajunge pe unde nu trebuie. Au mai patit unii.).
MX-2 nu are nevoie de timp indelungat pana ajunge la performanta optima (timp de acomodare) si nu conduce electricitatea, in plus are o vascozitate optima.

Arctic MX-4 e si ea foarte buna, eu le folosesc pe ambele. Ce am observat la MX-4 e timpul mai mare de acomodare, confirmat si pe net de multa lume.
Insa dupa ce atinge punctul maxim, performanta e foarte buna.

Arctic Silver 5 (e alta firma, nu are legatura cu Arctic MX-2) raceste putin mai bine, are timp de acomodare mare, si conduce curentul. Gasesti destui pe net care au ramas fara placa de baza dupa ce au folosit-o si nu au fost atenti. (Si mai exista astfel de paste "bune", nu e singura)

| Darjan_Darius_1994 explică (pentru Arthiom):

Pai am un kit amplificator tda2003 si e mono, ca sa fac din stereo mono am vazut pe net ca nu pot lega +urile ca se vor "bate" unul cu altul asa ca am inteles ca pot pune 2 rezistente pe + uri si apoi sa le leg, rezistente cuprinse intre 33 si 100 ohmi. E bine cum fac? Pun pasta ca sa dea rezistentele caldura pe heat sinkul de la amplificator. E bine ce fac cu rezistentele?