| Luca77777777 a întrebat:

Buna, vreau sa imi schimb ssd ul de la laptop dar habar nu am ce tip trebuie de ssd sa se potriveasca stiu doar ca vreau mai multa memorie... Oricum l-am deschis si am facut poza cat si la un produs vreau cel putin de 500 sau 1tb memorie ssd si cat de rapida am jos poza cu placa de basa pe care e si cu ce vr sa cumpar dar daca nu e buna va rog sa imi recomandati voi ce trebuie dar multa memorie

img
https://ibb.co/6Z4nW3Z
https://ibb.co/pvjY6s8

dau funda multu.

Răspuns Câştigător
| NLS a răspuns:

Tu ai acum un SSD in format M.2
cu interfata SATA (adica viteza maxima aproximativ 550-maxim 600MB/s)

https://kingfast-ssd.com/shop/m-2/kingfast-f6m-m-2-2280/

Nu putem sti cu exactitate daca placa de baza a laptopului suporta un SSD M.2 cu interfata PCIex si tehnologie NVMe (acestea sunt cele rapide, viteza lor incepe pe la 1700MB/s si ajunge la 7000 MB/s la unele modele. DAR viteza mare inseamna orice ajunge la 3000 MB/s, e arhisuficient pentru orice, de mai mult ai nevoie doar daca copiezi zilnic 1TB de date de pe o partitie pe alta, lucrezi cu fisiere de sute de GB, editare video in 8K, etc)

Daca ai putea cauta manual laptopului si sa vezi daca suporta SSD M.2 cu NVMe cu interfata PCIex, ar fi perfect.
Dar chiar si asa, sunt mari sanse, chiar foarte mari, sa suporte o astfel de memorie.
Doar modelele mai vechi de placi de baza erau pretentioase.
Eu zic ca poti incerca, si daca chiar nu iti e recunoscuta, o trimiti inapoi in 14 zile, fiindca ai acest drept cand cumperi ONLINE.

https://www.pcgarage.ro/......na-la-400/

Cel WD cu 247 RON e foarte bun, detin 2 bucati de 1TB

https://www.pcgarage.ro/......4-m2-2280/

7 răspunsuri:
| CristiDinBucuresti a răspuns:

Nu te băga tu sa o schimbi ca il strici, dul in service reparatii calculatoare, ei au sculele necesare lipirii si dezlipirii pieselor de pe placă, alea se dezlipesc cu pompă cu aer cald ca altfel exfoliezi șasiul si adio numai faci nimic cu laptopul il poti arunca.

| NLS a răspuns:

Nu risca sa iei ADATA, nu sunt la fel de fiabile precum WD, Kingston, SanDisk, PNY, Gigabyte sau Corsair, si vin multe defecte din fabrica.
E mai scump decat WD, fiind mai slab.

| Luca77777777 explică (pentru NLS):

Multumesc pentru sfaturi, o sa iau ce mi-ai propus si in caz ca nu merge ii dau retur nici o problema. Seara faina.

Răspuns utilizator avertizat
| NLS a răspuns (pentru KronstadtRevival):

Salut.
Da mai multe detalii te rog:
modelul SSD-ului, sau link cu el, si modelul laptopului.

E un SSD SATA 2, 5" (banuiesc)?

BIOSul nu vrea sa il vada, sau sistemul de operare?

Incerci sa il pui ca SSD principal, instaland sistemul de operare pe el, sau ca drive secundar, pentru Dual-Boot sau depozitare?

Pune si un screenshot din CPU-Z ( Tabul Mainboard) sau din HWinfo.

Banuiesc ca ai setat in BIOS AHCI in loc de IDE (e pe undeva la Storage Configuration, sau la Boot, depinde de BIOS), daca spui ca laptopul e mai vechi.

Mai e ceva: uneori nu SSD-ul in sine e problema, ci faptul ca sistemul de operare nu gaseste drivere pentru portul SATA.
E nevoie sa cauti tu driverul pentru SATA manual, si sa il pui pe stikul unde e si sistemul de operare, direct pe radacina de preferat.

Cand ajungi acolo la partitii si spune ca nu vede nici un SSD, apesi Load Drivers, si selectezi driverul de pe stick.

Ca fapt divers:
Placile mai vechi cu PCIex 2.0 faceau fite cu SSD-urile SATA, chiar daca nu exista o legatura directa intre cele 2 standarde.
Mai poate fi pur si simplu din cauza unui update de firmware nefacut (pentru SSD).
Verifica daca producatorul ofera un tool prin care poti face update de firmware. Aproape mereu prin acelasi program e bine sa faci si Erase-ul, pentru ca nu e o miscare deloc inteligenta sa formatezi SSD-uri.
Nici sa le partitionezi nu e tocmai indicat, insa nu e atat de grav ca prima chestie.

Răspuns utilizator avertizat
| relian a răspuns:

Poti cauta pe google specificatiile acelui laptop si gasesti ce ar merge pe el ca si drive, sau hard cum spui tu.

Deci ce arati tu nu este memorie, aia este altceva, asta este unitate de stocare, memoria este cum am spus altceva, aia RAM la aia ii spune memorie.

Memoria este volatila, pe cand drive sau hardul cum spun oamenii este nevolatila.
Volatila, adica ce scrii pe ea cand inchizi se sterge, sau scrii ceva, apoi peste se scrie altceva si tot asa.

In sf am zis ca idee, sa nu-i mai spui memorie ca nu-i corect.

Daca tot ai desfacut capacu poti sa scoti surubul ala din dreapta ce tine hardu, o sa se ridice singur in sus nitel, apoi tragi cu mina si iese din acel slot.

Apoi te uiti in acel slot, sa vezi daca are 1 sau 2 locuri pline cu plastic, daca observi la hardul tau, are 2 fante, 2 decupari, iar alantu ce vrei sa cumperi are doar una singura da?

Acele fante sau decupari, is facute pentru ca slotu acolo in dreptul acelor decupari nu are loc, este plastic plin.
Daca slotu tau are doar un singur loc de asta plin, va merge si hardu ce arati tu ca vrei sa cumperi.

Daca are 2 locuri, atunci nu vei putea sa pui ala PCIe, pentru ca nu ai cum pune, acele locuri pline cu plastic nu-i da voie.

Poti face poza daca scoti hardu la slot si iti zic imediat cum sta treaba, dar sa faci poza din sensul in care intra hardu in acel slot bine? Sa se vada interior.

Daca merge doar SATA poti lua tot asa, dar de 1 TB, ce ai tu acum acolo e doar de 256 gb.

Sau ai putea sa mergi la un magazin care vinde piese si calculatoare, iei laptopul cu tine si iti spun cei de acolo ce poti instala.
Dar sa nu te duci nicaeri cel mai usor sa cauti pe eticheta acelui laptop, vezi ce model este, cauti specificatiile si apoi stii ce se poate instala ca si hard.