Dacă chiar îți dorești să înveți programare web, primul pas este să renunți să mai întrebi pe site-uri din ce cărți trebuie să înveți.
Ce înseamnă pentru tine baza HTML și PHP? Pentru mine tot HTML-ul se rezumă la lucruri cu divuri, paragrafe, spanuri, legături, imagini și destul de rar tabele. Restul design-ului rămâne în baza CSS.
Partea de backend, adică PHP-ul, nu o înveți din cărți. Cum php-ul și mysql-ul merg mână-n mână în crearea unui site, trebuie să cunoști conexiunile dintre ele și să te pricepi la prelucrarea datelor.
Cel mai mare ajutor pe care l-ai primit vreodată în învățarea unui limabaj de programare:
Închizi toate cărțile din care înveți în acest moment. Te pui la calculator, îți instalezi xampp și notepad++, în caz că nu le ai și îți spui: „Vreau să creez un site în care lumea să se poată loga, să poată să discute între ei(o să încerc să fac și un chat, deoarece e bine să învăț și ajax). Hmm ce ar fi să fie și o secțiune tip magazin-online în care userii să aibă diferite permisiuni."
După ce ți-ai propus asta eu te voi ajuta zicându-ți:
Pentru început trebuie să te gândești la partea de logică a site-ului, anume baza de date. Este cea mai importantă și ea face legăturile în site. Vei avea o bază de date și mai multe tabele: user, postări, răspunsuri, chat, produse(pentru magazin). Pentru asta va trebui să citești câte ceva pe net despre tabele relaționale.
După, te apuci de php. Aici trebui să citești despre sesiuni(pentru logare), funcții de conectare cu baza de date(dacă zici că ești descurcăreț îți recomand PDO din prima) și să înveți câte ceva despre prelucrarea datelor.
Dacă dorești ca interfața să arate finescu, va trebui să te orientezi spre CSS3, HTML5 și jQuery.
Dacă ai nevoie de ajutor și nu găsești explicații care să te mulțumească, pe internet, poți intra aici: http://nectunt.ro/articole.php?art=5 să lași un comentariu, iar eu voi face un articol nou pe acea temă. Poți să tragi un ochi pe tot site-ul ca să vezi cum este făcut.
"Am recordul de a crea un site static, simplu, in HTML in 10 minute"
sa scrii 4 taguri se poate si in 2 min nu e problema. degeaba l ai creat tu in 10 min daca nu era de calitate. un copy paste poate oricine.
"Am acest dar, sa inteleg un limbaj de programare foarte repede"
tu trebuie sa inveti programare, concepte in general nu limbajele pe de rost.
documentatie mai buna pentru php decat pe site ul oficial nu ai sa gasesti in nicio carte
http://php.net/manual/en/
Luand in considerare ca tu ai probleme si la limba romana, nu stiu ce sa zic de limbajele de programare. (Ignora partea asta)
Oricum, daca spui ca ai acest dar de a fi inteligent si descurcaret astfel incat sa poti sa avansezi asa rapid, si toate cele, cum de nu te-ai gandit sa arunci o privire printr-un magazin de carti? In fiecare oras exista cel putin un magazin care detine sau de unde poti comanda cartea pe care ti-o doresti.
Daca chiar vrei sa devii programator sunt 5 carti ESENTIALE pe care trebuie sa le citesti:
- Introduction to algorithms, T. H. Cormen
- Design patterns, Erich Gamma
- The C++ programming language, Bjarne Stroustrup
- The art of software testing, Glenford Myers
-Code complete, Steve McConnell
Daca esti bun, asa cum spui, lasa limbajele astea pentru mase. HTML poate face oricine, iar recordul ala de 10 minute e bun doar daca esti in primele zile de invatat. Pe urma... oricine poate, plus ca e irelevant. adevarata miza se duce in spatele site-ului :)
Cum spunea, sfatul meu ar fi sa treci la C/C++ pentru ca de aici o sa ai o paine buna de mancat :) Ai aici o carte care iti va fi buna ca baza: http://bit.ly/1nWVfAU
Mai te poti uita pe acolo si la altele si sa iti faci o opinie in functie de review-uri.
Daca vrei sa ramai la partea de web, atunci nu prea o sa gasesti prea usor resurse in romana. Pentru php, cea mai buna resursa este site-ul lor, pe care ti l-a dat careva mai inainte. Pt HTML si CSS w3schools. Depinde si stadiul tau.
Daca te incumeti la carti in engleza, alege dintre astea: http://bit.ly/1pgkhdO (doar ca nu sunt prea ieftine, dar sunt bune insa. Daca planuiesti sa si faci bani cu cunostintele, vei amortiza relativ rapid).
Bai omule, dar ce arogant poti fi! In loc sa incurajezi un om ca vrea sa invete si sa se dezvolte si sa-i conservi entuziasmul, ca si asa va avea multe ocazii sa si-l piarda, tu ce faci? Ii recomanzi o colectie care sa-l faca sa creada ca nu stie nimic? Nu-i frumos! Pai cand am citit prima data Introduction to algorithms, mai intai am citit-o dupa care am recititi-o dupa care m-am apucat s-o citesc, ca sa folosesc o figura de stil, si tu o recomanzi unui incepator? Nu domnule, cele mai bune carti de la care poti sa incepi sa "gusti" ce e aia programare sunt cartile din colectia "for Dummies", in romaneste "pentru tonti" si nu te lua dupa numele colectiei ca nu e ce crezi, sunt carti ce prezinta un subiect in termeni simpli, succinti si care te ajuta sa-ti faci o idee despre acel subiect, pe mine m-au ajutat intotdeauna sa-mi dau seama cu ce se maninca un anumit topic pe repede inainte si sa vad daca ma ajuta in proiectele mele sau nu. Dupa asta, dupa ce iti faci o idee, vezi ce te atrage, ce vrei sa inveti, eventual ce tehnologii sunt complementare si care sunt alternative, pentru ce platforme samd. Incet, incet, stii cum se spune: "Cu rabdarea treci marea.". Oricum eu te felicit pentru determinare si curaj, de ce nu? Bravo!
Ce vreau eu si ce imi spui tu. Pe langa situatia pusa in vedere de tine, apropo de limba romana, imi recomanzi si o serie de carti ca nu au nici o relevanta in materia cautata de mine. Iar situatia mentionata mai sus, ma oboseste sincer, sunt satul de oameni care au doar critici de adus la adresa altora. Iti multumesc pentru efort oarecum, dar nu ma ajuta cu nimic acele carti.
Esti satul de oameni care au doar critici, dar imi multumesti pentru efort? Ceea ce ai spus tu nu are nici un sens. In primul rand, daca stiam ca esti un pusti imatur care stie accepta doar felicitari, nu ma chinuiam sa iti scriu. Daca nu ai aflat inca, criticile sunt constructive. Crezi ca am ceva personal cu tine sau? Stai linistit prietene, ca tine inca o groaza.