| Sitar_Gabi_1993 a întrebat:

Buna ziua!
Urmeaza sa imi achizitionez in cel mai scurt timp un server, pe care doresc sa rulez MySQL. Ce fel de Windows sa folosesc la instalarea lui? Care este cel mai ok?
Si cu o mica explicatie va rog sa ma mai ajutati, cum pot sa instalez sistemul de operare? Precizez ca nu am mai instalat asa ceva pana acum.

Va multumesc anticipat.

Răspuns Câştigător
suntserios
| suntserios a răspuns:

3G e nimic. Trebuie doar optimizate query urile

11 răspunsuri:
suntserios
| suntserios a răspuns:

Daca vrei server logic iti pui o sersiune de windows server... si mai logic iti pui o distributie de linux

| Sitar_Gabi_1993 explică (pentru suntserios):

Am inteles, multumesc mult pentru raspuns. Si in legatura cu principiul de instalare, pot sa il instalez de pe un stick, sau de pe DVD, nu stiu exact cum functioneaza aceste servere, nu am mai lucrat pana acum cu asa ceva, dar se doreste la firma la care lucrez si nu prea am de ales, trebuie sa ma documentez si eu in ceea ce priveste serverele de genul asta? Precizez ca orice sistem de operare o sa fie instalat cu licenta.

suntserios
| suntserios a răspuns (pentru Sitar_Gabi_1993):

Depinde despre ce server vorbim. Daca e vorba de un PC fizic la care ai acces instalezi ca orice alt sistem de operare. Serverul nu e decat o denumire pentru ca la final el e doar un simplu PC si atat.

Daca serverul este la o anume firma de hosting si ai acces doar remote la el atunci instalarea se face fie de catre cei de la hosting in functie de ceea ce comanzi tu fie printr un panou de comanda / interfata sau ce iti mai pun ei la dispozitie.

Daca vorbim in continuare de un server serios care nu are nevoie de ruleze vreo tehnologie Microsoft atunci nici nu e cazul sa discutam de Windows ca sistem de operare

| Sitar_Gabi_1993 explică (pentru suntserios):

In firma momentan este stocata pe un calculator mediocru o baza de date MySQL, la care au acces strict programele din firma facute in Visual FoxPro. Dupa 4 ani de zile de cand s-a lucrat pe acesta baza de date si pe acest calculator de tip "server", baza de date s-a marit foarte mult si acum "serverul" exploreaza baza de date foarte greu. Intentia mea este sa fac aceasta explorare a bazei de date sa se efectueze mult mai repede. Asta doresc eu sa fac cu acest server nou.

Bula
| Bula a răspuns (pentru Sitar_Gabi_1993):

Cu retele nu-i de joaca, trebuie sa ai cunostinte si experienta mare in domeniu. Nu e suficient sa poti instala un simplu Windows.

Asa cum scrii, este problema si de viteza de transfer pe retea.
Poti avea un server rapid, daca reteaua este de viteza mica, tot vei avea probleme cu viteza de acces si de transfer.

Atat serverul, cat si baza de date si intreaga retea trebuie re-proiectata.

suntserios
| suntserios a răspuns (pentru Sitar_Gabi_1993):

Un server nou nu e solutia. poate daca e un server cu ssd si citiile/scrierile pe disk se vor face mult mai rapid, dar nici asa.

Daca vorbim de baze de date mari atunci optimizarile se fac din query uri, din normalizarea tabelelor, din indexarea campurilor dupa care se fac cele mai costisitoare interogari samd. Asta e primul pas in optimizare, pe urma un server nou... care neaparat sa fie cu un ssd daca se vrea performanta vizibila fata de fostul.

| Sitar_Gabi_1993 explică (pentru Bula):

Am inteles, reteaua are banda garantata 10 GB, dar ruleaza in jur de 45 de calculatoare pe ea. Se poate sa fie si asta o problema? Ar trebui marita si banda de retea?

| Sitar_Gabi_1993 explică (pentru suntserios):

Am inteles, e vorba de o baza de date de 3gb, cu vreo 3 milioane de inregistrari. Deci in principiu un server nou nu prea m-ar ajuta foarte mult.

suntserios
| suntserios a răspuns (pentru Sitar_Gabi_1993):

Lucrurile astea se pot masura usor si fara probleme.

primul pas e sa detectezi interogarile care au dureaza cel mai mult si pun probleme. Respectivele interogari pot fi masurate fara probleme, poti vedea cat dureaza efecti interogarea, cat dureaza transferul in retea samd.

Nu te apuca de cumparat server si marit banda la retele cand nu stii care e problema. Eu in continuare merg pe sfatul optimizarii tabelelor si interogarilor ca prim pas.

| Sitar_Gabi_1993 explică (pentru suntserios):

Am inteles. Multumesc tare mult pentru sfaturi.

Bula
| Bula a răspuns (pentru Sitar_Gabi_1993):

"Banda garantata" de 10Gb trebuie sa fie cu fibra de sticla. Cu cablaj UTP sau coaxial de 50 ohmi nici nu se poate apropia de aceea viteza.
Routerele, la fel, trebuie sa fie pentru cablaj de fibra de sticla.
Serverul, de asemenea, trebuie sa poata deservi cererile individuale ale terminalelor in timp real. Daca este nevoie de acces si prelucrare foarte rapida, atunci se folosesc sisteme cu mai multe unitati de procesare si conectare la retea, iar pentru stocare se folosesc SSD-uri in regim RAID - paralel.
Viteza maxima a sistemului o va da veriga cea mai slaba, adica cu viteza cea mai mica, impartit la numarul accesarilor simultane de pe terminalele atasate.