| EUeStEEu a întrebat:

Care este distribuția de linux care folosește cele mai putin resurse din procesor?
Am incercat cu Ubuntu si cam solicită puțin procesorul

5 răspunsuri:
| Osneros a răspuns:

Depinde mai mult de desktop environment decât de distro.
lxde, xfce și lxqt sunt foarte light, spre deosebire de KDE.
N-ai specificat ce componente ai, dar mă îndoiesc că Ubuntu în sine solicită mult procesorul.

| flixbuster a răspuns:

Nu e vorba atat de distributie cat de Desktop Environment (spre deosebire de Windows care are o singura interfata grafica, in Linux poti avea GNOME, KDE, Mate, Cinnamon, XFCE, LXDE, LXQt, Budgie si multe altele).

Ubuntu (distributia pe care o gasesti pe ubuntu.com) foloseste GNOME si necesita intr-adevar ceva resurse (dar totusi mult mai putine decat Windows, comparand Ubuntu 22.04 cu Windows 10/11 22H2).

Preferinta mea personala este Xubuntu - foloseste XFCE, este complet ca functionalitate, se misca foarte bine pe calculatoare de acum 15 ani cu Core 2 Duo sau Athlon 64 X2 (sau mai putin performantele calculatoare mai recente cu procesoare Celeron N). Recomand versiunea 22.04 care este LTS (Long Term Support).

O alternativa buna este Linux Mint XFCE - ajuns la versiunea 21 (bazat pe Ubuntu 22.04). Daca esti incepator poate as recomanda mai degraba Linux Mint XFCE decat Xubuntu.

Daca vrei sa fii cu adevarat hardcore, poti instala un sistem Linux absolut minimalist plecand de la Debian (deci nu Ubuntu) mini ISO si net install peste care pui doar un LXDE - consuma sub 200 MB RAM si aproape deloc procesor. Rupe tot. Daca ai 2GB RAM esti boier cu el. Singura problema e daca pui browser web - ala te nenoroceste daca ai procesor mai slab. Browser-ul web consuma efectiv de zeci de ori mai multe resurse (CPU, RAM) decat tot Linux-ul plus LXDE. Asadar, depinde mult de ce CPU ai (si RAM) si ce vrei sa faci cu Linux-ul instalat.

| flixbuster a răspuns (pentru Osneros):

Ha ha, am scris efectiv aceleasi prime randuri big grin
O singura nota: KDE a facut progrese mari in ultima vreme, are consum RAM scazut si apropiat de XFCE (care a mai crescut putin cu trecerea la GTK3).

| Osneros a răspuns (pentru flixbuster):

Tare, credeam că KDE consumă mult încă. Nu știam că s-au făcut progrese, dar chiar mă bucur. KDE mi se pare că arată cel mai bine și e foarte customisable.

Nu urmăresc în mod activ ce progrese se fac pe Linux, am PC bun și folosesc Windows ca sistem principal, am doar un VM cu Kali momentan (lucrez în cyber).

Răspuns utilizator avertizat