Pai depinde cat de multe poze/docs ai. Daca ai cativa GB de memorie acolo, clar un stick. Daca vorbim deja de filme amestecate cu videos/pics si zeci de mii de documente care ajung la cateva sute de GB/1TB impreuna, atunci clar un hard extern,
Iti recomand 2 HDD-uri! De ce 2? Ca dupa fiecare an sa faci o copie de pe unul pe altul! Ca de nu este posibil sa pierzi date. Se demagnetizeaza discul din el si pierde date asa ca trebuie ca la maxim 2 ani sa copii de pe unul pe altul, ATENTIE sa copii NU sa muti! Deci mai exact vei avea datele pe amadoua iar cand vrei sa faci copia stergi tot de pe unul si faci copie pe el de pe celalalt, anul viitor invers si tot asa si asa datele te pot tine si 40 de ani, pentru ca daca HDD-ul nu va fi folosit des poate tine foarte mult timp!
Am cateva poze/documente. Ideea este sa fie ceva care sa tina, nu sa se defecteze imediat
Atunci stick USB. Am stick uri de peste 10 ani si nu s-au stricat si nici nu s au corupt fisierele.
Încearcă și într-un cloud, gen google drive, icedrive, chiar și în telegram la fișiere salvate, dropbox, etc, etc. Eu le țin în mai multe locuri sa ma asigur. Asta evident, pe lângă o memorie fizică din alea enumerate de tine.
Recomand in ordine:
DIGI cloud 1TB=100 lei pe luna;
Stick memorie (eu am si sunt foarte bune) 1-2 TB: https://bit.ly/3OH34QF;
apoi HDD-uri si SSD-uri.
Daca documentele si pozele contin chestii private,
mai bine ar fi sa stai cat mai departe de cloud.
Ar fi de recomandat 2 HDD-uri IDENTICE legate in RAID 1,
intr-un sistem separat (un fel de home server, cu procesor slabut, merge orice calculator vechi. miniPC gen Optiplex...)
sau intr-un NAS (dar atunci trebuie sa cumperi HDD-uri pentru NAS, cu interfata SAS, nu SATA).
PS: cu NAS-ul iesi scump, majoritatea celor care doresc arhivare sigura pe termen lung, is fac un HomeServer, legand 2 HDD-uri in RAID 1, si folosind un fost calculator slab.
Stickurile sunt create exact cu aceeasi tehnologie ca si SSD-urile, si dupa un timp, pierd date.
Plus ca din experienta, se strica din senin, de regula tot dupa un timp, in special daca nu le accesezi.
Decat stick, atunci mai bine un SSD, pentru ca SSD-urile au o rezerva de celule, cu care sunt inlocuite cele care mor.
Daca totusi nu vrei sa te complici cu RAID, exista si alternativa sa copiezi informatia dorita pe 2 medii diferite, pe care sa le pastrezi doar pentru acest lucru (arhivare in siguranta pe termen lung):
pe un HDD si pe un SSD.
pe un HDD si un stick mai mare.
pe un HDD si un bluray sau DVD
SSD-urile si stickurile ar trebui verificate la fiecare 2-3 luni, adica e necesar sa le introduci intr-un sistem, si sa citesti informatia de pe ele.
Eu nu le folosesc chiar foarte des. Adica le pun acum si abia peste 5 luni o sa mai am nevoie de ele cel mai probabil.Ideea e ca pe laptop ele tot apar altele si automat trebuie sa golesc din memorie.
Pe un stick unele documente nici nu mai pot fi deschise sau pozele la fel.
Atunci cumpara un HDD extern, pe HDD informatia nu se pierde in timp, ca pe SSD sau ca pe stickuri.
Insa asta nu inseamna deloc ca HDD-urile nu se defecteaza (si inca cum!).
Ar fi de preferat un model Enterprise, precum Seagate Exos, sau Toshiba Enterprise, dar acestea exista in general in varianta de 3.5 inch, si de regula nu le gasesti in HDD-uri externe (care marea majoritate au format 2, 5 inch).
(atentie, daca ai NAS, ai nevoie de interfata SAS,
altfel, pentru folosire normala in/la un PC, cumpara cu interfata SATA).
Daca doresti sa ai siguranta maxima, TREBUIE sa copezi informatia pe 2 medii diferite, cum am spus.
######
Iar SSD-urile si stickurile (sau cardurile SD), cand nu sunt conectate zilnic, sau macar des la un sistem, tind sa piarda celule in timp (in acele celule se poate gasi informatie).
Ele pierd celule oricum in timp, asa e natura acelei tehnologii, insa cand nu sunt alimentate cu curent, celulele au tendinta sa "moara" si mai repede.
anonim_4396 întreabă: