| SingleForOne a întrebat:

Ce sunt EFI Shell si Free DOS ca sistem de operare?
Cu ce sunt mai avantajoase față de Windows sau Apple?
Până recent, am auzit că numai Windows și Apple sunt sistemele de operare, dar aparent sunt mai multe, EFI Shell și Free DOS sunt majoritare pe eMag.

6 răspunsuri:
| Axattys a răspuns:

Daca le poti numii sisteme de operare. Cand vezi ca un calcaulator are Free DOS, inseamna ca nu are windows-ul instalat sau orice sistem de operare. trebuie sa instalezi tu un sistem de operare

| nightghost96 a răspuns:

Într-adevăr FreeDOS este un sistem de operare open source compatibil DOS prin intermediul căruia se pot rula jocuri vechi compatibile DOS, utilizat pentru a rula software de afaceri vechi sau pentru a dezvolta sisteme incorporate.
Windows și sistemul de operare dezvoltat de Apple, sunt sisteme de operare complexe, având o interfață, capabile de sarcini complexe.
Dacă cumperi un PC/laptop cu freeDOS, oamenii de regulă, îl cataloghează ca neavând sistem de operare deloc. FreeDOS nu are deloc utilitate practică, făcând comparație cu Windows-ul de exemplu. Pentru majoritatea dintre noi Windows-ul este cel mai bun sistem de operare și/sau cel de la Apple, în funcție de preferință.
EFI Shell nu este un sistem de operare ci o interfață de consolă, un fel de comand prompt (CMD), în această interfață bootează BIOS-ul. BIOS-ul este un sistem de bază de input și output, responsabil cu rularea sistemului de operare (Windows). El are și o interfață prin care poți naviga, accesând numeroase alte funcții ale PC-ului…
În concluzie WINDOWS sau APPLE OS, sau cum se numește, reprezintă sistemele de operare cele mai complexe și utilizate de majoritatea oamenilor. Dacă cumperi un PC fără windows instalat o să vină de regulă cu FeedDOS. Tu sau cineva care este specializat sau care cunoaște, trebuie să instaleze Windows pe acel PC. Dacă cumperi un PC/laptop de la APPLE, o să aibă sistemul de operare deja instalat.

| UserRo10 a răspuns:

Practic laptopul/pc-ul a venit fara sistem de operare si e la alegerea ta ce sistem vrei sa pui. Free dos inseamna ca nu are absolut nimic, iar Efi shell te ajuta la prioretizarea bootarii si e a biosului.
Pe langa Windows si macOS Sierra mai exista Linux cu toate derivatele sale, Chrome OS si lista continua

| SingleForOne explică (pentru nightghost96):

Nu-mi permit de nici-o culoare un MacBook, iar majoritatea laptopurilor sunt deja cu cele menționate. Destul de rar să văd laptop cu Windows preinstalat, cel puțin la magazinele cunoscute (eMag, Altex, Flanco). Nu am prieteni care să cunoască, nici eu nu prea cunosc, deci ar trebui să mă duc la un service să instaleze Windows-ul.

| nightghost96 a răspuns (pentru SingleForOne):

Da. Dacă nu cunoști să instalezi sistemul de operare, este recomandat să mergi la un service IT, altă variantă nu prea ai. Trebuie să mai știi că windows-ul nu este gratuit. El funcționează în parametrii normali în baza unei licențe OEM sau Retail. Ambele versiuni sunt complete, fără limitări. Doar că cea OEM este legată de o singură placă de bază, adică nu poate să fie transferată, ea mergând doar pe un singur PC/Laptop, unde a fost activată. Licența de Windows Retail, permite transferul acesteia de pe un dispozitiv pe altul, dar nu poate fii utilizată de două sau mai multe PC-uri în paralel, și este mai scumpă decât cea OEM.
Dacă cumperi Windows-ul de pe site-ul oficial Microsoft este destul de scump, eu nu recomand varianta asta.
Poți opta, după părerea mea, între două variante. Una gratis, în care folosești o versiune de Windows cu Crack, sau să cumperi o licență de Windows OEM mai ieftină, găsești pe site-ul SCDKEY serial de Windows 10 Pro la 92 de lei.

| Roger645 a răspuns:

DOS este sistem de operare. Trebuie sa stii comenzile text din DOS:
Mkdir, chdir, chkdsk etc. DOS s-a folosit cam intre 1996-1998. De regula se instala Norton Commander pentru lucrul cu fisiere.
https://ro.wikipedia.org/wiki/List%C4%83_de_comenzi_DOS

PS: DOS are doar 3-4Mb.