| tonyc7 a întrebat:

Cu ce program gratuit (in afara de Photoshop) se poate coloriza cat mai usor si cat mai realist o poza alb-negru?
Chiar si cu un program ajutator, probabil e mult de munca la asa ceva, de aceea as dori sa stiu si daca exista programe care sa colorizeze automat astfel de poze?

8 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

Cel mai complex program gratuit de desen este Gimp (exista atat versiune pentru Linux, cat si pentru Windows).
Se pot face aproape toate operatiile de modificare ce se pot face cu Photoshop.

| tonyc7 explică (pentru Bula):

Stiu de Gimp, am urmarit si tutorial cu el dar tot nu pricep cum o poza alb-negru poate fi transformata, cat se poate de realist, intr-una color.

| NLS a răspuns:

GIMP

Cea mai simpla si rapida metoda e sa "furi" tonurile de culoare dintr-o alta fotografie, si sa le importi in poza ta.
Creezi manual niste mostre din poza de referinta pentru zonele luminoase, intunecate si medii, pe imaginea ta. (poti folosi si mai mult de 3 zone, daca simti ca e necesar, insa fara sa exagerezi, va fi munca degeaba)

Apoi aplici (echivalezi) respectivele mostre pe imaginea ta alb negru.

https://www.youtube.com/watch?v=JW_siMWqnr4

https://www.youtube.com/watch?v=L53Hz4ZBCEE

Procedeul e perfect identic cu ce faci in Photoshop, sau in Affinity Photo, sau in Corel PhotoPaint, sau in oricare alt editor foto.

| tonyc7 explică (pentru NLS):

Si ti se pare asta o munca grea, complicata?
Pe mine ma intereseaza ca pozele sa iasa cat mai realist, de-asta intreb. Adica sa nu se vada ca si cum ar fi colorate de copii mici asemeni desenelor din cartile de colorat.

| NLS a răspuns (pentru tonyc7):

E destul de complicat, insa nu foarte.
Am omis sa spun ca trebuie sa iei 3 nuante (care vor reprezenta tonurile luminoase, medii si intunecate (umbre) ) doar pentru fata persoanei.

Imbracamintea trebuie sa o colorezi separat, si in functie de nuanta de gri prezenta in imaginea ta, trebuie sa alegi culoarea.
Caci daca vezi o poza alb negru, nu poti sti exact ce culoare are haina pe care o poarta persoana, daca nu cumva e prin natura materialului identificabila (rochie de mireasa, uniforma militara specifica unei natiuni si unei perioade, etc).

Bineinteles ca si tonurile pentru imbracaminte le poti "imprumuta" din respectiva poza ce iti serveste drept model, insa numai daca consideri ca se potriveste ce ai deja in poza model.
Daca nu, poti folosi o alta imagine, unde ti se par potrivite culorile imbracamintii.

Repet, in poza ta alb negru, imbracamintea poate avea diferite culori, si nu vei putea spune cu exactitate ce e acolo, atata timp cat in poza nu e bunica ta de exemplu, si iti spune (daca mai traieste): uite, aici in poza asta aveam o bluza kaki...

Bula
| Bula a răspuns (pentru tonyc7):

Relativ simplu.
Alegi suprafata de colorat (de exemplu fata persoanei) si o colorezi cu culoarea pielii. Nuanta (luminozitatea) va fi data de nuanta de gri al fetei din poza.
La fel procedezi si cu restul suprafetelor de pe poza.

| UltraSoundSound a răspuns:

Poti utiliza GIMP, acesta ajunge destul de aproape de Photoshop, mai stiam ceva software, care este la fel ca si acesta dar nu mi-l amintesc.

| Ionut00007 a răspuns:

Uite aici un program simplu si ușor de colorat http://www.noulmonden.com/......u-si.html.