Trebuie incarcator Li-ion. Curentul de incarcare Li-ion e intre 0, 5 C si 1C (C=10000mA=10A), deci ar fi intre 5A-10A. Un curent de incarcare bun e pana in 5A. Incarcatorul pentru acumulator Li-ion da curent constant (sau sub o anumita limita) pana se atinge tensiunea de 4, 2 V pe acumulator, apoi mentine tensiunea de 4, 2 V si curentul de incarcare scade pana la cateva zeci de ma apoi se opreste. Deci tensiunea incarcatorului va fi tot timpul mai mare decat tensiunea de pe acumulator, ca altfel nu se incarca, insa curentul trebuie sa fie limitat la maxim 5A. Pentru acumulator Li-ion se mai folosesc circuite BMS care protejeaza acumulatorul la supraincarcare, supradescarcare, scurtcircuit. Incarcatorul va trebui sa aiba o tensiune mai mare de 4, 2V ca sa poata incarca, un curent limitat la maxim 5A si trebuie sa nu depaseasca 4, 2 V pe acumulator la finalul incarcarii. Daca se foloseste incarcator simplu, care are doar curentul limitat la maxim 5A si o tensiune in gol mai mare de 4, 2 V, sa zicem 5V, incarcarea trebuie oprita cand se ajunge la 4, 2 V, deci trebuie folosit un BMS, ceva de genul asta http://www.aliexpress.com/item/32925699278.html
1S inseamna un acumulator, 2S inseamna 2 acumulatori in serie
Fara BMS sau incarcator special pentru Li-ion (care nu creste tensiunea peste 4, 2 V), acumulatorul se strica cand se depaseste tensiunea de 4, 2 V.
Acumulatorii se încarcă cu un anumit curent, nu cu „voltaj". De obicei, 10% din capacitatea nominală, așadar în acest caz, cam cu un amper.
Dar ținând cont de valoarea tensiunii pe care spui că o are, e vorba probabil de un acumulator cu Li-Ion; acest tip de acumulatori trebuie încărcate numai cu încărcătoare speciale, altfel riști chiar să explodeze. Sau măcar să-l distrugi iremediabil.
Pe acel acumulator nu se specifica o tensiune de intrare? Probabil este între 7-12V.
Intre 4 si 4, 5V tensiunea de incarcare (zic eu), si 1A intensitate.
Dar cum a mai spus cineva, vezi ce tip de acumulator este. Ceea ce am zis eu e valabil la cele pe Pb + acid, si modelele mai simple (cu Ni, parca).
La cele cu litiu nu cunosc procedura de incarcare, am folosit mereu incarcatoare electronice facute special pentru asta.
Daca ar avea capacitatea reala 10000mAh, daca incarcarea s-ar face la 5A si acumulatorul ar fi complet descarcat, atunci incarcarea ar dura cam 10Ah/5A=2ore, (la un curent de 1A, timpul de incarcare = 10Ah/1=10 ore) insa capacitatea reala poate sa fie mai mica de 10Ah si atunci 2ore ar fi prea mult si s-ar depasi tensiunea de 4, 2V. Cu un voltmetru (multimetru) se poate masura tensiunea pe acumulator in timpul incarcarii, (si curentul de incarcare) si cand se ajunge la 4, 2V, incarcarea trebuie oprita. Daca sta cineva sa se uite nonstop pe volmetru e ok, dar e greu asa. In plus si la descarcare e bine sa aiba protectie ca sa nu se descarce prea mult. Un BMS e foarte util, pentru ca opreste incarcarea cand se ajunge la 4, 2V, opreste descarcarea cand tensiunea atinge 3V, opreste descarcarea la scurtcircuit.
Lavinia_Cristina_ întreabă: