Nu cred ca e vorba de sistemul de operare, cel mai probabil se supraincalzeste. Incearca eventual o distributie mai light.
xUbuntu - https://xubuntu.org/
LXLE - http://www.lxle.net/
Tiny Core - http://www.tinycorelinux.net/
Puppy - http://puppylinux.com/
Am intalnit si eu versiuni noi de Linux care "s-au certat" cu sistemul: s-a blocat sau au rulat greoi.
Cauzele cele mai dese sunt:
- este o eroare in pachetul Linux descarcat - trebuie verificata CIFRA DE CONTROL, iar daca nu corespunde, atunci descarcat pachetul din nou, eventual de pe un alt server
- pachetul de instalare nu "cunoaste" vreo componenta a sistemului - in acest caz trebuie utilizata alta versiune (anterioara) sau alta distributie de Linux.
Fiecare distributie /versiune de Linux are versiunea LIVE, adica de incercare fara instalare.
Inainte de instalare trebuie incercata compatibilitatea versiunii /distributiei cu ajutorul acestei versiuni live, de testare.
Daca sistemul nu functioneaza cu mai multe versiuni /distributii, atunci sistemul poate fi de vina (de regula: memoria RAM.
La inceputul pornirii Linux-ului se apasa tasta Esc si apare un meniu auxiliar, care cuprinde si diferite teste (inclusiv de memorie). Trebuie parcurse toate testele integral, pana la capat, iar problema va fi identificata.
+1 pentru Xubuntu.
Instalat recent pe un Dell cu Intel Core 2 Duo, 2GB RAM, 120GB HDD, video Intel pocnitoare ceva onboard de acum 15 ani... merge de rupe... Windows 10 era inutilizabil, cu Ubuntu nici nu m-am obosit (mai ales de cand au bagat snap-uri, daca nu ai SSD se misca si ala ca o caruta la fel ca Windows 10).
De acord cu tine, cu mentiunea ca au inceput sa o ia si astia razna si sunt deja unele distro-uri FARA versiune live...
Eu am arch cu nucleul 5.15.5-zen instalat pe un Pentium D cu 512 MB RAM.
Bine, nu are nici Xorg, nici Wayland.
Lavinia_Cristina_ întreabă: