Nu se inlocuieste fiindca argintul este mai rar si mai scump decat cuprul. Este adevarat ca argintul este mai bun conductor decat cuprul dar nu cu mult, asa ca nu se justifica folosirea lui decat in unele aparate.
Fiecare om cu priceperea lui si fiecare material cu proprietatile lui.
In ordinea pretului, aurul este cel mai scump, urmat de argint, cupru, aluminiu, fier.
Conductibilitatea electrica are si ea aproximativ aceeasi ordine.
Nu doar conductibilitatea electrica este factor determinant in electricitate ci si multe altele: oxidabilitatea, maleabilitatea, compatibilitatea contactelor, conectabilitatea etc.
Astfel, pentru transportul energiei electrice de putere mare si medie, la distante mari, se folosesc cabluri aeriene de otel sau subterane din aluminiu.
In interiorul unor cladiri se folosesc cabluri de cupru, dar contactele intrerupatorilor se fac din pastile de argint.
La circuite electronice de mica tensiune si putere se prefera contactele aurite pentru a nu se oxida. De asemenea, in interiorul procesoarelor se folosesc tot fire de aur pentru a face legatura interioara intre chip si "picioarele" de contact.
Aceste utilizari au fost optimizate economic de a lungul timpurilor.
"Calitatea" curentului din priza nu va fi determinat de felul metalelor folosite in componente, ci de modul de proiectare, executia si INTRETINEREA instalatiei intregi, de la punctul de generare pana la punctul consumator.
Daca ai conductele "ruginite" (oxidate) atunci nu felul metalul este de vina, ci electricianul trebuie sa rezolve problema.
Ia socotește câti bani te-ar duce o instalație la un apartament de 3 camere, făcut "full de argint" - gramul fiind cam la 0, 7dolari.
Cam dublezi prețul aprtamentului cu asta! deci: Nu-i o idee bună!
Ţăpeşu întreabă: