| Frank51 a întrebat:

De ce toate laptopurile au un bottleneck la placa video? Initial am crezut ca este doar la cele de buget(1500-2500lei), dar apoi am verificat cele de gaming si cam toate au un procesor foarte potent dar o placa video execrabila, gen i7 8750h cu gtx 1050. De ce nu fac un sistem echilibrat? Ce castiga cu faptul ca fac o componenta mai slaba? Bine, daca era putin mai slaba era splendid, dar e sub orice critica. Eu cred ca e o conspiratie sa ma faca pe mine frustrat cand vreau sa imi iau un laptop la un raport bun performanta/pret laughing.

6 răspunsuri:
| 2EXA a răspuns:

Exact despre asta e vorba. N-o sa vanda la 1500-2000lei un laptop bun cu toate produsele de 5 stele.
Asa sunt facute.Normal ca e frumos sa cari un laptop dupa tine pe care il poti folosi pentru orice, dar atunci trebuie sa le puna si niste bete in c*r sa zic asa.

| CM7YRE a răspuns:

E vorba de economie si multe altele. La termenul de "bottleneck" sunt de acord cu Madalin: http://youtu.be/C5DeomVqLDM?t=210
Cine zice ca iti face "componenta mai slaba"? Atat se incadreaza la buget. Altfel ar fi preturi prea exagerate, si mult mai putine configuratii. Fiecare e liber sa construiasca ce vrea. Si cum se provoaca la tine ideea de "bottleneck" atunci cand rulezi Candy Crush pe-un asemenea laptop? Fiecare isi cumpara ce vrea, cand vrea. Producatorii jocurilor recomanda anumite componente (minim, recomandate etc.). Daca tu sau orice alt om, n-are buget deloc, ce-l impiedica sa incerce sa ruleze pe-o configuratie mai slaba, sa-i apara ideea de "bottleneck"? Trateaz-o obiectiv, nu subiectiv.

| Frank51 explică (pentru CM7YRE):

La pc-uri iti poti face o configuratie cu bottleneck foarte mic, sa tinda spre zero. Una e sa fie componente apropiate, alta e sa isi bata joc. Evident sunt complet CONSTIENT ca bottleneckul nu poate fi eliminat, poate fi doar diminuat. IDEEA mea se refera la laptopuri, la faptul ca dai 2000, 4000, si chiar 6000 de lei si ai bottleneck la placa video! Nu mi se pare normal, sa dai atatia bani, si sa nu fie ceva profi, configurat foarte bine si cu bottleneck foarte mic.

O fi el si marketing, dar se regaseste la toate sistemele si nu poti scapa de el.

Răspuns utilizator avertizat
| CM7YRE a răspuns (pentru Frank51):

Gandeste-te ca-n primul rand, sunt fel si fel de variabile de luat in considerare. In al doilea rand, tehnologia evolueaza, si evolueaza separat: placile video sunt urmate in generatie, nu "sarite". A aparut 2060 nu? Asteptam laptopurile cu 2060. A aparut 2070 nu? Punem si 2070. A aparut 2080? Si tot asa. ideea mea, e ca nu ai cum, ca producator, sa zici "astept sa-mi pun i 7-le pe 2080 ca nu-mi place 2060"; pe ei nu-i intereseaza decat sa iti mearga, sa poata obtine profit, sa-si vanda marfa. Tu ai dreptate cu ce zici, dar eu dau vina pe ideea de "economie/marketing"; ca nu e ca mine, e posibil. Costurile mari se regasesc in dimensiunea pieselor, iti dai seama, tranzistori din ce in ce mai mici; costuri mai mari de productie. Nu ai cum sa valorifici tu ca persoana munca altcuiva, fiecare isi valorifica ceea ce face/pune un pret pe un lucru; tu ca persoana poti sa cauti mai ieftin in alta parte, sa-l negociezi, etc. Cine spune ca un laptop de 4.000 ron "face 4.000 ron"? O sa existe persoane care bucuros ar da si mai mult, o sa existe persoane care nu ar da atatia bani nici in ruptul capului; e vorba de cerere si oferta. la fel, producatorii jocurilor fac lucrurile (plus ca noi vrem din ce in ce mai multe "Detalii", nu ne mai multumim cu low, medium, high, epic...am vrea ceva si mai epic..super uper ultra epic si tot asa happy, daca s-ar putea. ) in asa fel incat sa-ti consume mai mult, sa ai nevoie de urmatorul model, si tot asa. Tot din punct de vedere marketing, ca "deh", iti cumperi laptop azi, si-l tii 50 de ani; ei ce mai castiga? E discutabila treaba si deja sunt multe lucruri de luat in considerare. Nu neg ca nu ai dreptate, dar sunt fel si fel de cazuri.

| Frank51 explică (pentru CM7YRE):

Ma bucur ca imi dai dreptate spre deosebire de Soren. Eu sincer nu cer prea mult, nu sunt un gamer sau un pc addict, sunt un simplu user care consuma atat multimedia(filme, social, shops) cat si gaming. Nu vreau un laptop perfect, ci doar sa aiba componente apropiate ca performanta, pentru ca tin la banii mei. Dar asa cum ai spus si tu, daca cererea este mare se intampla exact asta, si probabil majoritatea celor care cumpara nu stau(sau nu se pricep) sa calculeze rapoartele de performanta. E ca si cum iti faci un sistem desktop si pui cel mai tare procesor de pe piata gen i9 9900k, si pui langa el un gtx 1050ti.