Pentru că folosești numai portul verde jack (front), semnalul se va transmite stereo (PCM), individual, doar pentru doi sateliți. Vei avea nevoie de alte 2 ieșiri audio jack din interfața audio (placa de sunet), adică side și subwoofer pentru a profita de real surround pentru fiecare canal în parte. Vreau să știu ce sistem audio ai.
În această situație ai următoarele posibilități :
1. Fie cumperi o interfață audio dedicată pe USB (îți recomand întotdeauna pe USB pentru că sunt interfețe portabile și pentru că nu vei avea surprize în privința zgomotelor interne, zgomotului de fond din carcasă, chiar dacă driverul oferă funcții de noise cancellation) ce oferă suport 5.1-7.1 (cele de la Creative Sound Blaster de exemplu)
2. Fie verifici intrările din subwoofer. Dacă vezi o intrare digitală optică (Toslink) sau coaxială, o poți folosi pe aceea. Dacă în PC nu ai nicio astfel de ieșire digitală, poți adăuga la headerul plăcii de bază un conector I/O spdif prin care să transmiți semnalul digital către o altă interfață audio. Un astfel de conector este acesta :
https://www.zipy.ro/......127415563/
Dacă alegi opțiunea 2 trebuie să ții cont de un lucru. Dacă interfața audio care primește semnalul digital de la sursă (placa de bază din PC) nu este capabilă să facă compresie din PCM în Dolby surround (oricare DTS/DDP, ambele suportă 5.1), nu se va transmite surround. Trebuie să citești specificațiile sistemului audio 5.1, dacă are sau n-are certificările pe care le-am enumerat mai sus.
Descrie-ne toate interfețele pe care le ai, incluzând și placa de bază din PC și subwooferul pentru că nu avem de unde știi ce intrări și ieșiri oferă fiecare.
Nesemnificativă.
Subwooferul virtualizează 5 canale, pe baza celor 2. Cum tehnologia a evoluat atât de mult, o diferență de calitate și performanță se poate observa doar la cinema.
Apropo, nu ai nevoie de jackuri, deja există porturi optice(Toslink) sau coaxiale, care suportă sunet 5.1, și să nu uităm de renumitul HDMI
Ai nevoie de un adaptor mufa verde din calculator o bagi in adaptor care este o mufă speciala pentru sisteme 5.1 dar care o cumperi separat deoarece nu vine livrata in cutia sistemului, mufa aceea costă 200 lei, dar umai cu mufa aceea originala vei avea sunet in toate boxele satelitii, inclusiv in subwoofer, nu trebuie sa schimbi placa de sunet din calculator aia e bună. Deci cumperi adaptorul, in adaptor ai asa, mufa roz, verde, negru sau portocaliu, si bagi mufele care vin din sistem exact pe culori verde cu verde rosu la rosu etc, si din adaptor cablu care vine in unitate in mufa de sunet, mufa verde o bagi in out la adaptor si asta e tot.
Salut, mersi de răspuns așa detaliat. Sistemul îl poți găsi pe google cu numele "Boxe AKAI 5117" și ar trebui să apară un link pe Emag.
Într-adevăr dacă intru în control panel la sound, configure pe speakers și selectez test pe 5.1 sunetul vine doar din left right speakers, deci doar stereo merge. Îți trimit un link unde poți să vezi poze cu mai multe detalii sper că merge:
https://www.dropbox.com/sh/nmv23toijwqdr3r/AACeAXo9SudUk6TxXDo6gPPsa?dl=0
Cablurile de la aux se fac într-un singur jack pe care l introduc în portul verde, toate boxele merg și subwofferul dar mă gândesc dacă aș face upgrade pe 5.1 calitate sunetului ar crește, dar daca nu atunci îl las așa, ce crezi?
În principiu, intrarea auxiliară din subwoofer împarte semnalul stereo primit din mufa front jack către sateliți. Asta înseamnă că semnalul stereo (PCM-necomprimat) este comprimat de subwoofer și trimis la toți sateliții. Pentru că un semnal stereo este comprimat(virtualizat, cum a precizat colegul, nu se folosește termenul acesta) în acest fel, calitatea se pierde. În schimb, intrarea DVD (după denumire) oferă individual, pentru fiecare canal în parte (adică pentru side-full stereo, pentru subwoofer-full stereo și pentru front-full stereo), semnal stereo necomprimat până la 24 adâncime biți și o frecvență de până în 192KHz. Dacă ai testa acest lucru pe o interfață audio dedicată, cu ieșirile side+front+center(sub) conectate la porturile RCA aferente intrării DVD din subwoofer, diferența ar fi extrem de sesizabilă. Mă contraziceam pe tema asta cu alții, calitatea unui Dac integrat de la Realtek nu se compară cu calitatea unei interfețe dedicate (care are, evident, propriul ei etaj de preamplificare, game de frecvențe diferite pe care le poate reproduce, adâncime de biți probabil mai mare )
În plus, interfața audio o să scoată maximum din sistemul tău 5.1. Când conectezi interfețe audio dedicate, sfatul meu este să dezactivezi dac-ul integrat din placa de bază, din bios și din sistem.
Depinde de tine. Dacă ești audiofil investiția merită.
Doar experimentând lucruri îți poți da seama singur de diferențe.
Dacă te interesează interfețele dedicate să-mi spui.