Depinde ce anume i s-a facut acelui laptop la service. Daca zici ca era foarte vechi, atunci probabil i s-a inlocuit hard disk-ul clasic cu un ssd. Ssd-urile sunt mult mai rapide dar au capacitate mai mica si li se reduce foarte mult durata de viata daca functioneaza mereu incarcate aproape de limita. Optim este sa ai un ssd de 128 de gb pentru sistemul de operare si inca un mediu de stocare pentru restul datelor. Lucrul asta se poate face adaugand inca un ssd/hdd, uneori chiar in locul unitatii optice (care oricum nu prea mai este folosita), daca laptopul nu are un alt spatiu dedicat pentru asta. De obicei nu au. Desigur se poate pune si un ssd de 512 gb, 1tb, unde ai loc destul si pentru a-l partitiona, si a face si un "D" care nu trebuie sters la urmatoarea reinstalare.
Daca nu au facut asta, e posibil ca cei de la service sa fi pastrat unitatea veche de stocare si doar sa fi reinstalat sistemul de operare. In cazul asta ori au sters toate partitiile care erau pe hdd si au lasat una singura, ori restul de spatiu a ramas nepartitionat. Nu stiu de ce ar face cineva asta, dar na, e posibil.
E important sa stii cat spatiu era pe c si d inainte ca sa poti compara cu ce ai acum. De exemplu daca c-ul de acum e cat c-ul + d-ul vechi, atunci probabil s-a lasat pe hard o singura partitie. In cazul asta se poate partitiona din windows fara alte programe si foarte simplu.
Oricum, traim in epoca hacking-ului deci un best practice este sa tii datele importante pe un mediu de stocare extern care nu e conectat tot timpul la pc/laptop. Un ssd/hdd, poate oricand sa pice definitiv si sa pierzi datele de pe el. Exista si malware, ransomware, care iti pot cripta fisierele si care sunt irecuperabile daca nu ai back-up la ele.
Ce as fi facut eu cu acel laptop vechi: As fi cumparat un ssd de 128 de gb. E in jur de 150 de lei. As fi salvat datele din laptop pe un hard extern/stick iar apoi as fi sters tot de pe acel hdd. Acel hdd l-as fi folosit ca al doilea mediu de stocare, discul "D" cum ai zis tu. As fi facut asta fie folosind un spatiu dedicat fie inlocuind unitatea optica, cu ajutorul unui hdd caddy. Asta poate costa 50-100 de lei.
As fi instalat windows pe ssd, apoi as fi pus datele de pe hardul extern pe hdd-ul vechi pastrandu-le si pe hdd-ul extern.
"Care ar fi rezolvare?"
hard/ssd extern pe usb:
https://www.emag.ro/......e/extern/c
https://www.emag.ro/......e/extern/c
oricum, daca d-ul era pe acelasi hard, si moare hard-ul, adioz si n-am cuvinte, ramai fara nimic
Laptop-ul tatalui tau a avut doar un singur disc, dar impartit in 2 partitii (C: si D.
O asemenea impartire se poate face usor de catre o persoana priceputa sau chiar la service unde a fost dus laptop-ul.
Cel mai bine, tatal tau sa mearga inapoi la service, acolo se va putea rezolva impartirea repede, poate chiar pe loc.
Materialele importante trebuie salvate (copiate) pe un alt disc, extern, si pastrat in loc diferit de laptop. Se poate folosi hard disk (HDD, recomandat) sau SSD extern sau stick-uri de memorie, conectat la port USB (doar la nevoie).
Poate sa aiba si E si c e mai vrei tu, daca e sa se duca de suflet se duce.
Taicatu tot un hard avea nu 7 doar ca era impartit in doua,adica mofturi,nu stiu ce vad unia facind mai multe partitii.Le place sa se complice.
Deci aia la reparat nu au reparat nimic iau luat banii lui tactu,au reinstalt wind,aia e tot,chestia aia o puteai face si tu acasa, dar cum unia nu stiu nici sa apese pe un buton, uite asa mai au si alti delucru aia nu trebuie si ei sa traiasca.
Care ar fi rezolvarea? Sa faca cea facut si inainte, adica nimic, iar daca are ceva de salvat sa le salveze pe ceva extern, daca pana acu nu a stiut.
Andreeaa1998 întreabă: