| Mariusfraaaate a întrebat:

Îmi place să postez aici pentru că (uneori) chiar de găsesc oameni care știu destule informații cât să îmi ofere de ajuns ce am nevoie.

Întrebarea mea este legată de drone. Nu știu dacă intră neapărat la legislație...e mai mult la tehnologie dar și la hobbies.
Vreau să investesc in acest hobby, evident o voi face indiferent de răspunsul pe care mi-l dați. Însă vreau să știu un micuț detaliu și să dezvoltați subiectul sa știu mai multe.

Și anume...cum se pot dronele intercepta? Doar prin radar? Trebuie sa fie o anumită dimensiune o anumită greutate că sa fie interceptată? Parca trebuia să fie trecută de o anumită înălțime să poate fi identificată sau îmi amintesc greșit...

Promit că nu plănuiesc nici să-mi răzbun fosta sau sa pun o rachetă pe ea, car nici să dau câteva mii de dolari pe nu știu ce dji.

Vreau să îmi fac Drona fpv și 100% depășește acea greutate de 249g.

Pe langa fpv clasic vreau să îmi fac și o altă pe care am văzut-o capabilă de zbor pe distanțe enorm de mari și cu fotovoltaice.

Atât am nevoie de la voi, raspuns doar pe tema aceasta cum anume verifica, cum se identifică mai exact... Fără încurajări prostești sa stau cuminte (îmi spuneți degeaba)

5 răspunsuri:
| carevaescu a răspuns:

Salut. Să ți răspund concret la întrebare dronele se pot detecta prin radar cum intuiești, să pot detecta prin analiza undelor radio - cele cu care comunici cu drona, și prin analiza câmpului vizual. Îți dai seama că o dată cu dezvoltarea industriei de drone sau dezvoltat și multe instrumente specializate pentru detectarea dronelor.

Așa ca legislație pertinentă, deși tu vrei să zbori pe distanțe foarte mari înălțimea maximă permisibilă este de 120 m față de cel mai apropiat punct al solului, iar operatorul dronei trebuie să mențină întotdeauna contact vizual cu drona.

| Mariusfraaaate explică (pentru carevaescu):

E...e de discutat, întrebări o să mai fie trebuie sa înțeleg daca e cu adevărat așa precisă aceasta detectare daca se face o mapă a traseului de unde radio și pot să găsească punctul din care a plecat sau a aterizat și ultimul punct în care au detectat. Trebuie să știu exact ce și cum, nici nu vreau sa stresez lumea dar mă rog ✌️? îmi place subiectul

| carevaescu a răspuns (pentru Mariusfraaaate):

Măi nu știu ce intenții nefare ai putea avea, dar în mare aceste reguli au o aplicabilitate limitată. Îți dai seama că sistemul de detecție nu poate funcționa pe întregul teritoriu al României.

Dacă ești băiat deștept eviți orice bază militară.

Dacă ești băiat și mai deștept îți dai seama că nu toate punctele militare sunt știute de public.
Dacă ești băiat și mai deștept îți dai seama că unele puncte militare sunt temporare, nu are nimeni din public informații despre când se vor seta și când se vor rezilia.
Dacă ești băiat și mai deștept îți dai seama că nu doar armata este interesată de securitate.

Tot ceea ce îți pot spune pe moment este că o analiză a frecvențelor radio este extrem de simplă. Tu și acea dronă trebuie să comunicați între voi și sunteți efectivi niște mari emițători de unde radio. Oricine are un pic de cunoștințe în domeniul îți poate detecta locația cu oarecare exactitudine, a ta cât și a dronei, cu o precizie de sub 1 m.

Din punct de vedere probabilistic, probabilitatea că cineva te va detecta într un mediu urban este infinit mai mare decât în pustietate. Nu pentru că ar exista un impediment tehnologic ci pentru că probabil nu există interes.

Pe de altă parte aceste înălțimi au fost setate să se evite și coliziunile cu celelalte nave de aviație.

Așa că oricum ai pune problema este totalmente imprudent să încerci să ocolești legislația în privința dronelor.

| KovacsB a răspuns:

Imagineaza-ti ca acum 80 de ani cu tehnologia de atunci se putea intercepta si localiza cu precizie o transmisie radio.Era nevoie de o receptie din 3 puncte si aflai pe harta exact locul.
Acum cred ca iti suna telefonul sa te invite la o discutie, ca au citit deja intrebarea ta.

| mihai69 a răspuns:

Ce înțelegi tu de fapt prin "interceptare"?
Nu de alta, dar în termeni militari, asta reprezintă acțiunea de a te apropia de o (aero)navă și a efectua o acțiune asupra ei (oprire, atac, escortă etc.)