Un hard disk extern e un fel de stick usb care poate avea capacitate mult mai mare + anumite sisteme de protectie si viteze de scriere/citire mai bune. Poti sa-l folosesti si pentru back-up, insa nu stiu cine foloseste back-up acum... Doar daca e un laptop bussiness sau de la munca si ai chestii importante pe el, altfel, pozele/filmele se salveaza in cloud si jocurile se descarca din nou dupa instalarea sistemului de operare.
Un hard disk extern are capacitate mult mai mare decat un stick de memorie USB.
Din acest motiv, un HDD extern se foloseste pentru stocare de date utilizate mai rar, cel mai des pentru a avea o dublura de siguranta sau pentru a elibera spatiu de pe hard disk-ul /SSD-ul intern.
La Windows 10 ai posibilitatea de salvare integrala a diferitelor sesiuni de lucru, chiar a intregului windows + datele de lucru personale. Pentru a se putea restabili sistemul in caz de defectare a HDD-ului /SSD-ului intern, salvarea trebuie facuta pe un disc diferit, de capacitate suficienta de stocare (minim de 2-3 ori mai mare decatpartitia Windows C: + spatiu pentru datele personale).
In cazul unui laptop, montarea unui al doilea hard disk este greoaie sau chiar imposibila. Din acest motiv, se poate recurge la folosirea unui HDD extern.
Singurul neajuns in cazul salvarii sistemului pe un hard disk extern este viteza mica de transfer (salvarea intregului sistem poate dura chiar si cateva ore in caz de conexiune pe port USB 2.0), timp in care lucrul efectiv pe laptop se poate incetini sesizabil.
Din cauza acestei incetiniri de viteza, se prefera salvarea MANUALA, la cerere (nu salvarea automata).
Pentru a doua intrebare am incercat sa-i fac o copie/clona pentru windows 10 in caz de cade sistemul de operare sa il pot reinstala, dar nu a functionat din cauza spatiului mic de memorie intrucat trebuie descarcat mai intai in spatiul intern. Sper ca am inteles bine informatiile si nu le dau gresit.
Memorie Ram 2 GB. Stiu ca este foarte mica dar fiecare dupa posibilitati.
Pentru a face o copie de siguranta (system image) PC-ului e nevoie de un HDD extern de dimensiune cel putin egala cu (sau mai mare decat) HDD intern.
Exemplu: HDD intern are 1 TB. E nevoie de un HDD extern de 1 TB sau mai mult (1.5 TB, 2 TB, etc).
Procedura (in engleza, la nevoie traducere cu Google Translate) aici:
https://www.windowscentral.com/how-make-full-backup-windows-10