| Frank51 a întrebat:

La memorii ram, conteaza cantitatea sau frecventa? De exemplu, o placuta de 4gb la 1333mhz este mai rapida decat 2x4gb la 1333mhz? la 2 placute frecventa se imparte la amandoua, deci vom avea 667mhz la fiecare placuta, asta ar afecta cu ceva viteza/performanta?

6 răspunsuri:
| halogen001 a răspuns:

Conteaza si cantitatea si frecventa. Pentru aceeasi capacitate si acelasi tip de memorie, de exemplu 8GB, 2 placute de 4GB in mod dual channel vor merge mai repede decat o singura placuta de 8GB.

| Frank51 explică (pentru halogen001):

Stiu asta, dar un lucru mi-e neclar, frecventele. De exemplu daca am un laptop care suporta memorii ram cu frecventa pana la 1066mhz, eu ce memorii ar trebui sa pun ca sa maximizez performantele? teoretic ar trebui sa pun 2133 ca sa imi dea frecventa reala 1066...

| halogen001 a răspuns (pentru Frank51):

Ar trebui frecventa sa fie mai mare sau egala cu 1066, dar daca au frecvente mai mari sunt mai stabile si mai bune.

| cristimihailov a răspuns:

Salut,

Cred ca in general chestiile de calculator merg pe niste principii simple. Sincronicitatea ar fi una din ele. Cea de a doua ar fi compatibilitatea.

Intai de toate uita-te la placa ta de baza daca permite frecventa pe care tu o vrei, in configuratia pe care o vrei la procesorul pe care il ai.

In general acestea ar trebui sa fie la aceeasi viteza. Memorie, bus, etc.

Apoi, teoretic vorbind, o memorie mai mare ar fi mai inceata decat doua mai mici pentru ca ele comunica prin bus cu procesorul. Si daca ai o memorie mai mare, atunci cantitatea de informatii pe care ai putea teoretic sa o ceri la un moment dat se gatuie pe bus. Pe cand doua mai mici teoretic merg mai repede pentru ca nu au acea intarziere. Pot fi accesate diferit.

Dar cam atat. Tu nu vei vedea absolut nici o diferenta daca pui o placuta de 4 gb sau 2 de 2 gb (in conditiile in care placa de baza suporta).

Nu merita sa stai sa optimizezi memoria in acest fel. Daca vrei sa optimizezi, ia un ssd si mergi cu ala. Sau poate o placa video mai buna... chestii din astea.

Restul nu se vor simti. Sunt intr-adevar ok pentru anumite tipuri de aplicatii dinamice si nici atunci nu prea se justifica acest tip de configuratie. Motivul pentru care nu se justifica este economic. Un server costa destul de mult. Sa il pui intr-o locatie costa de asemenea. Si vrei sa il utilizezi nu sa faci proiecte de scoala cu el.

Personal cred ca iti pierzi timpul si nu vei vedea absolut nici o imbunatatire in performanta/viteza.

Degeaba pui frecventa dubla, pentru ca cel mai incet dicteaza.

| halogen001 a răspuns (pentru halogen001):

Frecventa nu se imparte. Merg ambele cu frecventa maxima, iar daca o placuta are frecventa mai mica, frecventa scade simultan la ambele si merg amandoua cu frecventa mica. De preferat e sa fie 2 placute identice si de la acelasi producator, altfel nu merge dual channel si e chiar posibil sa nu mearga deloc.

Salontanul
| Salontanul a răspuns:

Daca ai doua memorii frecventa nu se imparte la 2. Fiecare memorie cu frecventa ei dar va merge cu fecventa celei mai mici. Exemplu: eu am in PC doua memorii de 4 Gb fiecare dar una are 1066 Mhz si celalalta 1333 Mhz. Amandoua functioneaza insa la 1066 Mhz (frecventa cea mai mica). Am pus asa pentru ca placa mea de baza suporta 1333 Mhz, maxim si n-am mai gasit de 1066 Mhz. Daca, insa, placa ta de baza nu suporta 1333 Mhz, nu poti pune una de 1333 Mhz. Pe mine ma costa mai ieftin sa iau o placuta de frecventa mai mare dar n-am putut din cauza ca placa de baza nu suporta. Poate ca in in programele de verificare tie iti apare 667 Mhz, dar asta doar datorita faptului ca placuta de RAM este DDR ( Double Data Rate). In IT 667 x 2 este doar 1333 Mhz.