Ce ai zis tu, sau
Sony Alpha A6500
Panasonic DMC-G70HEG-K
filmeaza de asemenea 4K si se incadreaza in buget, dar pentru filmat, cele 2 Sony sunt mai bune.
Asta ar fi cea mai buna pentru filmat 4K dar depaseste bugetul
Panasonic Lumix GH5
Eu am Canon 70D + 17-55 f2.8 de la Canon. Face o treaba excelenta la filmare. Dar o poti cumpara doar la SH, si nu stiu cat te-ar costa si daca merita riscul.
E o varianta mai evoluata si mai scumpa a lui GH5, dar pastreaza unele "defecte" (le-as nu mi mai degraba neajunsuri) ale acestuia.
O comparatie:
1. GH5 are senzor de 20MP. Nu are filtru low-pass, asta aducand mai multa claritate in imagine (sharpness).
GH5S are 10.2MP, si pentru aceeasi suprafata a senzorului, asta se traduce prin pixeli mai mari, ce pot capta mai multa lumina. Deci poti folosi ISO mai mare cand e nevoie, fara sa ai prea multi "purici" (noise) in imagine.
2. ISO
GH5 - de la 200 la 25600 (sau chiar de la 100 in anumite conditii)
Pentru video e oricum de la 200 la 12800 dar e arhisuficient.
Peste 3200 devine durere in orice conditii, nu am vazut pe nimensi sa foloseasca mai mult de atat. Pur si simplu - obtii lumina si pierzi claritate.
GH5S de la 160 la 51200
sau in varianta extended de la 80 la 204800 atat pentru poze cat si pentru video.
3. 4K
Ambele sunt capabile de 4K UHD (3840×2160) sau formatul Cinema 4K (4096×2160) cu max 60 cadre pe secunda.
(mai putin GH5 cu formatul 4096x2160. Acesta e limitat la 24 cadre)
Inregistrarea se face pe 10 biti si 400mpbs in 4K
si 200mbps pentru 1080p in cazul ambelor aparate.
4. Filmare Slow motion
GH5 max 180fps
GH5S max 240fps.
5. V-Log L
iti permite sa filmezi HDR folosind sensitivitatea ISO default a camerei (ISO 400 pentru GH5 si 400 + 2500 pentru GH5S)
in cazul lui GH5 trebuie downloadat, si costa 100 $
GH5S il are preinstalat
6.
Daca pana acum GH5S a iesit in AVANTAJ, e timpul pentru revansa.
GH5 are stabilizare optica pe 5 axe, GH5S NU are.
Cireasa de pe tort, stabilizarea optica inclusa in corp a lui GH5 lucreaza in tandem cu stabilizarea din obiectivele Lumix. Sistemul se numeste Dual IS2.
Deci pentru GH5S trebuie sa te multumesti cu ce are obiectivul, asta presupune sa cumperi un obiectiv foarte scump. Sau sa investesti suplimentar intr-un sistem Gimbal smecher.
7. Format RAW pe 14 biti
14 biti inseamna simplu "mai multa culoare". Sunt singurele aparate din categoria asta care au asa ceva. Toate celelalte se multumesc cu 12 biti deocamdata. (nu intra aici Body-urile FullFrame de peste 3500 euro)
8. Viteza dar si senzitivitatea Auto-Focusului (AF) este OK in cazul ambelor.
0.05 secunde la GH5
si 0.07 la GH5S
Senzitivitatea AF in lumina scazuta
-4Ev GH5
-5Ev GH5S (mai bine)
PRETUL
GH5 doar corpul, costa aproximativ 1750 euro
Cu un obiectiv bunicel, treci de 2300-2400 euro
GH5S e 2500 euro doar corpul.
Văd că mi-ai dat unele detalii pe care nu le știam. Mersi pentru informații!
Salut!
Mi-am reanalizat între timp situația profesională și financiară și am studiat mai mult aparatele. Dacă reușesc, aș vrea să-mi iau până în 2019 noua cameră și m-am gândit la Panasonic Lumix G80 (varianta M, cea care vine cu obiectivul 12-60mm).
Mi-ar plăcea să știu părerea ta și iată de ce l-am ales eu pe G80M: nu se supraîncălzește; filmează FullHD 60 fps; filmează 4K; ecran rabatabil și touchscreen; pot conecta un microfon la el; stabilizare în body și în obiectiv; obiectivul de 12-60mm oferă multă flexibilitate; este silențios; este customizabil; baterie OK; low light OK; autofocus OK; rezistent la ploaie.
Desigur, autofocus-ul în video e slăbuț comparativ cu Sony sau Canon și nu e grozav în lumină slabă. Are și un minus important: nu are mufă de căști pentru monitorizarea sunetului, dar cel puțin poate afișa pe ecran un sound-metru.
Știu că există și G7 care e mult mai ieftin acum de black friday, dar parcă aș fi dispus să plătesc în plus pentru obiectivul cu care vine G80, pentru stabilizare și pentru noul sistem de declanșare (mai silențios).