| BlackRipper a întrebat:

Pentru cat timp ar putea functiona un reactor nuclear de unul singur daca asta ar fi proiectat sa faca? In momentul de fata scriu o carte, iar asta este un element cheie care face povestea posibila. Un reactor nuclear este construit intr-un buncar subteran, proiectat si programat sa functioneze de unul singur pentru cateva mii de ani, fara oameni sau roboti sa-l repare si sa-l intretina. Si functioneaza timp de aproape 900 de ani, dupa care este gasit si dezactivat. Ar fi asa ceva posibil cu tehnologia din zilele noastre?

Răspuns Câştigător
| Peridava a răspuns:

Ai citit prea putin, altfel stiai.
Un reactor NUCLEAR functioneaza cu metale radioactive. Corect? Ia in calcul perioada de injumatatire a elementului radioactiv. Asta, nu inseamna "moartea" sa (Ce bine ar fi pentru umanitate! Urmarile nenorocirilor ca la Hirosima, Cernobil, etc nu s-ar mai "propaga" sute sau mii de ani). Fiecare parte se va injumatati la rindul ei. Deci... teoretic este posibil.
P.S. Cit ai citit din Asimov? Cartile sale sint mai mult stiintifice decit fictiune.

3 răspunsuri:
| K0sti a răspuns:

Pai cu ce merge reactorul ala nuclear? Cu aer?

| BlackRipper explică (pentru Peridava):

Am citit multe carti sf, de la multi autori diferiti. La Asimov nu am ajuns inca, desi recunosc ca sunt curios sa-i citesc cartile. Unele dintre cartile citite de mine sunt pura fantezie, altele au baze in stiinta adevarata. Despre perioada de injumatatire stiam, dar in reactoarele nucleare unde fisiunea este accelerata, metalele radioactive se consuma mult mai repede decat perioada de injumatatire. Asa ca, daca ar exista destule bare de combustibil care sa fie schimbate automat, ma gandeam ca poate un reactor nuclear ar putea functiona asa pentru mult mai mult timp.

| Peridava a răspuns (pentru BlackRipper):

Pai cartea e de fictiune (care de multe ori a devenit realitate). Nu accelera fusiunea. Asta ar fi inovatia happy
Cit despre Asimov, e un autor de referinta. Are si carti usoare pe care le inteleg si cei de clasa a 4-a (desi sint foarte serioase) cum ar fi "Eu, robotul", de exemplu (din seria Robotilor). Dar si carti de stiinta pura, pe care numai studentii lui le mai pot intelege. Cred ca stii ca a fost profesor universitar si doctor in biochimie.
Si totusi, a avut mare succes cu mici nuvele de logica si psihologie cum ar fi "Mincinosul".
Poti sa treci la Asimov, dar nu numaidecit la seria Fundatiei. E mai dificila.
Mie personal cel mai mult mi-a placut "Sfirsitul eternitatii" dar cred ca tu o vei intelege peste citiva ani.
Alti autori buni: Arthur C. Clarke, Günther Krupkat, Frank Herbert, controversatul Erich von Däniken care mai mult a dezvoltat niste idei, nu a scris fictiune.
Multumesc pentru funda.