Laptop-ul pe care l-ai cumparat acum 2, 3 sau chiar 4 ani a fost probabil una din micile bucurii devenite realitate. Nici acum nu are zgarieturi, nu i-a crapat carcasa, nu ai varsat apa sau cafea pe el, l-ai sters mereu de praf si ai curatat ecranul cu grija. Nu cumva i-ai dat si un nume?
Cu toate astea, in ultima vreme se misca din ce in ce mai greu: dureaza o eternitate pana cand porneste, hard disk-ul paraie si este mai mereu plin, iar pana deschide Windows o fereastra iti poti face fara probleme o cafea. Primul gand este ca a venit timpul sa il schimbi cu altul nou. Dar parca iti vine greu sa te desparti de cel vechi, iar efortul financiar este si el un obstacol.
Producatorii scot mereu noi modele cu tot felul de features high-tech. inlocuirea laptop-ului reprezinta insa o varianta numai daca aceste noi insusiri sunt absolut necesare. Daca nu, exista o solutie mai potrivita: un upgrade al laptop-ului vechi. Ce componente poti upgrada? Memoria, HDD-ul, CPU-ul si bateria. Chiar si producatorii au gandit echipamentele astfel incat accesul la anumite componente sa fie unul facil.
Un upgrade la nivel de RAM este absolut necesar pentru ca sistemele de operare au in timp cerinte care cresc de la Windows XP la Windows Vista sau Windows 7. inainte de a face un astfel de upgrade, este important sa stii ce fel de memorie ai pe laptop (poti verifica pe cutia lui) si cate sloturi de memorie sunt disponibile.
Un laptop mai vechi are cel mult doua sloturi de memorie cu o memorie DDR1 maxima de 1 GB/ slot (2GB/ laptop), iar pentru DDR2, memorie maxima de 2GB/ slot (4GB/ laptop). De exemplu, un upgrade de memorie la 3 GB este perfect pentru un utilizator care nu foloseste aplicatii complexe, cum sunt bazele de date sau ultimele versiuni de jocuri.
Upgradarea hard-disk-ului este o alta optiune si aduce un beneficiu evident: mai mult spatiu pentru poze, filme, la care se adauga si o mai mare viteza de citire a HDD-urilor in timp.
Desi este forma cea mai dificila de upgrade din punct de vedere tehnic, o crestere a procesorului aduce cu sine o viteza mai mare de procesare. inainte insa trebuie stabilit ce model de CPU suporta laptop-ul, montat si demontat, curatat heatsink-ul cu alcool etilic si folosita pasta termica; operatiunea in sine este dificila si cel mai bine este sa fie facuta numai la un service laptop specializat.
Performantele unei baterii scad si ele in timp, doar este un produs consumabil. Asa ca da, poti face si un upgrade si la aceasta: daca la inceput putea sa dureze si doua ore, dupa 2 ani de folosinta dureaza 30 de minute. Exista in prezent baterii cu capacitati diferite, de 4, 6 sau 8 celule, in functie de autonomia dorita, recomandata fiind testarea capacitatii bateriei in momentul cumpararii.
Un upgrade al laptop-ului poate fi o optiune mult mai eficienta din punctul de vedere al costurilor decat achizitionarea unui echipament nou. O crestere de memorie sau o baterie noua si nu vei mai fi nevoit sa iti pregatesti cafeaua pana cand se deschide un program nou pe laptop.
Voi la ce solutie apelati?
Sincera sa fiu, daca aduni toti banii care ii dai pe upgradeuri o sa iti iasa cu vreo 50-100 de lei mai ieftin decat un laptop nou, stiu cum este sa te desprtai de ceva vechi si la care tii, dar asta e, e mai biine asa .
Laptopurile nu prea se upgradeaza in general. Rareori daca se strica ceva la el mai poti face ceva.
Parerea mea e sa-l schimbi
Upgrade-ul la notebook e riscant si costisitor. Mai ales la cele entry-level, procesorul depinde foarte mult de placa de baza, in ceea ce priveste compatibilitatea si e aproape imposibil sa-l upgradezi. Mai bine apelezi la programul rabla pentru laptopuri, dai unul vechi + diferenta si cumperi un laptop nou.
P.S. Articolul e publicitar.
Nu am văzut până acum procesoare de vânzare pentru laptop-uri.Tot ce am văzut de vânzare sunt hdd-urile, ramii și bateriile.
Dar nu se merită să faci astfel de upgrade-uri, deoarece costă, mai ales dacă ai un laptop vechi de pe vremea ramilor DDR1, care nu am văzut să fie disponibile de vânzare.Bateria costă foarte mult, de la 400 de lei în sus.
Riscul e mare atunci când schimbi un procesor, și logic laptopul fiind vechi nici garanție numai ai.
Dacă vrei un laptop să te țină bateria mult, iți iei un netbook nu notebook care au autonomie de 9 ore, nu de 2, 5 ore ca acestea.
Părerea mea e că nu ajungi la o economie upgradându-l!
Mai bine îl vinzi, mai pui o diferență și îți iei unul nou și bun!
Aici sunt multi parametrii de natura variabila ce pot influenta alegerea:
-Timpul(de cati ani ai laptopul)
-Tipul de 'componenta' pe care vrei sa o schimbi
-Compatibilitatea noii piese cu vechiul sistem
-Costul piesei respective
Acest caz trebuie tratat punctual, intrucat ambele optiuni pot constitui varianta corecta.
Bafta!
Da, dar netbook-ul nu iti ofera aceleasi performante! Plus ca diagonala e mult prea mica pentru anumite activitati. E o solutie cand e folosit alaturi de un monitor extern mai mare.
Multumesc pentru raspuns!
Asa e! Ai dreptate! Ambele reprezinta o solutie. Am fi subiectivi sa spunem ca una din variante este cea corecta.
Da, e putin mai complicat. E mult mai simplu sa cumperi unul nou, dar financiar vorbind cum crezi ca e mai avantajos?
Decat sa fac upgrade, mai bine iau altul nou, ca si asa nu poti schimba placa video la majoritatea laptop-urilor, ca o au integrata in placa de baza, asa ca mai bine iau altul nou si raman fara griji.
Be Happy nu pre ai dreptate, un laptop trebuie schimbat cel putin o data la 4 ani pentru ca tehnologia avanseaza atat de repede, iar upgradeul : Memoria no poti schimba pentru ca 8 gb DDR 2 costa cat 32GB DDR3 Procesorul ma gandesc ca ai un core 2duo sau un core 2 quad care iarasi un 13 este de 10 ori mai bun ca si quadul, i ar cu hardiscul mai bbine itiei un SSD de 60 GB pentru windows vsi vreo cateva aplicati, iti recomand http://www.dc-shop.ro/......-inclus-l/ este un ssd exceprional la acel pret...
sau un http://www.dc-shop.ro/......pm-32mb-l/ acesta avand 4 GB de cache SSD...
dar doar atat poti sa schimbi HDD-ul in rest altceva nu ai ce face...
intr-un buget de 1000-2500 lei iti propun:
http://www.dc-shop.ro/......10m-2gb-l/
Este un laptop foarte bun pentru aplicati obisnuite nu iti trebuie i5 si i7 daca nu folosesti Photoshop sau nu faci 3D rendering
BeHappyOriceArFi,daca tu iti faci upgrade la 50-100lei mai bine nu mai face, ce faci faci,, upgrade'' si vinzi piesele care le scoti din calculator si iti iei 200lei?
Sincer prefer sa imi upgradez un Desktop findca stiu ca e mai avantajos si sa ii fac tweak mereu, insa in cazul unui laptop sunt adeptul cumpararii unuia nou deoarece la laptop nu am asa mult spatiu de manevra sa pot instala ce vreau eu
N-am prea inteles la ce spatiu te referi, dar iti multumim pentru raspuns! Asa e, cu un laptop nu se poate jongla la fel de usor ca in cazul desktop-urilor!
Cu "spatiu" ma refeream ca la laptop nu am loc sa pun componente de mari dimensiuni in timp ce la un Desktop nu sunt limitat de dimensiunea componentelor
Daca bugetul iti permite, e foarte bine sa-l schimbi! Daca ai nevoie de o recomandare, da-ne de veste si iti sarim in ajutor!
Depinde de model si configuratie, nu asa mult de marca. Cel mai bun e cel care ti se potriveste!