| DaTsIk a întrebat:

Salut,am cumpărat o plăcuță de RAM 16 gb Kingston pentru laptop am pus o, și vreau să știu dacă e ceva de făcut? Cum știu dacă a detectat o și merge?

7 răspunsuri:
| Wr3nch a răspuns:

Cu Speccy. Sau cauti in Setari /Despre PC si iti arata cata memorie e.

| VoidEternal a răspuns:

In windows explorer click dreapta pe "this pc" -> "properties" si iti scrie acolo cat ram ai disponibil.

| NLS a răspuns:

Scrii dxdiag in caseta de căutare, apeși Enter, si acolo găsești informații despre cantitatea de RAM, procesor și placa video.

Sau dacă ai Windows 10:
SETTINGS - Sistem - ultima opțiune din stanga jos (Info, sau Status... La mine pe germana e Info)

Înainte erau acolo unde a indicat psyclepath, în primele versiuni de Win10, dar au fost mutate aici.

Sau poți descarca CPU-Z, ca tot e gratuit, si vezi și alți parametri importanti: dacă sunt latentele identice de exemplu, daca îți rulează în Dual Channel sau in Single (eu presupun ca acum după upgrade ești în single channel, daca cealaltă placa nu are tot 16 GB )

| DaTsIk explică (pentru NLS):

Am 2 una de 16 și una de 8 doar deci 24.
Cum fac sa cu funcționeze la capacitate maxima? La aia de 16 scrie 3000mhz dar nu merge cu atât

| NLS a răspuns (pentru DaTsIk):

Cu ce frecventa merge?
Mai știi cumva ce frecventa avea cealaltă placa, înainte sa o adaugi pe asta?

Tu punând capacități diferite, ai pierdut în primul rand 30% din performanta RAM-ului.
Dacă erau 2 placi de 8gb, aveai mai putina memorie (16GB, evident), dar cu 30% mai rapida.

Iar despre frecventa, daca stii sigur ca ambele placi suporta lucrul la 3000 MHz, atunci tot ce trebuie sa faci e sa intri în BIOS, si sa activezi Modul XMP.
(la plăcile pentru procesoare AMD s-a numit DOCP pana anul acesta, pe viitor se va numi EXPO).

Daca prima ta placa suporta doar 2667MHz de exemplu, atunci la aceasta frecventa vor lucra amândouă.

Răspuns utilizator avertizat
| DaTsIk explică (pentru NLS):

Am scos ce a de 8 nu au același frecvențe, și nu găsesc în bios xmp dar cred ca e problema ca am laptop nu pc