Pai... Depinde de joc caci din cate stiu eu rx este folosit mai mult pentru multitasking(daca nu ma insel) si mai puţin pentru jocuri, iar sistemul nu este foarte puternic din ce vad. Eu unul am i5 7400 cu gtx 1050 si imi duce fara probleme pe medium-high orice joc. La ce joc se incalzeste cel mai tare?
Cu I3 nu te mira, nu e pentru gaming.
Pentru gaming ai nevoie de I7 sau macar I5, la 3GHz.
Daca placa de baza permite, atunci se poate monta procesor si cooler mai bun, contra cost, si in termenul de garantie. Trebuie doar sa contactezi vanzatorul pentru detalii.
Lasa breh fanteziile. Ma joc cu i3 de vreo 7 ani de cand mi-am facut sistemul asta (i3 2120) si nu are nici un stres. Ca e slab si nu merg jocurile in marea lor parte nici in full HD cum trebuie, asta e partea a doua. Marele meu avantaj e ca am monitor de 1280X1024. Ideea e ca temperaturile-limita sunt cam aceleasi si la i3, si la i5/7 - cand discutam de aceeasi generatie, desigur.
Depinde si de tipul si de rezolutia jocurilor.
I3 sigur nu se va incinge cu Tetris sau cu Solitaire.
Indiferent. Daca il forjezi ajunge la o anume temperatura si de acolo nu mai urca, chiar daca il tii in full load saptamini intregi. Asta inseamna sistem facut cum trebuie. Eu am un cooler aftermarket de la inceput, ce e drept, insa nu m-am axat pe racire ci pe silentiozitate (carcasa cu ventilator de 14 cm in/12 cm out, sursa fanless, cooler Scythe Katana 3). Am rulat ceva teste de burn-in si am concluzionat ca la vreo 20 de grade ambianta procesorul nu prea trece de vreo 55, asa ca efectiv nu ma intereseaza ce temperaturi am zi de zi cand ma joc ceva sau cand editez vreun fisier audio mai mare/fac conversii/naiba mai stie ce. De exemplu acum, cu o gasca de taburi deschise in browser dar fara nimic care sa haleasca procesor in mod deosebit, am procesorul la cam 35 de grade si coolerul la cam 650 rpm. Dupa 2 minute de burn-in se stabilizeaza sub 50 de grade procesorul, iar coolerul inca nu e la 2000 rpm macar (2500 maxim).
Da, asta inseamna stabilitate termica.
La procesoarele Intel, temperatura de lucru este pana la 43 grade. Daca se urca peste, atunci inseamna ca ceva nu e bine cu racirea. Drept protectie, procesoarele isi scad frecventa interna de lucru.
La procesoarele AMD, temperaturile de lucru la 60-65 grade sunt obisnuite. Doar in caz de racire foarte intensa scade temperatura procesoruli sub 40 grade.
Ne dai si noua o sursa apropos de ineptia asta cu 43 de grade? Uite de exemplu la al meu, Intel zice 69.1 grade maximul permis. https://ark.intel.com/......0-ghz.html
La AMD, depinde de procesor. Nu poti generaliza SUB NICI O FORMA, mai ales ca acum AMD e in fata Intel la capitolul tehnologie de fabricatie si se intampla sa aiba procesoare chiar mai reci, desi cu niste ani in urma era fix invers. De exemplu, inainte am avut un X2 4000+ tot cu Scythe Katana 3 (fix acelasi cooler, am adaptoare la el si pentru Intel si pentru AMD) si vara imi facea throttle ca ajungea instant la 65 de grade (ce e drept il si overclockasem si nu mi-am batut capul sa ii scot overclockul cand s-a incalzit). Ei bine, procesorul ala l-am avut din 2007 pana in 2012, l-am vindut cuiva, si merge bine-mersi si in ziua de azi (acum are coolerul stock, din ce imi aduc aminte - cel putin eu asa am vindut kitul).
Mdah, foarte proasta nu e, dar nici foarte buna. Oricum, reiau ce ziceam mai devreme, daca nu se restarteaza/inneaca sau face alte probleme, 75 de grade e acceptabil si nu ai nici un motiv sa te ingrijorezi.
Fa o testare "strong" pentru procesor, timp de 30 minute si urmareste temperatura si numarul de calcule efectuate /secunda. Daca poti, verifica si numarul de erori de calcul corectate la nivelul procesorului.
Eu am facut asemenea teste si am ajuns la concluzia pe care l-am descris.
Ce softuri sugerezi in scopul asta? Pentru mine, daca ruleaza fara sa crape x minute/ore si se stabilizeaza temperatura, e parfum. P.S. Am zis de sursa, nu? Seasonic Platinum Fanless, cea mai cea sursa far' de ventilator!
In primul rand Sandra Lite (Win XP-10)
http://static.letoltokozpont.hu/......ra2814.exe
Stress My PC (Win XP-10)
http://static.letoltokozpont.hu/......yPC333.zip
Cinebench
http://static.letoltokozpont.hu/......100211.zip
Mai sunt multe programe de fortare /testare pentru sisteme, trebuie doar sa cauti...;)
Ce ma interesa mai mult e ceva care raporteaza numarul de erori de calcul corectate la nivelul procesorului. Asa benchuri/teste gasesc la greu. MOdulul de burn-in din AIDA64 e excelent, cred ca l-am mentionat mai devreme.
Pentru asta trebuie sa accesezi procesorul la nivel de cod masina, sa-i citesti direct functiile, iar pentru contorizare folosesti o unitate de contorizare exterioara.
YzuD întreabă: