Până la urmă, partiția C: rămâne liberă cu 117GB. Instalând practic GTA V pe C: te va duce la 15-17GB liberi. Windows 10 are nevoie de cel puțin 6-7GB liberi întotdeauna pentru o funcționare optimă, pentru că are loc continuu scriere în fișierele de sistem, mai ales în memoria virtuală sau bine cunoscutul pagefile.sys, tot în C: sunt stocate și fișierele temporare (temp și %temp%) care ocupă ceva spațiu, fișierul utilizat pentru hibernare (hiberfil.sys, pe care îl poți șterge din Windows doar pentru varianta desktop, pentru că nu ai nevoie, doar laptopurile intră în hibernare când bateria se consumă pentru a salva din memoria RAM pe unitatea de stocare) mai ocupa 3-4GB de pe C:, mai avem fișierele de distribuție de update care ocupă și ele ceva spațiu pe disc (Software distribution), pachetele cache (Cache package). Toate aceste fișiere, excluzând pagefile.sys pe care nu trebuie să-l ștergi dacă ai o cantitate insuficientă de memorie RAM (fiind vorba de GTA V, vei avea nevoie de minimum 16GB pentru a nu crea probleme cu acest fișier).
Ai mai multe soluții, unele dintre ele presupun să-ți setezi tu o limită de partiție a sistemului de operare, adică o limitare pe partiția C: în care să poți scrie până în ultimii 6-7GB.
1.Cureți periodic fișierele despre care am vorbit și-ți voi explica și care este calea pentru fiecare în parte :
Fișierele temporare pentru user și sistem
C:\Users\"Userul Tău"\AppData\Local\Temp"
C:\Windows\Temp
2. Hiberfil.sys, îl poți șterge din sistem în siguranță doar dacă ai unitate desktop! Desktop-ul nu cred că-l pui în hibernare niciodată. Pentru acest lucru, deschizi CMD-ul cu drept de admin și rulezi :
powercfg /hibernate off
3. Distribuția de Update pentru pachetele de Update din Windows. Sunt fișiere inutile (pachetele de update) care nu au niciun rost să rămână pe disc. Se pot șterge din :
C:\Windows\SoftwareDistributions
4. Ștergerea conținutului cache ale pachetelor de instalare (pachete Windows, precum.msi/VS-visual studio).
C:\ProgramData\Package Cache\
5.Mută directorul "Downloads/Descărcări" pe disc-ul D:. Mulți nu știu că acel director face parte tot din partiția C:, ei continuă să descarce, însă, tot volumul acesta inutil de date nu trebuie niciodată să stea în partiția sistemului de operare! Trebuie să stea pe celelalte partiții care nu sunt primare. Pentru acest lucru, creează un folder în partiția D: și numește-l oricum dorești tu.
Click dreapta pe "Downloads/Descărcări" -> properties, selectezi "Move" și-l muți în directorul creat de tine pe disc-ul D:.
6.Curățare rapidă de disc și defragmentare
Click dreapta pe partiția C: -> properties. La "General" folosește "disk cleanup" și curăță urmele de fișiere Junk de pe disc. Mare atenție la "recycle bin" și "Downloads", verifică dacă n-ai un fișier important descărcat sau șters din întâmplare. Dacă nu ai, poți bifa inclusiv Downloads și Recycle bin. După curățare. Mai folosești odată disk cleanup cu opțiunea "Clean up system files". La fel, bifezi tot și ștergi fișierele Junk.
Mai departe, defragmentare periodică pentru HDD (hard disk) foarte importantă! Tot la properties pe partiția C: -> Tools -> Defragment. Prima dată activează programarea automată pentru defragmentare (Schedule). Bifezi "Run on a schedule" iar la disk selectezi C: și D:
7. După curățarea fișierelor inutile și defragmentare, setează o limită (reserved storage) pentru Windows (partiția C astfel. Deschide PowerShell cu drept de admin și scrie :
Set-WindowsReservedStorageState -State Enabled
Din momentul acesta, Windows va rezerva 7-8Gb, cât este suficient, pentru a rula serviciile și fișierele de sistem în condiții optime.
Cam astea sunt modalitățile prin care îți poți menține cât mai mult spațiul liber pe disc + spațiu rezervat pentru a nu există probleme.
Mai ai posibilitatea să-ți achiziționezi un HDD sau, de ce nu, un SSD, pe SSD instalezi sistemul, iar pe HDD îți muți toate datele. Sau, îți cumperi un alt HDD de capacitate mai mare, de 1TB de exemplu.
Sau, mai ai o soluție, dacă cunoști modulele RAID, să-ți creezi o configurație RAID 1 cu cele două HDD-uri din configurația ta.
Dacă te interesează să-ți achiziționezi o altă unitate de stocare (fie SSD fie HDD) sau dacă dorești să-ți explic cum se configurează RAID în Windows, să-mi spui.
Daca il defragmentezi o sa mearga ok. Dar de ce nu vinzi amindoua hardurile astea mici si sa iei unul de 1 TB sau macar de 500 GB? Nu ar fi o diferenta asa de mare...
N-o sa-ti mearga deloc la ce hard-uri ai. Presupun ca si celelalte componente ale pc-ului sunt tot de pe vremea hard disk-ului. N-o sa-ti mearga jocul, degeaba incerci.
Geezaz dude, in wtf secol traiesti tu?!?
un hdd de 500G costa 82 de lei... PRAPADITI
https://www.emag.ro/hard_disk-uri/sort-priceasc/c
chiar nu iti permiti?!? PE BUNE?!?
in 2021 s-a stricat "hardul mare" de 500G amarati si sa ma masochesc cu hdd-uri din secolul trecut, mi se pare penibil, penibil RAU
iar cu 100lei iti iei deja sesedeu', care rupe mufa la viteza:
https://www.emag.ro/solid-state_drive_ssd_/sort-priceasc/c
chiar mai putin:
https://solid-state-drive-ssd.compari.ro/......677844828/