Important este scopul final. Depinde de tine ce vrei să faci, nu de unealta aleasă.
Evident, în 2011-2012 este ideal să alegi direcția aplicațiilor web. Ceea ce înseamnă două secțiuni: front-end și back-end, care folosesc limbaje diferite. HTML/CSS este pentru front-end, poziționarea și aspectul obiectelor; iar PHP/MySQL sau alt sistem asemănător pentru back-end, care înseamnă gestionarea informației în baze de date și extragerea ei pentru a fi apoi formatată de front-end (descris mai sus). Evident, mai există Java, Ruby on Rails și o mulțime de alte limbaje alternative sau auxiliare pentru dezvoltarea web și toate sunt importante.
Descrierile mele sunt foarte brute, dar te ajută să vezi diferențele și să-ți imaginezi cum te vei înțelege cu ele pe viitor.
E bine să știi câte puțin din toate, dar dacă-ți place o singură combinație de mai sus, mergi pe ea. Tinerii preferă combinația HTML/CSS cu puțin Java (adică front-end avansat) pentru că rezultatul este mult mai vizual și mai ușor de perceput și înțeles. Back-end-ul este pentru oameni interesați de arhitectură, securitate, fiabilitate etc. astfel că cei mai în vârstă, mai experimentați, decid de obicei să facă asta.
Trebuie să te gândești dacă preferi comunitatea Open Source sau vrei să faci asta direct pentru clienți cu bani. Cunosc oameni care câștigă la fel de bine din dezvoltarea de plug-in-uri pentru platforma WordPress (care e open-source), precum oameni care câștigă din front-end (HTML/CSS+Java), sau precum oameni care dezvoltă soluții back-end custom (CMS-uri pentru magazine online, de exemplu). Pentru fiecare există avantaje și dezavantaje. Unele necesită mult timp, costuri mari și număr scăzut de proiecte, altele necesită timp mai redus, costuri mai mici și număr crescut de proiecte.
Ce trebuie să știi, în schimb, este că, la baza marii majorități a limbajelor de programare se află C (PHP, Java, Perl, C++ etc.)
Este limbajul cel mai des folosit, iar odată ce înveți bazele sale, vei înțelege mult mai ușor ce faci în rest.
Dar, repet, cred că este esențial să te gândești la ce vrei să obții înainte de a-ți alege unealta, nu invers.
Apoi, putem relua discuția într-un alt topic :-)
Sa incep cu C++? eu stiu ca C++ e pentru Profesioniisti si cred ca e ultimul din serie