Cu cat este mai mare magnetul pe difuzor cu atat se aude mai tare, cel mai bine ar fi sa lasi difuzorul original, asta daca nu vrei sa prajesti ori amplificatoru; ori cel inlocuit, sunt difuzoare de 4, 6, 8 Ohmi, cu cat este mai mare valoarea cu atat este mai rezistent si puternic in wati.
Eu unul n-am inteles mare lucru din ce ai scris tu acolo si nici nu inteleg de ce va bagati nasul in treburi unde n-aveti pic de baza stiintifica (crede-ma, nu esti primul).
1. boxa pe care ai luat-o tu e cel mai probabil o pocnitoare coaxiala pe 3 cai de pe vremea lu' nea' Nicu'.
2. N-am idee ce ai vrut sa faci cu ea sau ce ai vrut sa scrii ca ai facut cu ea. Presupun ca ai un sistem 2.1 cu amplificarea integrata, caci n-ai specificat nimic de amp. Caz in care cel mai bun sfat este sa-l lasi naibii cum este ca risti sa ramai fara el (acum ceva timp un curios la fel ca tine, si-a prajit amplificatorul facand niste prostii enorme pe care i-am spus sa nu le faca). In concluzie, is jucariile tale, faci ce vrei. Dar sfatul meu este sa stai cuminte.
Pai e mai mare magnetu pe cel de 4 ohmi iar cel de 6 ohmi este mai mic, cum vine asta?
Vreau sa stiu care se aude mai tare, atat. Oricum o voi pune inapoi pe cea originala.
Pai si cine crezi ca o sa-ti poata spuna asta in afara de tine? Repet, dupa cele scrise si dupa lipsa detaliilor nici macar nu stiu ce si unde ai inlocuit. Daca vrei sa crezi in povestirile colegului de mai sus e treaba ta (care bineinteles ca sunt niste palavrageli fara documentatie).
Difuzoarele se diferentiaza intre ele nu doar prin greutatea magnetului sau impedanta bobinei.
Cel mai tare sse va auzi cel cu sensibilitate SPL mai mare si impedanta mai mica Z.
Ai aici si alti parametri:
BL
Puterea magnetica motorului exprimata in Tesla\metru. Un BL mare indica un difuzor puternic care pune in miscare conul cu autoritate si control sporit.
Cms
Complianta mecanica a difuzorului (inversul rigiditatii). Se masoara in m/N.
D
Diametrul efectiv al difuzorului in metri sau centimetri.
Fb Frecventa de rezonanta a incintei (in cazul incintelor bass-reflex)
Fc Frecventa de rezonanta a sistemului (in cazul incintelor inchise)
Fs Frecventa de rezonanta a difuzorului in aer liber. In acest punct impedanta difuzorului este maxima sau punctul in care difuzorul rezoneaza. Cu alte cuvinte este punctul in care greutatea in miscare a difuzorului devine egala cu forta suspensiei sale in miscare. Ca regula generala, cu cat Fs-ul unui difuzor este mai mic cu atat el este mai potrivit pentru a reproduce frecvente joase. Mai sunt si exceptii de la aceasta regula pentru ca sunt si alti parametrii care afecteaza raspunsul in frecventa.
Le Inductanta bobinei difuzorului masurata in mH. In mod standard aceasta inductanta se masoara la 1Khz. Impedanta maxima (Zmax) avem la Fs.
Ms Masa totala a conului difuzorului.
Mms Masa efectiva a membranei in miscare incluzand masa bobinei si a altor parti in miscare inclusiv masa aerului dezlocat.
Mmd Masa efectiva a membranei in miscare incluzand masa bobinei si a altor parti in miscare, dar fara masa aerului dizlocat. De obicei Mms si Mmd sunt incurcate.
n0 Eficienta sistemului esprimata in %.
Pe Puterea electrica exprimata in Wati.
Q Amortizarea sistemului.
Qes Amortizarea difuzorului la rezonanta (Fs) datorata pierderilor electrice. Este o masura a controlului pe care il are difuzorul datorat suspensiei electrice provenita de la ansamblul magnet-bobina. Fortele ce interactioneaza intre magnet si bobina absorb shok-urile.
Qms Amortizarea difuzorului la rezonanta (Fs) datorata pierderilor mecanice. Este o masura a controlului pe care il are difuzorul datorat suspensiei mecanice provenita de la suspensia membranei si suspensia bobinei.
Qts Amortizarea difuzorului la rezonanta (Fs) datorata tuturor pierderilor. Qts este derivat din Qes si Qms cu ajutorul formulei:
Qa Amortizarea sistemului la (Fb) datorata pierderilor de absorbtie.
Qec Amortizarea sistemului la rezonanta (Fc) datorat pierderilor electrice.
Qmc Amortizarea sistemului la rezonanta (Fc) datorat pierderilor mecanice.
Qp Amortizarea sistemului la (Fb) datorata pierderilor prin portul reflex.
Qtc Amortizarea sistemului la rezonanta (Fc) datorata tuturor pierderilor.
Re Rezistenta in curent continuu a bobinei difuzorului. Aceasta este rezistenta ce se masoara cu Ohmetrul la bornele difuzorului.
Rms Reprezinta rezistenta mecanica datorata pierderilor din suspensie. Este o masura a calitatiilor de absorbtie a suspensiei difuzorului. Este folosit la determinarea Qms.Se masoara in N*s/m.
Sd Aria efectiva a pistonului difuzorului.
SPLo sau SPL Sensibilitatea difuzorului, presiunea acustica creata de difuzor la distanta de 1m cu o putere de 1W.
Vas
Reprezinta volumul de aer echivanent compliantei difuzorului. Mai explicit, este volumul de aer al carui complianta (inversul rigiditatii) este aceeasi cu complianta mecanica a difuzorului si se masoara in litri sau metri cubi.
Xmax Excursia liniara maxima a difuzorului. Raspunsul difuzorului devine neliniar in momentul in care bobina paraseste zona de magnetism a intrefierului. Cu alte cuvinte este excursia maxima la care inca difuzorul are un raspuns linear.
Zmax Impedanta difuzorului la rezonanta (Fs).
Vd Volumul de aer dezlocuit de miscarea pistonica a membranei. Vd=Sd*Xmax.
F3
Frecventa la care avem o scadere cu -3dB a SPL-ului difuzorului.
EBP
Prescurtarea de la Efficiency Bandwidth Product, este un indicator cu ajutorul caruia se determina daca un difuzor se preteaza pentru a fi folosit in incinta inchisa ori in incinta bass-reflex.
Anonimul205 întreabă: