| Sabin2131 a întrebat:

Salut, dacă nu se face mentenanta la un pc/laptop( adică: curatare de praf, schimbare pasta termoconductoare, etc.) pe perioade mari de timp, 6 ani sau mai mult, există riscul de a se defecta sau ceva?

8 răspunsuri:
| Korkodeln a răspuns:

Da, laptopurile sunt practic PC-uri inghesuite si cel mai mare dusman al lor este caldura. Faptul ca unele rezista cu anii tratate absolut kukuru, fara nici o mentenata cat de mica si cu floace de praf care se vad iesind din grila de aerisire spune cat de bine facute sunt de fapt.

Personal nu inteleg cum isi pot baga unuii pewla intr-un dispozitiv pe care au dat un sfert din pretul masinii sau mai mult, un spray cu aer comprimat e 4-5lei si sa-i dai un puf pe luna sa iasa praful si firimiturile din radiator si tastatura nu e un capat de tara. Iar daca e un laptop de gaming (putere consumata mare) sa-i schimbi pasta la doi ani nu te sparge la portofel.

| sierra1 a răspuns:

In 99% din cazuri, asta cu pasta și bla-bla-bla sunt povești, device-ul merge și va merge fără probleme (excepție: dacă lucrezi intens la laptop, in remorca tractorului, pe arătură și din mers)

| Sabin2131 explică (pentru sierra1):

Eu am un laptop si nu am putut găsi in zona unde stau un loc care sa le curete etc. De folosit l-am folosit doar pe masă, iar de "lucrat" pe el cateodata 8 ore alte ori 2-3 ore, ma gandeam ca sa nu existe vreo sansă să se defecteze pentru că nu posibilitatea de ai face vreo mentenanta

| Sabin2131 explică (pentru Korkodeln):

Nu prea ma pricep dar pe Youtube am văzut ca trebuie desfacute pentru a putea fii curatate bine si cum nu prea ma pricep aleg sa nu risc sa-l stric, iar de dus undeva sa-l curete nu am unde

| Korkodeln a răspuns (pentru Sabin2131):

Daca dai un puf de aer in grila de aerisire sa ejectezi, praful nu e mare lucru si nu strici nimic, odata la doi ani mergi la un service sa-l desfaca si sa-i faca mentenata completa (curatare interioara, schimbat pasta cooler), doar faptul ca nu se astupa grila si radiatorul cu came si praf deja il pune in fata la 80% din alte laptopuri unde nu face nimeni nimic pana se strica (ca si la masini de altfel, "da' de ce sa dau bani daca merge...")

| KovacsB a răspuns:

Am un macbook din 2011 si functioneaza 7-8 ore pe zi, perfect.
Bateria tine doar 1, 5 ore in loc de 6 si cand o sa-l trimit pentru inlocuire baterie poate o sa le zic si sa-l sufle putin.

| sierra1 a răspuns (pentru Sabin2131):

N-ai motive să-i faci "mentenanță" in genul ăla. Dacă ai timp și bani de pierdut, fă-i dar nu are nici un rost in condițiile date

| NLS a răspuns:

PC-urile nu sunt atat de pretentioase,
pentru ca intr-un PC componentele nu sunt foarte inghesuite.
Tutusi, daca se afla intr-un mediu cu mult praf, si acestea trebuie curatate macar o data la 2 ani (daca ai mesh cu sita foarte fina pe intake-uri ), preferabil o data pe an, daca mesh-ul lasa praf mai mult sa intre in carcasa.

Pasta termica, daca e de calitate, trebuie schimbata o data la 4/5 ani,
sau cand observi ca temperatura in conditii de stress-test (Prime95 pentru CPU, respectiv Furmark pentru video) creste.

Cu un laptop e alta poveste.
Sunt mult mai predispuse sa inghita praf, si cand inghit,
acest lucru e mai grav decaat intr-un PC, componentele fiind mult mai inghesuite.
Deci macar o data la 2-3 ani, trebuie dus la curatat de praf,
daca il folosesti des si mai ales daca il folosesti pe paturi, cearsaf, sau in mediu in care exista relativ mult praf.

Pasta termica nu trebuie schimbata obligatoriu, decat la a 2 curatare de praf, pentru ca daca e de calitate, rezista si intr-un laptop vreo 4/5 ani.

Insa majoritatea tehnicienilor o schimba direct, daca tot il au desfacut, pentru ca e o ocazie buna sa mai ceara vreo 40 ron in plus la manopera.