Key-ul Windowsului trebuie sa fie scris undeva, pe un act (factura care l-a insotit, cartea de garantie, cartea de instructiuni, etc) sau pe cutia PC-ului. Daca nu o gasesti sunt o gramada de metode s-o poti afla. Citeste pe aici: https://bit.ly/3o6QfS7 S-ar mai putea ca Windowsul sa fie instalat intr-o partitie ascunsa si dupa partitionare sa-l poti instala fara probleme (conditia sa nu stergi partitia ascunsa). Dupa ce ai aflat Key-ul poti sa pui pe stick un Windows identic de pe site-ul oficial Microsoft. Nu-i o problema! Fa-ti si un cont Microsoft si-ti inscrii licenta. In felul asta o ai pe vecie.
1. reinstalezi windows cu format si partitionezi la instalare
2. cumperi alt storage care va fi D:
Nu ai key. Te loghezi cu contul tau Microsoft si licenta o sa fie asociata cu el. Dupa reinstalare, te loghezi cu acelasi cont si Windows-ul va fi activat.
Cum a zis Wr3nch, daca ti-ai creat un cont Microsoft (ceea ce eu nu recomand sub absolut nici o forma, dar se practica, si pe unii nu ii intereseaza ca Microsoft le stocheaza orice miscare), e foarte probabil ca cheia sa fie atasata de contul acela. O poti atasa tu daca nu e inca, si nu trebuie sa o cunosti pentru a face acest lucru.
Insa daca nu ai cont, e si mai probabil sa fie atasata de BIOS, la mine asa se intampla dupa ce activez Windowsul prima data.
Deci nu trebuie sa faci nimic, doar sa reinstalezi Windowsul, si acesta va fi reactivat automat dupa instalare.
Iar daca nu va fi, cauta pe factura, sau prin hartiile ce ti-au fost livrate, si daca tot nu gasesti nimic, suna vanzatorul si intreaba de serial.
Ai putea sa suni acum, inainte sa incepi instalarea.
Desi daca Windowsul instalat a fost original, trebuiau 100% sa iti faca cunoscut si serialul.
Partitie ascunsa unde se regaseste kitul de instalare si eventual serialul, e o posibilitate, insa nu se prea practica la PC-uri, cu exceptia faptului daca nu sunt din acelea branduite HP.
PS: impartind un SSD in mai multe partitii, ii scazi si viteza, dar si durata de viata.
Fenomenele care apar acolo sunt cu totul diferite de cele care apar la HDDuri.
Pe un SSD, trebuie sa ai cat mai mult spatiu liber, pentru ca celulele sa fie rescrise uniform.
Altfel, daca ai zone ocupate cu aceeasi informatie foarte mult timp, iar in celalalt spatiu liber ramas (relativ mic, daca mai si imparti ssd-ul), scrii si stergi incontinuu, celulele se vor uza si vor "muri" definitiv mult mai repede.
Citesc și mă minunez că nimeni nu îți zice de varianta care durează 2 minute și în care nu instalezi nimic.
Licența e cel mai probabil pe bios. Când reinstalezi se activează automat, nu îți cere niciun key. Dar nu ai cheia tu personal, pentru a nu o putea muta. E o licență oem nu retail. Poți activa cu ea un singur device și cum se activează automat la reinstall nu e nevoie sa o știi.
DAR, nu e nevoie sa reinstalezi windows-ul doar pentru a crea 2 partitii. Se face super simplu, direct din Windows, cu un tool care se numește disk management.
Apeși tasta start, scrii disk management și îți apare la rezultate ceva de genul create disk parititon sau ceva de genul. Îți găsești acolo partiția de baza, (cea mai mare, vor mai fi partiții mici făcute de Windows), dai click dreapta și shrink volume. Introduci cu cât vrei să-ți micșoreze volumul de exemplu 250.000 daca vrei sa partiționezi un ssd de 500 de GB in 2 partitii egale și dai shrink. După ce termina noul spațiu îți apare ca unalocated, dai click dreapta selectezi new volume și apoi selectezi litera și aia e.
Caută pe net how to make a partition with disk management, e mega simplu, îți ia 1 minut și nu reinstalezi absolut nimic. Nu pierzi ore făcând back-up uri și mutând fișiere de colo colo.
Poate sa imparta discul in doua daca vrea, insa ii va scurta "viata" si totodata viteza.
Si e posibila impartirea prin metoda ta, direct din Windows, doar daca are mai putin de jumatate ocupat pe disc, preferabil cat mai putin.
Altfel va pierde date, si nu are sens sa foloseasca metoda asta, cand poate face impartirea din utilitarul din etapa de instalare.
Si da, serialul e 95% atasat de BIOS la prima activare.
Eu am înțeles că abia a cumpărat pc-ul, deci probabil sunt ocupați cei 70 de GB sau câți mai sunt acum pe care îi ocupă Windows -ul după o instalare fresh. Oricum își poate muta temporar pe o stocare externa ceva date cat face tranziția. la un ssd de 500 de giga atâta timp cât nu umple d-ul direct rămâne suficient spatiu pentru sănătatea ssd-ului zic eu. Daca îl ține la 50 60% ocupat, atunci nu risca mare lucru. Uzura ssd-urilor creste exponential pe ultimele procente, de la 80 in sus.
Normal că e bine sa o faci la instalare dar daca e deja instalat ca sa reia totul de la zero o sa-i ia de 20 de ori mai mult.
Se poate face o partiție D: fără reinstalarea windows-ului cu MiniTool Partition Wizard. Se dă click dreapta pe partiția C:, se alege split partition, se trage separația în stânga sau în dreapta pentru a alege dimensiunea, se dă OK, Apply, restart și se așteaptă să facă partiția.
Windows-ul dacă e activat permanent cu licență digitală, la reinstalare (cu aceeași variantă pro sau home) se activează automat.
Copierea partițiilor Windows-ului merge cu un program de backup cum e Aomei. N-am mai folosit de mult, dar știu că mergea bine. Mai sunt și alte programe manager de partiții și backup.
"acum 12 ore | halogen001 a răspuns:
Se poate face o partiție D: fără reinstalarea windows-ului cu MiniTool Partition Wizard. Se dă click dreapta pe partiția C:, se alege split partition"
adaug si faptul ca e recomandat serios sa faci o defragmentare inainte de asta, altfel, partitia noua s-ar putea sa nu fie posibil fizic sa depaseasca o dimensiune foarte mica (practic, nu poti sa o faci, decat in zona libera de dupa date, care e libera pana la sfarsitul discului)
Foarte corect. Asta e avantajul folosirii unui manager de partitii pentru ca muta singur fisierele din partea ce va constitui noua partitie si nu mai e nevoie de defragmentare, mai ales ca in cazul ssd-urilor defragmentarea uzeaza ssd-ul.
Am luat un pc de genul.
https://bit.ly/3Pj4a3s
Hmm oricum, pare mai complicatbde cat credeam.
Pai in vazul asta mai astept si ini iau un alt ssd (daca permite placa) si ma folosesc de un had extern pe care il am.
Stiti cum aflu key-ul? Am cautat si nu era nicio hartie. Doar carcasa in ambalaj si detaliile coletului.
Macar cheia sa o am
Daca windows-ul e deja instalat, atunci key e in windows
https://www.google.com/search?q=recupereaza+key+windows+10
https://madalincristian.ro/......indows-10/
in cmd/power shell:
wmic path softwarelicensingservice get OA3xOriginalProductKey
Andrei1124 întreabă: