Ori mai pui o data intrebarea, ori iei si dai aici detalii. Presupun ca nu ai un buget nelimitat, la fel cum cred ca ai si unele componente deja care merg pastrate, gen monitor-periferice, poate si carcasa si sursa. Cum nu-s mama omida... ne luminezi si pe noi cu detaliile lipsa?
Imi pare rau pentru lispa de informatii. bugetul este de 1000 euro.
am nevoie de placa video, procesor si rami buni pentru after effects si premiere pro. [encoding cu media encoder]
In momentul de fata, no f*ing way. Placile video sunt varzet ca preturi. Fie cauti o statie grafica SH, fie mai astepti. Eventual iei un laptop cu 3 ani garantie si tragi de el 24/24. https://gpurepublic.com/......r-effects/ >> cica GTX 1660-ul e solutie de buget. Da, de buget era acum un an, cand costa pe la 1500 RON. Acum e dublu si efectiv nu ai cum sa strecori si un procesor, placa de baza, RAM pentru ce nevoi ai tu.
Am inceput sa caut si eu de la 0, presupunand ca gasesc altceva, am ajuns tot la ce ti-a indicat GabiDumitrescu.
Sau acesta, dar doar cu RTX3050
https://www.pcgarage.ro/......nal-black/
PC nu faci cu 1000 euro, daca nu poti refolosi o carcasa, o sursa, stocare, etc, nu la aceste cerinte.
Daca ai nevoie doar de procesor, placa de baza, RAM si video, chiar si asa e foarte greu.
Pentru ca la momentul de fata, placa video costa ea singura peste 2700-2800 RON
(RTX 3050, nu e nevoie de mai mult, atata vreme cat nu editezi 4K, si n-ai o groaza de efecte).
Sincer cred ca iti poti face la 1000 de euro, dar numai SH si cu un risc. In functie de orasul in care esti, cauti un magazin de PC-uri second, incerci sa cauti o unitate decenta cu macar i7 3770 sau 4770 (daca le gasesti cu K in buget este si mai bine) si cu 16gb de ram, cel mai probabil DDR3 la bugetul tau, in cel mai rau caz te poti limita si la un i7 2600 si tragi de el pana ai bani sa-l schimbi pe el + placa de baza. (CPU-urile si placile de baza sh sunt destul de ieftine in ziua de azi, repet, SH) - Te poti incadra in 2000 de lei pana aici (cu SSD, sursa etc), mai ieftin daca il poti asambla singur si in functie de magazin ai 1 sau 2 ani garantie.
Apoi vine partea riscanta - Trebuie sa cauti o placa video decenta pe OLX, la prima cautare am gasit GTX1080 de la MSI la 2200 de lei, daca ai noroc poti sa gasesti si mai ieftin dar e posibil sa fie forjate pe ferme de crypto. Riscul este ca placile video SH de pe OLX nu vin cu garantie, unii vanzatori accepta teste iar altii nu.
Eu personal sugerez sa nu mergi pe 1660, incearca sa gasesti GTX 1060 in cel mai rau caz si sa fie de 6gb Vram so 192 bits, daca nu te incadrezi in buget de 1080.
Singura alta vairanta este sa dublezi mia aia si sa-ti cumperi ceva nou pe la 1700-2000 de Euro.
Ce laptop ai avut (modelul exact)?
Ce specificatii avea exact (procesor, RAM, video)?
Un laptop ieftin NU e totuna cu un laptop precum cel de mai sus: alte piese (mai puternice), DAR si alta racire.
Stiu foarte bine ca un PC e "altceva", si e mult mai puternic.
Insa din cauza exploziei pretului la placile video, nu mai gasesti video cu pret corect, ca in 2018-2019.
Eu mi-am facut de curand un PC nou, am iesit la 1700 euro fara placa video (folosesc momentan ce am avut pe fostul, pana mai pun deoparte sa-mi iau ce doresc. Am bani si sa iau acum orice, dar am alte cheltuieli, mai importante).
Pentru ce doresti tu, se poate si mai ieftin, bineinteles.
Uite, am incropit acum ceva:
https://www.pcgarage.ro/vizualizare-wishlist/5063132
De retinut ca:
NU am pus si un HDD (preferabil de 4TB (macar) ),
NU am pus racire extra pentru procesor (pe aer sau AIO pe apa, dar daca nu tragi la maxim de el si nu doresti OC, ajunge si asa pentru o vreme)
si ca un sistem de talia acestuia ar face casa buna cu un SSD de 1TB, sau cu 2 de 500GB
(sa poti seta locatia pentru cache pe un SSD separat, asa face aproape toata lumea).
Si DA, am pus doar o placa de RAM momentan, de 16GB. Nu e foarte OK asa (nu va rula in Dual Channel), dar merge o vreme, pana mai strangi 400 RON sa mai adaugi una identica. E mult mai ok asa, decat sa investesti in placi de 8GB.
Pentru Premiere si After Effects e oricum binevenit RAM-ul, cat mai mult cu putinta.
Pentru jocuri, 16 GB ajung in general.
Mai jos decat ce am pus eu in lista, nu as merge. Nu merita sa investesti in componente slabe sau de la branduri indoielnice (gen surse Aerocool, carcase cu racire slaba, etc).
Alternativ, carcasa de mai jos, daca eventual iti place mai mult, dar suporta placi video pana la 290mm ( placile video cu 2 ventilatoare sunt mult mai scurte de atat, ce am pus in lista are vreo 220mm).
https://www.pcgarage.ro/carcase/SilentiumPC/ventum-vt2-evo-tg-argb/
Nu curand.
Dimpotriva, va fi din rau in mai rau.
In primul rand, minatul de criptomonede (care-s tot mai multe, si tampitii care isi pierd timpul cu minatul, asemenea).
In al doilea rand, munca si scoala de acasa (implicit statul in casa), au fortat populatia sa isi faca sisteme, pentru scoala, munca, distractie.
Productia unor componente a fost incetinita, deoarece o parte din angajati au avut covid, altii au murit, nu mai pot munci, etc.
Transportul din Asia (China, etc) in Europa/SUA, s-a scumpit de 10 ori de la finalul lui 2019 si pana acum.
(ca un raspuns la atacurile americanilor si restrictiile puse chinezilor (scandalul Huawei) ).
Vanzatorii profita si ei din plin de cererea tot mai mare si stocurile tot mai mici. Ei umfla cel mai tare pretul final, cred eu.
Vreo 2 fabrici de cipuri sunt deja in lucru, dar dureaza inca ani buni pana vor putea produce efectiv.
Masinile care produc waferele pentru microprocesoare se produc doar in Olanda/Germania (Berlin).
Daca ar fi fost altel, si ar fi putut beneficia oricand si oricine de aceste masini, chinezii ar fi asigurat acum tot necesarul de cipuri pentru toata planeta.
Singura sansa e sa verifici zilnic, si sa speri ca ai noroc sa gasesti vreodata placa ce e acum 2800 la 2550.
Dar nu stiu cat te ajuta, -sau incanta-, acest lucru.
Tot nesimtit de scumpa ramane.
Nu cred ca e vorba de minat de-acum, cit de criza cipurilor. Oricum, nu prea mai e fezabil sa minezi mai nimic, decat daca ai ASIC. Nu sunt deloc contra criptomonedelor, domeniul per total e probabil urmatorul pas dupa eliminarea banilor lichizi, dar totusi... chiar ca in 2022 trebuie' sa fii idiot ca sa minezi cu un sistem desktop normal.