| denisTiky a întrebat:

Dupa instalarea unui windows ce drivere trebuie sa pun? Eu stiu doar de cel de la placa video ca sa am rezolutia la monitor ok si atat. Nu am mai pus driverele demult si nu mai imi amintesc care trebuiau puse. Stiu ca mai demult puneam si ceva drivere audio parca si pentru placa de baza, dar alea habar nu am ce fac si de ce trebuiesc puse, oricum pc-ul merge bine si fara ele. Dar totusi, care credeti ca sunt cele necesare pentru ca pc-ul sa functioneze in parametrii lui optimi

Funda!

Răspuns Câştigător
| NLS a răspuns:

Programele de genul celor indicate de GPA sunt o solutie ATUNCI CAND ai vreun model de placa exotic, exagerat de vechi, si nu gasesti modelul pe site-ul producatorului.

In rest, driverele le gasesti pe site-ul producatorului, cum ti-a indicat Bula (si partial GPA), si de acolo ar fi bine sa le instalezi pentru performante optime.
Windowsul contine drivere generice, nu 100% optimizate pentru respectiva componenta. Uneori nici nu contin ultimele hotfixuri.
Driver Max & Co nu iau intotdeauna ultima versiune de driver, sau uneori o iau din alte baze de date, nu de pe site-ul oficial. Din aceasta cauza nu recomand asa ceva decat daca nu exista alternativa (nu sunt de gasit pe site-urile producatorilor).

Si da, ar trebui instalate aproape toate. In principiu acestea:
--video,
--sunet,
--INF driver (contine driverele SATA, USB, BUS, etc)
--Intel Management Engine driver
--Intel Rapid Storage Technology
--retea Ethernet,
--retea Wi-Fi,
--USB 3.0 daca e cazul (sau mai noi tot daca e cazul)
--SATA 3 driver
--3TB+ Unlocker (pentru HDD mai mari de 3TB)
--drivere pentru alte periferice folosite de tine (o/un tastatura/mouse cu firmware si RGB, o camera web de genul Logitech C920 HD Pro, imprimanta, etc)

Chestii de genul sunt optionale:
Smart Connect utility
Smart Connect driver
Teaming driver
AppCharger
SATA RAID Driver (DACA nu ai cumva RAID)
Instant Boot
Rapid Start utility
XFast LAN/LAN/USB.

4 răspunsuri:
| MihaiPavel21 a răspuns:

Urmărește acest tutorial de pe YouTube și vei ști ce ai de făcut.

TUTORIAL: https://youtu.be/StpZic1oCww

| GPA a răspuns:

Driverele pentru orice PC se găsesc pe site-ul producătorului respectivului chipset. Cauți driverele pentru modelul plăcii de bază sau pentru modelul laptop-ului. Dacă n-ai tendința să cotrobăiești tot internetul pentru drivere, există programe care-ți actualizează la zi toate driverele pentru computer.

1. Driver Booster
https://www.google.ro/......https?/url
Ușor de folosit, dar actualizezi tot înafara de plăcile video(chip integrat/dedicat în cazul laptop-urilor cu 2 interfețe grafice, adică Intel și nVIDIA sau AMD)!
Plăcile video le actualizezi de pe site-ul producătorului!
Sfat: Acordă-ți acceptul cu privire la instalarea unui update pentru Windows ce te protejează împotriva vulnerabilității asupra procesorului și atacurilor kernel. Programul îți va arăta o fereastră prin care să accepți acest "patch/update".

2. Driver Max :
https://www.google.ro/......https?/url

Bestial programul, la fel, nu actualiza placa video cu ajutorul programelor. Îl descarci cu utilitarul, adică (Nvidia GeForce experience pentru plăcile video Nvidia sau ASM-amd system monitor pentru plăci AMD). Dacă nu, cauți pe site-ul plăcii video pentru drivere și le găsești manual

Bula
| Bula a răspuns:

Intrii pe site-ul producatorului, cauti, descarci si instalezi toate driverele pentru modelul tau de laptop sau placa de baza (la PC-uri).
Driverele date de producator TOTDEAUNA sunt MAI PERFORMANTE decat driverele generice ale Windows-ului.

| GPA a răspuns (pentru NLS):

Placă exotică? Cred că nu știi ce vorbești tinere laughing, hai că m-ai făcut să râd. Respect pentru asta.

N-are nicio legătură. Mi-a actualizat drivermax toate driverele pentru un Asus Rog gl553.

Sunt compatibile cu orice sistem.