| Stefan03 a întrebat:

Este normal ca un HDD sa scoata un sunet de... zgarietura, un fel de grinding, daca i-as putea spune, atunci cand este solicitat mai mult (spre exemplu cand deschid un joc)? Multi spun ca aceste sunete sunt normale cand HDD-ul este solicitat mult, este adevarat?

6 răspunsuri:
| lpavel a răspuns:

NU! Nu este adevarat si nu e normal asta! Deci fi pregatit pentru o inmormantare in orice clipa! laughing

| floreadan a răspuns:

Nu e normal asta, ai grija, e posibil sa fie defect. A scos sunetele astea recent sau obisnuia sa o faca? Vezi daca nu mai ai garantie la el si trimite-l in garantie.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru lpavel):

Asa-zisa zgirietura e probabil activitatea capetelor de citire/scriere. La unele harduri, "greierele" nu e deloc de speriat. Eu am un Toshiba care e chiar galagios atunci cand are activitate mai intensa. Sa mai zic ca il am de vreo 6 ani daca nu mai bine? Model enterprise de 4 TB, folosit deja aproape 40.000 de ore.

| lpavel a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

Eu am unul de vreo 20 de ani de 160 Gb si nu se aude nimic! am avut unul de 500 GB care incepuse sa fie zgomotos, pana intr-o zi cand n-am mai putut instala windows-ul pe el. Deci am vorbit din ce mi s-a intamplat... happy

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru lpavel):

Eh, depinde de la caz la caz. Eu am doua de 50 MB in stare perfecta de functionare. Ai vazut bine, MB nu GB! Doua harduri Conner de prin 1990 daca imi aduc bine aminte. Pe de alta parte, daca le auzi cum fac, te sperii... P.S. Zgomotul nu e de obicei un indicator al starii hardului - de multe ori face aiurea pentru ca e prins prost in carcasa si vibreaza. Cel mai simplu e sa iei un program gen AIDA64 si sa te uiti la parametrii SMART. Daca are baduri, erori de scriere, de citire NECORECTABILE (atita vreme cit are un miliard de erori de citire care au fost in totalitate corectate de hard nu e nici o problema), spin up retries... atunci ar fi cazul sa iti faci griji.

| Stefan03 explică:

Multumesc de raspunsuri, de asemenea, sunetul nu este lung, doar pana se deschide aplicatia respectiva, foarte repede de asemenea, deci nu este legat de performanta