| ParradiSs a întrebat:

Ieri am schimbat pasta termoconductoare la procesor. Toate bune si frumoase. Pana mai pe seara cand se stige brusc si nu mai porneste. Adica pornesge dar face beep si se restarteaza si tot asa.
E posibil sa se fi ars procesorl?

15 răspunsuri:
| JackR a răspuns:

Nu prea cred. Cel mai probabil ai pus prost pasta termoconductoare (neuniform, prea multa etc.) si procesorul se supraincalzeste si intra in actiune mecanismul de protectie. Ca idee, daca il lasi in pace o jumatate de ora si incerci sa-l pornesti, ce se intampla?

Salontanul
| Salontanul a răspuns:

Daca ar fi ars procesorul n-ar mai porni. Eu cred ca ai pus o pasta contrafacuta sau ai pus-o intr-un strat insuficient si incontinuu. Pasta trebuie pusa intr-un strat care sa faca sa nu se mai vada stralucirea metalica a procesorului dar nici sa fie prea groasa. Cam un milimetru cred ca este optim.

| BuLaNNNeL a răspuns:

Ori prea multa pastă ori sursa.

| JackR a răspuns (pentru Salontanul):

Un milimetru?! Prietene, vorbim de pasta termoconductoare, nu de glazura pentru tort! Rolul pastei termoconductoare este sa uniformizeze suprafata de contact dintre procesor si cooler (sa acopere eventualele zgarieturi sau imperfectiuni ale suprafetei), deci stratul de pasta trebuie sa fie cat mai subtire si cat mai uniform (probabil pe undeva pe la 1-2 zecimi de milimetru).

Bula
| Bula a răspuns:

N-ai aplicat bine pasta si/sau ai folosit pasta de proasta calitate.
Daca face beep, atunci (inca) procesorul nu e ars.

Am intalnit asemenea persoana, care a aplicat pasta siliconca ieftina (de la instalatii de apa, asta i-a fost meseria), iar dupa nici jumat de ora a avut calculatorul prajit.

Romanul se pricepe la de toate, doar atunci isi da seama de contrariul cand i se rupe... buzunarul.

Salontanul
| Salontanul a răspuns (pentru JackR):

Daca citeai raspunsul mei ai fi aflat cu surpriza ca am zis "cam un milimetru" dar am specificat ca este vorba doar de acoperirea perfecta a culorii metalice sa nu se mai vada. Necitind dai raspunsuri doar ca sa te afli in treaba si apoi nu poti aprecia cu rigla cat este de groasa. Mai mult, dupa aplicarea radiatorului, surplusul depasta se intinde pe partea exteriaora a acestuia si nu este nici un bai. Daecat lipsa mai bine un pic in exces. Liniste-te ca am destula experienta 'practica" in domeniu nu ce citesti tu pe net.

| ParradiSs explică (pentru Salontanul):

Da. Am pus prea multa. Dupa ce am sters procesoru si am pus din nou pasta merge. Multumesc!

| ParradiSs explică (pentru JackR):

Multumesc. Acum mergehappy

| JackR a răspuns (pentru Salontanul):

Nu am de gand sa intru in polemica cu tine, dar:
1. daca "surplusul depasta se intinde pe partea exteriaora a acestuia" (am citat exact!) si pasta este pe baza de argint sau aluminiu, este bai mare!
2. asa cum spuneam mai sus, pasta termoconductoare nu face decat sa asigure contactul perfect intre procesor si cooler. Dar nici cea mai buna pasta termoconductoare din lume nu poate asigura acelasi transfer termic precum contactul direct dintre cele doua. Asa ca este de preferat sa fie cat mai putina!

| xerxes1 a răspuns:

Era chiar nevoie sa inlocuiesti pasta?

Salontanul
| Salontanul a răspuns (pentru JackR):

Pasta termoconductoare are rolul de a facilita transferul termic intre doua obiecte facute din materiale diferite. Denumirea vine de la term caldura si conductor= care conduce, care face legatura. Asa ca las-o moarta!

| JackR a răspuns (pentru Salontanul):

"Thermal grease (also called CPU grease, heat paste, heat sink compound, heat sink paste, thermal compound, thermal gel, thermal interface material, or thermal paste) is a cand of thermally conductive (but usually electrically insulating) compound, which is commonly used as an interface between heat sinks and heat sources (e.g., high-power semiconductor devices). The main role of thermal grease is to eliminate air gaps or spaces (which act as thermal insulator) from the interface area so as to maximize heat transfer."

Asta asa, ca sa stii altadata si sa nu mai ridici ignoranta la rang de arta.

In alta ordine de idei, cu totul intamplator, acum ceva ani am absolvit Facultatea de Fizica, asa ca tot ce nu stiu despre subiecte de genul asta, poate fi scris pe dosul unui timbru.

Salontanul
| Salontanul a răspuns (pentru JackR):

Daca dai crezare unor randuri scrise de un idiot, asta e! Inseamna ca nu ai habar, cu toata facultatea ta facuta pe bani cum se fac astazi. Eu am facut fizica in liceu pe vremea cand se facea carte si stiu ca un termoconductor nu izoleaza ci ajuta transferul. Asa ca salabeste-ma! Ca sa fiu sigur ca nu-ti mai vad ineptiile trebuie sa te blochez. Cu increzutii n-ai cum face altfel ei neintelegand nici limba, nici logica.

Salontanul
| Salontanul a răspuns:

Pentru habarnistii de genul JackR, calitatile pastei termoconductoare trebuie sa fie urmatoarele:
Sa aiba conductivitate termica mare;
Netoxica;
Necoroziva;
Inodora;
Neconducatoare din punct de vedere electric;
Non-Capacitiva;
Sa nu se scurga in timp;
Sa nu se "usuce" si sa crape in timp.

| JackR a răspuns:

Ce pacat ca unii sunt "pierduti in traducere". Nicaieri, in textul citat de mine, nu se spune ca pasta termoconductoare este izolatoare. Pentru a evita confuzia, uite traducerea in romana:
"Pasta termoconductoare este un compus cu termo-conductie (dar de obicei izolant electric) utilizat ca interfata intre suprafata de radiere si sursa de căldura (de exemplu, dispozitive cu semiconductoare de mare putere). Principalul rol al lubrifiantului termic este eliminarea golurilor de aer sau a spațiilor (care acționează ca termoizolatie) din zona de contact pentru a maximiza transferul de caldura.".

Nu ca te-ar interesa sau ca ar trebui sa ma justific in fata "superioritatii" tale, dar am terminat facultatea in 1990, cu mult inainte ca tu sa inveti sa vorbesti.

Despre habarnism, nu am de gand sa comentez, ar insemna sa cobor la nivelul tau si e cale lunga. Nu am nici timpul, nici energia sa o fac. Dar ti-am urmat sfatul si te-am blocat, asta ca sa nu-ti spun (si te citez din nou): "las-o moarta!".