Mai inti de toate calculeaza ce volum de aer ai acolo ca sa stii ce aparat de aer conditionat iti trebuie.Mergi la o firmacare vinde aparate deaer conditionat si acolo vezi ce au.Ei iti pot arata si oferi aparate eficiente in fctie de cum este spatiul tau.Un aparat portabil mic nu poate face fata unui volum mare de aer, iar un aparat portabil mare nu te poti apropia ca pret de el.Un portabil mare este mult mai scump ca unul instalat acolo.Cel mai indicat este sa iti instalezi un split nu minisplit.Dar nu stiu daca prin Romania gasesti asa ceva.Ok deci dupa ce gasesti aparatul care sa satisfaca incaperea ta dupa vei stii de citi volti si amperi are nevpie acel aparat deaer conditionat.Dar te asigur ca iti trebuie 220 de v nu baterii si alte prostii.Ala are compresor si motoare cu ventilatoare si nu merge sa te joci.Asa sa gasesti unu jucarie pai dai drumul la frigider si aia e, dar de racit nu prea vad cum o sa racesti.Dar mai departe stiind citi volti si amperi gtrage aerul, faci apoi la restul ce mai instalezi acolo, lumini, prize in care pui tu stii ce pui si asa imi departe si de abia cind le pui gramada o sa stii ce susrsa de curent iti trebuie si ce cabluri ai nevoie.Sigurante iti trebuie sigur pentru ca fiecare consumator trage cit curent trage si nu vrei sa ramai in pana probabil lace ai nevoie absolut necesar de electricitate. Daca ai generator vezi ca ala spune ce voltaj scoate si amperaj.La orice tu trebuie sa cauti dar mai intai trebuie sa faci cum am zis sa pui tot ce vrei sa instalezi gramada sa vezi cit curent ai nevoie. Dupa caare tragi cablurile alea degrosimeacare trebuie.Si generatorul cred ca scoate alternativ asa csanu ai nevoie de invertoare.Deci seara 2 neoane cu aia nai nici o problema sigur.Dar aerul daca se opreste noaptea o sase faca cald vara.Doar sa izolezi f bine acea incapere.Cu banii tai nu ai cum sacumperi nici aparatul de aer cred.Asa ca eu zic sa mergi sa vezi ce aparat de aer iti trebuie si cit costa.Pe aici nimeni nu-ti poate spune exact ce ai nevoie canu ai spus spatiu citi m cubi are nu ai spus cum este cladirea din ceeste facuta, ce ferestre are sau daca are sau nu, daca e ste izolata si asa mai departe.Ce acoperis are si bla bla. Uita-te la un frigider si vezi cit merge si frigiderul este f bine izolat nimic nu intra are izolatie spuma si el tlotusi merge asa mai mereu.Eu cu asta ma ocup cu aer conditionat dar nu in Romania si de aia iti zic trebuie sa dai detalii sa nu cumperi ceva ca a[pai sa nu faca fata, deci sa nici nul poti folosi, pentru ca merge in gol.
Spatiul nu e mare : 10-12 m3 (un culoar de 6 m lungime, 1 latime si 2 inaltime ). M-am gandit la un aparat desta >> http://www.okazii.ro/......a123964850
Spatiul nu e izolat prea bine (scandura invelita in tabla) dar nu prea conteaza ca voi avea aparatul langa mine (la 1-2m). In legatura cu consumatorii pe timpul zilei va merge aerul conditionat (pana in 1000 W), radio, redresor, ventilator etc. (cam 500 W) deci generatorul trebuie sa fie de 2kW (are ceva daca iau mai mare?). Seara voi avea o baterie (50-100 aH) si un invertor care transforma 12v in 220v cu care voi alimenta 2 neoane, radio etc. (300W) deci pot lua un invertor de 500W (nici aici nu cred ca are nimic daca e mai mare... nu?).
Ca preturi : aer conditionat 700-1000 lei, generator 700-1000 lei, invertor 100-150 lei, baterie 500-700 lei si cabluri, prize etc 200 lei... deci m-as incadra. Nu e neaparat sa iau aparate noi (aerul si generatorul pot fi si second hand).
In legatura cu sigurantele, eu daca fac ca un prelungitor cu mai multe iesiri la generator, la aparat, la invertor etc. Eu voi folosi doar cand sunt acolo, in rest vor fi deconectate (generatorul separat, bateria deconectata si cablurile fara curent).
Alta intrebare. Cum ar fi mai bine sa montez cablurile (niste prelungitoare fixate pe peretele de lemn) E mai bine sa fac cu cablu flexibil cu 3 fire (fixat cu cleme direct pe lemn) sau sa-l bag in pat-cablu? Sau cele rigide bagate in teava flexibila/rigida.
Daca nu e izolata bine incinta respectiva, inainte sa te gindesti la aerul conditionat, ar trebui sa te gindesti macar la ventilatie. Daca in camaruta aia se face cuptor e posibil ca aerul conditionat sa consume mult si eventual sa nu faca fata. Consum mare insemna ca o sa-ti consume mult carburant, pentru ca turatia generatorului creste la consum mare. Generatorul ca sa mearga la turatia minima si evident la consum minim, ar trebui sa fie de putere dubla fata de consumul pe care il ai. Consumul afisat in specificatiile generatorului este pentru un consum de curent MEDIU si nu pentru cel maxim! Sa nu-ti imaginezi ca daca pe generator scrie ca consuma 1, 2L carburant pe ora, asa si e . Intr-o incinta mica, cu acoperis de tabla e posibil sa se faca mult mai cald decit e afara, daca incinta nu e umbrita de nimic (ai zis deja ca se fac 50 de grade). Prima grija este sa aduci temperatura din incinta la nivel cu cea de afara si abia apoi sa folosesti aer conditionat. ATENTIE! Incintele in care se foloseste aerul conditionat sint inchise de obicei ermetic sau aproape, cu termopane. Altfel aerul conditionat consuma mult si face rece putin.
Ca retea electrica merge cablu rigid de cupru de 1, 5mm, 2 fire sau 3 (unul pentru impamintare) bagat IN CANAL/PROFIL METALIC, preferabil. Presupunind ca ceva ar merge prost, ai putea altfel avea risc de incendiu.
Ca baterie pentru invertor foloseste DOAR baterie cu gel DEEP CYCLE(gen baterie de ups). In nici un caz baterie auto. Bateria auto nu e gindita pentru descarcare profunda si se sulfateaza. Stiu, bateriile cu gel costa d 2 ori mai mult decit cele clasice, dar descarcarea la ele poate ajunge la 80%. La cele de masina, nivelul sigur de descarcare e infim! Bateria de masina e gindita sa dea un amperaj foarte mare pentru citeva secunde si atit. In rest sta la incarcat sau standby. Sa nu-ti imaginezi ca un acumulator auto e tot acumulator si ca "lasa ca o merge si asta" - NU MERGE! Il distrugi rapid si iremediabil.
Invertorul la capacitate maxima se incinge. Pe de o parte produce caldura si pe de alta parte se poate defecta daca e folosit mult timp in regimul asta. Calitatea pieseleor la un invertor mai ieftin e discutabila si are sanse mari sa se strice. Tebuie sa fie supradimensionat, preferabil undeva in jur de dublu.
Calculeaza atent costul combustibilului la generator...e posibil sa te scoata la multi bani si sa nu merite.
Ai putea investi in panouri solare, care chiar daca nu produc cit generatorul, au avantajul ca nu consuma nimic. Productia mai mica de energie o compensezi prin consumatori mai eficienti (leduri) si prin eficientizarea ventilatiei.
timberged pe gmail
Iluminarea se poate face cu leduri si temperatura se poate reduce pritr-o ventilare corespunzatoare.