| Costy2015 a întrebat:

Salut, sper să fi ales categoria corectă, dacă nu îmi pare foarte rău!

Eu am un amplificator care are pe ieşiri 60 W şi 8 Ohm, asta înseamnă că amplificatorul meu poate duce până la 100 W şi 8 Ohm sau 60 W e maxim deoarece atâta are pe ieşirea de la boxă.
Eu am boxă pentru el, şi boxa e de 60 W şi 8 Ohm, nu am încercat alta mai mare să văd cum se aude, decât pe asta o am.
M-am decis să îmi cumpăr nişte boxe, deoarece în 6 luni eu am majoratul şi vreau ceva să se audă mai tare, am găsit o pereche de boxe Pioneer de 120 W rms, şi nu ştiu dacă să le cumpăr având în vedere că nu îmi ard aplificatorul sau ele să se audă încet deoarece amplificatorul meu are putere mică, şi o întrebare, cum aflu câţi Watt-i foloseşte amplificatorul, vă rog răspunsuri concrete şi bune. Sunt mulţi bani în joc.
Acesta e link către boxele care vreau să le cumpăr: http://www.emag.ro/......EFHHMBBBM/

Răspuns Câştigător
| Utilizator1234 a răspuns:

Orice amplificator livreaza aceeasi putere in orice boxe (in functie de puterea la impedanta nominala a boxelor si a ampului). Boxele nu au niciun fel de putere atat timp cat sunt pasive (alea de au nevoie de amp). Tot ce vezi tu acolo cifre aruncate cu zeci sute mii de W putere pe boxe sunt tactici de marketing ca sa prosteasca consumatorul nestiutor. Producatorul ar trebui sa specifice o gama de putere de la xW la yW unde din testele lor boxele functioneaza optim. Desi e cunoscut si testat ca pana si vechiturile de Unitra suportau puteri de >1000W. Watti nu-ti omoara boxele, distorsiunile, DA. Caci daca te trezesti ca un amp are 100W pe canal cu 5%THD la 1Khz, ala-i probabil o jucarioara penibila ce chinuie urechea si boxele cu distorsiuni.

Nu stiu ce amp ai. La boxe pasive uita-te sa fie eficiente daca vrei sa scoata mult zgomot. Boxele din link au 90db sensibilitate (naiba stie sub ce parametri, ca producatorul nu specifica) ceea ce le face destul de sensibile. Nu-s boxe de ascultat de muzica, sunt boxe de facut galagie, zgomot si cam atat.

6 răspunsuri:
| Petrache_Adrian_1998 a răspuns:

Deci in primul rand daca pe amplificator scrie 60W si 8 Ohm, nu scoate mai mult de atat, puterea lui maxima este de pana la 60W si 8Ohm, si daca vrei sa ii pui o pereche de boxe mai mari, nu are rost deoarece o sa scoata cat scoate si acea de 60W, deci 60W sau 120W, e acesiasi treaba, toata chestia o face amplificatorul, parerea mea este sa iti cumperi un amplificator mai mare pe langa acele boxe, ca sa ai o sonorizare mai buna, sper ca ti-am fost de ajutor!

| K0sti a răspuns:

Pai daca are 60 de unde vrei sa scoata 100? Mai ganditi bai fratilor inainte de a pune intrebari...
Puterea boxelor oricum trebuie sa fie mai mare decat a amplificatorului...

| halogen001 a răspuns:

Boxele se aud la fel de tare, sau cel putin asa ar trebui sa fie, in functie si de randamentul lor.
Daca pun un amplificator de 10W pe o boxa de 10 apoi pe una de 20, e normal sa se auda la fel. Totusi, pe boxa de 20 se va auzi mai bine: nefiind solicitata la maxim, sonorul e mai putin distorsionat, deci mai bun (difuzoarele nu ajung la capatul cursei pe boxa de 20). In plus, boxa mai mare de multe ori are o rezonanta mai buna.

Daca amplificatorul da 60W, atunci 60W da pe orice boxa, nu poate da mai mult de 60W, decat distorsionat.

Pentru masurarea puterii, se masoara tensiunea ce ajunge la boxa cu un voltmetru de curent alternativ dar bun, care sa masoare bine tensiunea pe toate frecventele audio, sau cu un osciloscop. Mai putem vedea care e puterea daca amplificatorul e construit din fabrica cu un indicator al puterii sau daca se adauga un watt-metru http://www.niqro.3x.ro/wattmetru/wattmetru.htm

Practic puterea P=U*U/R, unde U = tensiunea pe difuzor, R= impedanta difuzorului in ohmi.
Mai e o varianta de masurare: se inseriaza pe firul de alimentare al amplificatorului (fie pe un canal, fie pe ambele - stanga dreapta) un ampermetru, se vede cat e intensitatea de mers in gol, apoi intensitatea in timpul functionarii la un anumit nivel de sonor si se calculeaza puterea P=U*I, unde U e tensiunea de alimentare a amplificatorului si I = intensitatea curentului. Se face diferenta dintre Puterea de mers in gol si puterea la amplificare maxima si se vede puterea.

O alta varianta: Se masoara puterea consumata de la retea. Aici mai intervine si randamentul sursei de curent, dar tot se obtine o valoare orientativa a puterii. Masurarea se poate face cu un ampermetru de curent alternativ in serie cu alimentarea statiei (tensiunea e mare, deci trebuie bine izolate legaturile, nu merge sa fie tinute cu mana :) )

Se masoara puterea de mers in gol, puterea la amplificare maxima si se face diferenta. Puterea consumata de la retea este: P=U*I, unde I = intensitatea masurata, U = 220V sau cat are priza.
Aici intervine si randamentul sursei, de exemplu sa presupunem ca in gol consumul e de 10W, la amplificare maxima ar fi 160W si presupun un randament de 80%, atunci ar fi 160W-10W=150W consumati de sursa pentru amplificare si la 80% randament ar fi 150*0.8=120, deci 120W stanga - dreapta, sau 60W pe canal.
======================
Puterea consumata de la retea, poate fi masurata usor cu o priza cu contor care se interpune intre amplificator si priza. In Felul asta se afiseaza puterea consumata de la retea in timp real si avem iarasi o estimare a puterii amplificatorului (puterea la amplificare maxima minus puterea in gol, plus ca mai exista si randamentul care trebuie luat in calcul si pe care nu il stim)
Exemplu de priza cu contor http://www.mivarom.ro/......1em-p-5320
http://www.emag.ro/......E3WZ7BBBM/
https://www.germanelectronics.ro/......25330.html
Eu am priza cu contor de la lidl.
Trebuie de stiut daca afiseaza si puterea. (E posibil ca unele prize cu contor sa nu aiba in meniu afisarea puterii.)
=====================
Cat despre boxele din link si pretul lor, nu port spune nimic, presupun ca sunt bune, iar faptul ca sunt de 120W fiecare e un lucru bun, atunci cand sunt puse la un amplificator de 2*60W - nu exista riscul sa fie suprasolicitate, e echivalent cu a pune o boxa de 120 la un amplificator de 120 dar la care dau volumul pana la 60.

| Costy2015 explică (pentru K0sti):

În primul rând, nu te da cocoş. 60 W putere are boxa, nu ştiu cât scoate amplificatorul.

| K0sti a răspuns (pentru Costy2015):

Zau, asta cine a scris-o?

"Eu am un amplificator care are pe ieşiri 60 W şi 8 Ohm"?

| Utilizator1234 a răspuns (pentru Costy2015):

Care 60W putere pe boxa domnule? Unde ii are inmagazinati?