Radioul digital oferă lucruri pe care analogul nu le-ar putea oferi niciodată, cum ar fi:
mai multe canale și oferte de conținut;
bitrate mai mare (adica o viteza mai mare de transfer a informatiei);
abilitatea de a întrerupe și derula înapoi radioul live;
Abilitatea de a regla cu ușurință căutarea unor nume de stații, mai degrabă decât de frecvențe.
DAB+ este o extensie a DAB (ce ti-am explicat mai sus) pentru a accepta codecuri noi și mai eficiente, cu o mai bună corecție a erorilor.
Acum intervine alt termen: codec.
Un codec este un program sau o bibliotecă de software, eventual chiar si un aparat hardware corespunzator, care asigura codarea si decodarea unei informatii. Undele radio sunt purtatoare de informatii codate. Nu stiu daca m-am facut inteles! Daca nu, suna-ma dupa ora 17.
Digital audio broadcast.
Echivalentul pentru radio al televiziunii digitale DVBT.
E folositor pentru că ocupă mai puțin spectru RF.
Am inteles in mare parte
Dar e folositor la posturile de radio din Romania?
Nu stiu ce posturi avem noi in Romania, ce format au. daca avem digitale sau doar analogice
Nu e nimic SF; dacă nu știi ce înseamnă o transmisie digitală a semnalului nu înseamnă că eu am explicat de neînțeles.
Știi cum funcționează telefonul mobil? Cum se transmite vocea [rin unde radio între vorbitori? Probabil că nu; dar cu toate acestea, sigur îl folosești și te bucuri de toate avantajele sale.
Cam la fel este și cu DAB. O căutare pe Wikipedia cu siguranță te ajuta mai mult decât o cerere de explicații pe TPU...
În fine, ideea este că pentru a transmite posturile de radio în modul clasic (analogic) ele trebuie să emită semnalul pe o anumită frecvență. Dar dacă tu selectezi de exemplu pe aparatul tău 106.7 MHz, asta nu înseamnă că Europa FM emite fix pe această frecvență, ci pe F0 +/- Fm (frecvența modulatoare) (+ încă ceva dacă e un program stereo). Așadar, ținând cont și de alte limitări tehnologice și legale, banda de funcționare alocată radiourilor comerciale FM poate cuprinde un număr foarte limitat de programe.
Trecând la digital, densitatea de programe dar și de conținut crește aproape exponențial. Iar banda FM rămâne liberă, la fel ca în cazul TV digitale. Sper că știi că de ani buni nu mai emite în UE niciun post TV analogic. În curând și radioul analogic va avea aceeași soartă.
Majoritatea transmisiilor sunt digitale. Nu cred ca mai exista transmisii analogice (analoage cum ar zice un agramat)! Posturilor le foloseste pentru o transmisie mai buna, pentru acuratete.