Am explicat aici ce si cum: http://www.epasystems.ro/laptopuri/
Ai si o poza cu un acumulator si electronica existenta in el! Poti sa-l tii si 3 zile in priza non-stop ca electronica aia ii taie incarcarea atunci cand trebuie! Valabil si pentru telefoane, tablete! Orice acumulator LI-Ion sau polymer are acea electronica de control in el!
Vezi si ce a scris LinxCont mai jos!
Aia crezi tu ca e laptop de gaming! Asa arata un laptop de gaming: http://i.imgur.com/m6h7RaS.jpg
E un laptop de duzina din clasa multimedia si atat! Bateria aia nu va tine 2 ani indiferent ce regim adopti...deci nu te chinui prea mult!
Tin sa te contrazic, acesta este un laptop de tip gaming, precum scrie si la specificatiile lui. Chiar daca laptop-ul nu este chiar ieftin, este un laptop destul accesibil in comparatie cu celelalte laptopuri de gaming. Iar acesta este un laptop de tip gaming. N-am spus ca este un laptop foarte bun de gaming pentru ca stiu ce inseamna asta. In primul rand un GTX 980M de 4GB nu se compara cu un GTX 980 simplu de 4GB(ca sa nu mai zic de GTX 1080), procesorul meu este i5, este destul de bun, insa nu este chiar un procesor foare bun, avand doar 2 nuclee reale.
Sunt constient ca nu este un super laptop de gaming, nici macar unul,, average'' de gaming, din contra, laptopurile de gaming fiind foarte scumpe, acesta este unul accesibil. Nu cred ca se poate spune ca este unul ieftin. Este un laptop bun ca si laptop, este un laptop accesibil de tip gaming, dar asta nu schimba faptul ca este un laptop de tip gaming, care este parerea mea bine echilibrat, in mare inclinat spre partea de gaming, dar nu total
Http://batteryuniversity.com/......_batteries
Din tabelul:
Depth of discharge------Discharge cycles
100% DoD------------------300-500
50% DoD-----------------1200-1500
25% DoD-----------------2000-2500
10% DoD-----------------3750-4700
se poate vedea ca o descarcare mai redusa a bateriei
mentine mai mult timp capacitatea bateriei.
Daca descarcarea se face la 100%, atunci la 500 cicluri vom avea o energie stocata si folosita de 500x100 = 50000
Tabelul de sus devine:
Descarcare-----Cicli-----------Energie folosita
100% DoD-----300-500------30 000 - 50 000
50% DoD-----1200-1500----60 000 - 75 000
25% DoD-----2000-2500----50 000 - 62 500
10% DoD-----3750-4700----37 500 - 47 000
Cu cat descarcarea e mai mare, cu atat scade numarul de cicli incarcare-descarcare.
Cu cat descarcarea e mai mica, numarul de cicli la care rezista bateria se mareste, insa maximul de eficienta se obtine la o descarcare de 50%.
Asta inseamna ca e bine ca de la 30%-40% sa se puna la incarcat.
La fel, temperatura ridicata combinata cu incarcarea la capacitate maxima scade capacitatea bateriei:
Temperature------40% charge------100% charge
O°C----------------98%---------------94%
25°C----------------96%---------------80%
40°C----------------85%---------------65%
60°C----------------75%---------------60% (after 3 months)
Cu cat bateria e mai incarcata si temperatura e mai ridicata, capacitatea bateriei scade mai mult.
Ca sa putem prelungi viata bateriei, ar trebui sa o folosim intre 30% - 80% si sa o tinem la temperatura scazuta.
In cazul laptopului, ar trebui folosit conectat la priza, apoi spre sfarsitul folosirii se scoate din priza, se lasa pana ajunge la 40%-70% si se opreste folosirea, urmand a fi conectat din nou la priza la urmatoarea folosire.
Incarcatorul trebuie sa fie intr-un loc bine ventilat pentru a se putea raci.
Daca nu de foloseste mai mult timp, e bine sa se pastreze la o incarcare de 50%.
De mare ajutor e folosirea unui cooling pad sub laptop care sa ajute la racire. (caldura are efect foarte daunator asupra bateriei)
FloFlorentina întreabă: