Pentru putere mai mare trebuie tensiune mai mare. Zgomotul trebuie sa fie distorsiuni date de tensiunea prea mica de alimentare: un semnal sinusoidal devine dreptunghiular - varfurile sinusoidei sunt retezate de lipsa de tensiune. E un amplificator in punte. Un "calcul aproximativ" ne va da P=U*U/R=4.7*4.7/8=2,5W, dar in realitate va scoate mai putin.
Ar trebui o tensiune mai mare, si un filtru rc trece jos: un rezistor la intrare si un condensator in paralel cu intrarea, ca sa nu intre in el frecvente peste 20000hz la nivel ridicat. http://www.electronics-tutorials.ws/filter/filter_2.html
http://www.muzique.com/schem/filter.htm
exemplu: R=1Kohm, C=8nF-10nF frecventa 20000
Depinde de unde se ia semnal, daca se foloseste potentiometru de volum sau nu, ca sa putem alege piesele din filtru.
Salut.
Incearca sa schimbi electroliticul de 220uf cu unul de 16/1000uf.
Cati amperi are bateria? Pune doua, voltajul maxim e de 18V, dar nu depasi 10v.
http://html.alldatasheet.com/......A7056.html
Ce s-ar modifica daca as schimba cu un condensator de 1000uF?
Ti-ar filtra eletronii mai bine in caz ca ai un semnal parazit ceva.
Dar e posibil sa n-ai nici putere la alimentare.
E o baterie reincarcabila de 2800mA. Inca nu am masurat sa vad intensitatea curentului debitat cand e conectat la amplificator
Am vazut pe un forum ca daca radiatorul montat pe ic nu e izolat si nu e conectat la masa atunci va prelua fluctuatii din mediu si le va transforma in sunet.
Corect si asta.Fa-i o carcasa si incearca.
Sa inteleg ca vrei sa faci un amplificator portabil.
Mai fain era cu un TDA2003, dar ai nevoie de o sursa buna pentru ei.
Semnal audio de la smartphone prin mufa audio jack 3.5mm. La intrare am un potentiometru de 5k ohmi. Daca as alege ca sursa de tensiune sa fie o baterie de 9V, cum ar trebui modificat circuitul? Daca ai putea sa imi dai valorile pieselor care ar trebui montate si cateva explicatii ar fi minunat!
Da, dar ai putere mai mare la iesire si automat ca iti trebuie o sursa mai mare.Deci nu mai devine portabil, doar cu baterie de bormasina.
Tu verifica in scurt bateria aia si vezi cati amperi scoate.
Nu stiu de ce, dar banuiesc ca n-ai aparat de masura.
Daca e baterie reincarcabila, tensiunea de 5V e de la un ridicator de tensiune in comutatie si pot sa apara de acolo frecvente parazite amplificate de amplificator si atunci ar merge bine un filtru trece jos care va taia frecventele parazite de la sursa de curent. Foarte bun e si un condensator cum zice LostInPark, dar si un filtru trece jos la intrare ca sa nu migreze frecvente parazite de la ridicatorul de tensiune de la baterie.
Daca se alimenteaza direct de la acumulator, e bine, insa nu avem protectie la supradescarcarea acumulatorului Li-Ion si tensiunea e mai mica - 3.7V
Pai e doar bateria, fara ridicator de tensiune. E scoasa dintr-o tableta defecta. Astea fiind spuse, in ce consta protectia la supradescarcarea acumulatorului? Cand se produce si ce avarii poate provoca circuitului? Ar fi mai bine sa folosesc o baterie de 9V?
O protectie a bateriei li-ion opreste curentul cand tensiunea bateriei scade sub o anumita valoare. Daca se continua descarcarea, bateria isi pierde din capacitate si poate sa se strice de tot - nu se mai incarca. La fel si supraincarcarea strica bateria li-ion.
Deci asta inseamna, acum, revenind la intrebare, ce valori ale rezistentei si ale condensatorului sa folosesc la circuit? Piesele sunt exact aceleasi ca in schita din imagine iar la intrarea audio(la pinul 3 al cipului) am un potentiometru de 5k ohmi pentru volum, pe care o sa il schimb cu unul de 10k.
O baterie de 9V e mai buna, insa daca e modelul asta http://www.adelaida.ro/images/detailed/22/bat-6lr61_dr.jpg
are capacitate mica, nu tine mult si nici nu are putere suficienta.
Probabil mai sunt si alte solutii, dar din limitatele mele cunostinte m-am gandit ca o protectie de supradescarcare sa fie facuta cu un tranzistor npn si o dioda zener, cat timp tensiunea e mai mare pe dioda zener, tranzistorul sa permita trecea curentului, iar cand scade, sa o opreasca. E bine?
Pai nu ma gandeam fix la o baterie duracell, vorbeam general despre una de 9v. Stiu despre ele ca mentin putin timp tensiunea la 8-9v dupa scad la 7v si raman constant pe acolo pana incep sa se descarce mai mult; dar probabil gresesc?
Au capacitate mica si nu pot da curent mare. E buna una alcalina.
Http://s19.postimg.org/usp5f5yqr/New_Document_1.png
depinde ce piese ai, toate variantele sunt bune.
Pai as vrea sa merg pe prima schema, cea de sus.
Am condensatori de 50v de 1000uF, 1500uF, 2000uF, pe care sa il folosesc? Condensatorul suplimentar de 20uF este cel pus pe terminalul cursorului de la potentiometru? si inca ceva, daca nu deranjez, condensatorul de 7-10 nF, din ceea ce am gasit pe net, daca este din ceramica este notat cu 103 (am condensatori ceramici notati cu 103), este corect? Mai am si condensatori de mica sau poliester dar nu cunosc prea bine notatiile lor, cu litere si cifre.
Oprirea descarcarii bateriei ar trebui sa fie pe la 3V-3.2V, iar incarcare sa se opreasca la 4.2V. Probabil ar merge ceva de genul asta: http://s19.postimg.org/97k2rk203/image.jpg
Trebuie verificata schema pentru a vedea daca merge.
Ajunge si unul de 1000uF/50V, mai bun e de 2000uF numai sa nu fie prea mare ca dimensiuni.
Condensatorul de 20uF e pus la terminalul cursorului de la potentiometru.
103= 10 000 pF = 10nF e foarte bun.
Daca multimetrul e http://www.thegift.ro/......05a-p-1382
se poate masura capacitatea condensatorului de 20uF, de 10nF
"Are cam 1cm diametru si e inalt de 2cm ala de 2000uF" e destul de mic si ar merge bine. Inca o modificare ar fi buna, sa se puna un rezistor - amplificatorul din smartphone e pentru casti si lucreaza mai bine daca are o sarcina la iesire de 100-200ohmi http://s19.postimg.org/3ksb7tov7/image.jpg
si in plus protejeaza intrarea circuitului amplificator de semnale parazite.
Pai multumesc de sfat, o sa construiesc circuitul si o sa vad ce iese. Oricum, m-ai ajutat foarte mult!
Lavinia_Cristina_ întreabă: