Sunt toate aceeasi versiune de memorie RAM (DDR)? Adica sa nu ai DDR2 cu DDR3.Inca o chestie, vezi sa pui memoriile de 4GB cel mai aproape (in sloturi) de procesor si nu invers (conteaza).
Cand ai placute de marimi diferite, (sau cu frecvente si latente diferite... ) RAMul nu mai lucreaza in Dual Channel.
Astfel ca nu e deloc recomandat sa pui 12GB.
Fie ramai la 8,
fie adaugi inca 2 de cate 4 GB (identice cu primele ca specificatii: brand, marime, frecventa, latenta, voltaj),
fie vinzi cele 2 de 4GB si cumperi 2 de 8 (asa as proceda eu)
Atentie: Daca placutele au frecvente diferite, RAMul va functiona, la frecventa placutei cu frecventa cea mai mica.
Daca latentele sunt diferite, nu va functiona deloc, trebuie sa le pui pe toate sa lucreze cu aceeasi latenta, si acest lucru nu il poti realiza pe toate placile de baza (depinde de chipset sau uneori de noroc).
Problema la tine ii ca ai doar 2 lane-uri la placa ta de baza. Ce vrei tu sa faci, adica dual chanel si pe stick-urile de 2gb si pe alea de 4gb nu o sa mearga doar cu 2 lane-uri. Iti trebuie o placa de baza de workstation si cu socket care suporta mai multe lane-uri, cum ar fi: TR4(AMD Threadripper) sau FCLGA1151(Intel Xeon). Punand toate stick-urile de ram in pc, dezactivezi automat dual chanel-ul pe alea de 4gb pentru ca nu ai lane-uri suficiente. Poate daca specificai ce placa de baza ai, te puteam ajuta ma bine.
8 GB pentru gaming e suficient totusi. Problema jocurilor tale vine de altundeva, placa video/ cpu.
Cand ai mai multe placute de RAM diferite, se lucreaza la viteza cea mai mica ( a se intelege la viteza RAM-ului cel mai slab ). Asa ca daca tu ai adaugat niste placute mai slabe, efectiv ti-ai scazut viteza de transfer de la memoria disc la memoria principala si la cache/cpu. Doar ai crescut capacitatea 8 -> 12 GB. Multe lume, de fapt 99% face confuzie intre capacitate si viteza. Degeaba ai 64 GB de RAM daca pe romaneste ei sunt lenti. Ca si HDD-ul tau, memoria RAM e o memorie ce stocheaza date si le trimite mai departe la CPU ( ca sa le acceseze mai rapid din RAM ). Deci degeaba ai 12 GB si transferurile se fac cu sa zicem 3 GB/s. Daca aveai 8 GB si transferurile se faceau cu 6 GB/s, erai clar mai castigat.
Înțeleg ce spui tu, am o placa de baza de la Dell 0T568R, poate te ajuta
Am înțeles, oricum, mulțumesc foarte mult, nu m-am gândit deloc la faza cu viteza și mna, dar apreciez că m-ați lămurit, va mulțumesc frumos!?
Problema ta vine de la cele doua memorii de 2 Gb, care au frecventa mai mica decat cele de 4Gb si/sau nu sunt pereche (identice) intre ele.
Daca memoriile nu sunt perechi 2 cate 2 sau nu sunt bagate in sloturile potrivite (perechi), atunci sistemul nu mai poate functiona in regim dual channel, iar viteza efectiva ale memoriilor scade la cca. jumatate (vor lucra in regim de single channel).
In plus, daca frecventa de lucru ale memoriilor de 2Gb este mai mica decat ceea a celor de 4Gb, atunci sistemul se va adapta la viteza memoriei cu frecventa ceea mai mica.
Ar fi bine sa folosesti un program de testare (de exemplu AIDA) cu care sa poti verifica regimul de functionare a sistemului, in special modul de lucru a canalelor de memorie si frecventa lor de lucru.
Chestia este că atunci când le bag și intru in CPU Z, îmi spune că PC-ul ruleaza in Dual Channel, asta nu înțeleg, el spune că rulează în dual channel și totuși merge greu...dar poate este și faza cu frecventa
Ti-am scris mai sus toate posibilitatile.
Vezi, cat are frecventa in fiecare faza!
(In AIDA sau EVEREST se poate vedea tot)
Scrie la specificatii: Memory Channels 2. Cred ca explica totul.
octav005 întreabă: