DSLR-ul e mai bun, dar necesită cunoștințe cât de cât pentru că are reglajele manuale, dar tocmai asta îl face mai performant, putând surprinde inclusiv imagini în mișcare fără a ieși blurate. De asemenea variantele de upgrade sunt mult mai mari decât la mirrorless. Un lucru important este și vizorul optic al DSLR-urilor, prin care se vede mult mai bine, mai ales ziua pe lumina puternică a soarelui (când pe ecran nu vezi nimic), plus că ecranul îți consumă bateria foarte repede iar dacă ești pe munte, rămâi fără baterie.
Are preț de DSLR, dar nu este DSLR, ci un foto compact de tip bridge (superzoom).
Avantaje: zoom optic foarte mare (necesită trepied, altfel nu poți folosi zoom-ul decât pe sfert), are wi-fi pentru partajare (un moft zic eu).
Dezavantaje: costă cât un DSLR, nu este upgradabil, are obiectivul fix (nu este interschimbabil), nu are zoom manual, are foarte puține reglaje manuale, nu-i poți atașa blitz extern, are vizor electronic și nu optic și, cel mai important, are senzorul foarte mic (1/2.3"), la fel și diafragma (nu scoate bine noaptea și în general pe lumină redusă), nu scoate imagini forte clare (la DSLR poți să le mărești la dimensiunea unui fototapet sau panou publicitar că tot clare rămân, senzorul este foarte mare, de unde și claritatea imaginilor). Contează dimensiunea (diametrul) senzorului și dimensiunea pixelului, nu câți megapixeli are, care e o șmecherie electronică ca și zoom-ul digital. DSLR-ul poate scoate imagini foarte clare a persoanelor și obiectelor aflate în mișcare (vezi reporterii sportivi). Dezavantajul DSLR este prețul obiectivelor, dar cei care trăiesc din fotografie fac aceste investiții, pentru un amator e cam scump și poate nu-l va folosi niciodată la capacitatea lui reală, doar niște poze banale cu prietenii sau peisaje care nu necesită un DSLR scump.