| MyNameisEduard a întrebat:

Salut TPU! Am un card sd de 64GB si după ce am dat un restart la telefon cardul nu mai este citit,l-am introdus pe alt telefon si spunea ca trebuie să-l formatez dar nu vreau pentru ca am multe fișiere importante pe el,ce ar trebui sa fac să funcționeze fără să-l formatez?(cardul are o vechime de câteva luni, am unul de câțiva ani si n-am probleme cu el).
Dau fundă!

11 răspunsuri:
| SharpEagle a răspuns:

Incearca sa-l introduci intr-un card reader (extern, pe USB sau intern, embedded in unele laptops). Posibil sa ai nevoie de o extensie de la micro SD la SD (acel plastic de forma unui SD card, in care inserezi micro SD-ul). Daca se poate citi pe computer, fa-i un backup clasic prin copierea folderelor (pe langa asta eu as face o imagine cu un tool de genul USB Image Tool).

| Wr3nch a răspuns:

Incearca cu un cititor de carduri pe pc. Daca tot nu merge, probabil telefonul a criptat cardul, si din pacate il poti doar formata.

| CristiDinBucuresti a răspuns:

Este defect cardul sau telefonul nu il recunoaste de aceea trebuie formatat dar daca nu vrei atunci mergi la cei care repară telefoane sa i ti scoata pe stik tot ce ai ppe card si cumperi alt card si pe acesta il arunci.

Bula
| Bula a răspuns:

Fiecare telefon isi formeaza o structura proprie de foldere si fisiere, necesare functionarii. Pentru acesta exista functia de formatare al cartelei de memorie, dar care sterge TOT de pe card.

Pentru a nu pierde fisierele importante de pe card, acesta trebuie conectat la un calculator (printr-un cititor de card) si copiate toate fisierele importante (preferabil: facuta si o copie cu INTREAGA structura de foldere si fisiere).
La urma, se introduce card-ul de memorie in telefon si se formateaza (din meniul telefonului!). Dupa formatare, se scoate si se conecteaza card-ul inapoi la calculator (pri cititor) si se copiaza inapoi pe card DOAR fisierele importante, dorite.
Atentie unde le copiem!

| SharpEagle a răspuns (pentru Bula):

Formatarea nu presupune o structura de foldere si fisiere, ci doar un file system, un mod de a adresa spatiul de pe storage. Un disk formatat este in mod normal gol, empty.
Legat de citirea in calculator, mai exista si varianta criptarii, anume doar in telefonul in care a fost initial acel card va mai putea fi citit. Ma indoiesc ca functioneze in alt telefon chiar si daca setezi aceeasi parola de lock screen, probabil ca atunci cand se fac cheile de criptare, se mai adauga si un ID specific telefonului la cheia de criptare (probabil legat de IMEI, nu stiu).

| SharpEagle a răspuns:

Am uitat sa adaug: seteaza acelasi cod/parola de unlock la telefon, vezi daca vede date de pe micro SD...

Daca tot nu-l citeste telefonul, trebuie musai sa-l conectezi la PC. Ar trebui sa-ti afiseze ceva, niste fisiere, dar probabil ca arata hieroglific. Le copiezi la gramada intr-un folder pe PC, scoti SD cardul si-l bagi in telefon, te duci pe optiunile din storage al telefonului, dai format la card si apoi dai encrypt, folosind fix aceeasi parola pe care ai mai avut-o. Dupa ce termina, faci shut down la telefon, scoti cardul din telefon, il pui din nou in PC, copiezi ce ai in folderul de pe PC inapoi pe SD card si repui sd cardul in telefon si repornesti telefonul.
Daca nici asa nu o ia...nu stiu.

Bula
| Bula a răspuns (pentru SharpEagle):

Eu am vorbit de formatare FARA criptare.
Telefonul intai rescrie tabelele de evidenta a fisierelor (formatare rapida, rareori totala, pentru golire), dupa care genereaza o structura de foldere /fisiere de lucru. Aceasta structura difera in functie de versiunea Android, respectiv de producator.
Legat de criptare; daca nu ai salvari facute din telefon pe calcuator, cu cablu), atunci este aproape inposibila recuperarea datelor in caz de defectare a telefonului.

| SharpEagle a răspuns (pentru Bula):

Intelege: formatarea in sine nu trebuie sa puna nici un fel de fisier pe acel disc. Indiferent ca vorbim de formatarea facuta de telefon sau de orice alt sistem de operare.
Ca se mai pun niste fisiere dupa, asta nu are nici o legatura cu etapa de formatare. Asta face sistemul de operare, in functie de nevoi. De exemplu, in Windows o sa vezi ca dupa formatare poate sa apara un folder "System Volume Information", dar asta numai daca sistemul are activata acea functie de System Restore, acolo se tin fisierele salvate in backup. Se mai tine acolo si chestii de indexing sau fisiere ale serviciului Volume Shadow Copy.

Bula
| Bula a răspuns (pentru SharpEagle):

Nu vorbesc doar despre pura formatare.
"Formatarea" la telefon inseamna formatarea + crearea sistemului de foldere si fisiere proprii.
Multe telefoane procedeaza direct la aceasta "formatare" daca nu gasesc structura proprie pe card-ul de memorie.

| SharpEagle a răspuns (pentru Bula):

Aaaa, am inteles tu nu vorbesti despre formatare (as in disk formatting https://en.wikipedia.org/wiki/Disk_formatting), tu voreste despre "formatarea in acceptiunea mea" laughing
Pai, de ce n-ai zis de la inceput asa, coane? big grin

Bula
| Bula a răspuns (pentru SharpEagle):

A trecut un jumat de zi si inca tot n-ai inteles despre ce vorbesc.
Ia o cartela de memorie si bag-o in mai multe telefoane, diferite.
Vei vedea despre ce am tot vorbit.