| LoveIsLove4Ever a întrebat:

Funda. asta este o intrebare doar pentru cunoscatori Mie imi place foarte mult elecronica, dar nimic nu imi iesea indiferent cu caa fideliate respectam schema deci concluzia : trebuie sa invat, am descarcat un manual de 475 de pagini romanesc care cuprinde tot ce rebuie sa stie un incepaor despre electronica. nu am parcurso pe toata inca mai am de citit dar in timp ce citesc mai si experimentez. si asa am reusit sa fac primul meu circuit care chiar functioneaza, o punte redresoare. 4 diode si 4 condensatori fiecare a 2200uF de caciula. ca sa nu dau sute de lei pe piese am inceput sa tot dezlipesc de pe placi, mai luam ceva aparate de radio de la vecini mai cautam prin casa si am strans ceva piese, rezistori intr-un borcan, condensatori in altul si semiconductori in alt borcan. acum din puntea redresoare nu scoteam suficienta intensitate luminoasa pe un bec de 12V, avand in vedere ca in iesire avea 19, 42V am masurat intensitatea care trece catre bec si a dat 5A si pe sursa de calculator intensitatea era undeva la 9A, concluzia? trebuie diode mai mari, asa ca am luat de pe o placa amplificator audio 4 diode mult mai mari care in teorie ar trebui sa imi dea intesitate mai mare dar surpriza mea a fost ca cu acele diode becul abia se chinuia sa se aprinda cu 3, 2A. imi poate explica cineva de ce? (P.S. diodele sunt de la puntea redresoare a amplificatorului deci nu sunt decat diode simple nu Zenner sau alt tip) Funda!

14 răspunsuri:
| K0sti a răspuns:

Ce faci cu 4 condensatori electrolitici pe punte? Degeba citesti in cartea aia! Se pune un singur condensator pe iesire, intre + si -... Poti pune in schimb 4 condensatori ceramici de 470 pico, antiparazitare. Desi la ce faci tu acolo, nu-si au rostul! Cati amperi trage becul ala din 12 V? Ai facut calculul? Calculul se face inainte, nu dupa ce faci montajul sa bubuie ala! Tu diodele alea le-ai pus dupa ureche, nu in urma unui calcul prealabil...Vezi cum dai foc la casa!

| mihai69 a răspuns:

Intensitatea curentului nu ar trebui s depind de tipul diodelor folosite (mai mari sau mai mici), cu condiia ca ele s suporte acel curent. Dar hai s analizm puin situaia ta particular: spui c (n prima situaie) aveai aproape 20 V i cam 5 A pe un bec de 12 V?!? Adic becul tu suport 100 W? Da' ce, e cu halogen, tip auto? hmmm... n al doilea rnd, nu ntotdeauna o diod mai mare (fizic) are i valori maxime mai mari dect una mai mic. Dac vrei s tii ce faci, caut datele de catalog ale pieselor. Iar cand solicii ajutor, spune i despre ce piese vorbim (ex.: diode redresoare 1N4004 fa de RA 220). Electronica nu se face dup ureche!

| LoveIsLove4Ever explică (pentru K0sti):

4 condensatori pe iesire imi da un curent mai stabil si un zgomot de retea mai scazut, LOGIC ca stiu ca se pun intre + si - si stiu ca sunt si polarizati, odata ce condensatorii sunt incarcati nu se mai forteaza diodele sa ii incarce, cand curentul este in scadere becul se alimenteaza de la condensatori pana ce sun iar incarcati de diode. am mentionat ca becul trage 9A la 12V, sursa aia fiind capabila sa dea in jur de 20. becul trage 9A din diodele mari poate trage maxim 3, 5A si din alea mici 8A. simplu ca buna ziua. si desfa si tu un aparat oarecare de putere mai mare nu va avea un singur condensator ci 2-4. amplificatorul de la care am luat dodeme lare avea din fabrica 4 cond de 2200uF a 50V. si ce sa bubuie? in cel mai rau caz disrug diodele, care sunt primele care se ard intro sursa. pana si un amarat de sistem de 15W are 2X470 uF pe iesire.

| LoveIsLove4Ever explică (pentru mihai69):

Scuze ca am uitat sa mentionez, diodele sunt 1N539 alea mici si alea mari 6A2, da becul este auto, este practic un far de masina

| LoveIsLove4Ever explică (pentru mihai69):

De 6A2 spune ca este un rectificator de 6A dar eu pot lua numai 3, 5 in schimb de 1N539 spune ca este de 1, 5A dar eu pot scoate 8A. am incercat sa mai scot din filtraj, totul ramane neschimbat si cu un cond. de 2200uF totul ramane la fel. imi pare ciudat din o dioda de 6 scot 3, 5A si din una de 1, 5 scot 8A. sa aiba 6A2 un rezistor pentru a limita intensitatea?

| K0sti a răspuns (pentru LoveIsLove4Ever):

Da de ce ai pus punte cand deja sursa scoate curent continuu?

| LoveIsLove4Ever explică (pentru K0sti):

Nu am pus o punte, am facut una separata, am o sursa de PC separata, puntea am facut-o caci am nevoie de o alimentare de 12V fix pentru becul respectiv. marog pentru el si un ventilator montat in tava ca sa pot modifica sursa sa nu mai am fire ocupate de ele doua

| K0sti a răspuns (pentru LoveIsLove4Ever):

Ma nene, tu ai probleme in a te exprima! Ai o sursa de calculator, care are 12 V cc. Ce mai faci cu puntea? Sursa e deja stabilizata, ca de aia e sursa!

| LoveIsLove4Ever explică (pentru K0sti):

Mai omule, am nevoie de inca ceva care sa imi dea 12V pentru un bec si un ventilator. si nu vreau sa folosesc sursa aia. da, stiu de problema de exprimare, dar crede-ma e mai bine decat acu' o luna si-un strop happy

| K0sti a răspuns (pentru LoveIsLove4Ever):

laughing Esti bestial!

| danutzu96 a răspuns (pentru LoveIsLove4Ever):

Dar transformatorul de ce putere este? cat ce tensiune ce intensiteate (inainte de filtrare si redresare? )

| mihai69 a răspuns (pentru mihai69):

(fara diacritice, ca vad ca robotzelu' tembelu' al TamPitU' le haleshte voios)
SA MA DUBLU_PI PE SOFTUL VOSTRU DE CORECTARE AUTOMATA!

| LoveIsLove4Ever explică (pentru danutzu96):

6/12/24V 15A fiecare, scrie pe el

| horia2012 a răspuns:

In primul rand un bec cu filament (de orice natura ar fi el, nu are nevoie de stabilizare si filtrare. Deci becul de
12 V il alimentezi direct din transformator (alternativ), inainte de puntea de diode. Alimenteaza becul cu ampermetru in serie (reglat pe alternativ-cea mai mare scala de masura 10 (20A) si vezi cat consuma.
Daca transformatorul nu asigura curentul necesar, o sa scada tensiunea la bornele transformatorului (in loc de 12V (in gol) o sa ai in sarcina 9-10V.
2. Ventilatorul il poti alimenta cu tensiune filtrata. E suficient un singur condensator (nu 4) si nu de 2200 uF. (e prea mare). In mod normal se calculeaza valoarea condensatorului functie de curentul consumat de ventilator, dar daca nu vrei, pui unul de maxim 1000 uF. Tensiune filtrata si stabilizata se foloseste numai la componente electronice.