| Zuzumilk26 a întrebat:

Mai trebuie instalat driverul la placa de baza daca windows-ul avea toate driverele? ( asa mi-a zis cel care la instalat )

Răspuns Câştigător
| PainTech a răspuns:

Daca e deja instalat nu e nevoie sa il reinstalezi.

Totusi e de preferat sa actualizezi (daca exista o versiune noua). De multe ori driverele actualizare vin cu imbunatatiri de performanta si stabilitate.

Totusi driverul placii de baza nu e unul prea important pentru performanta. Important e ca placa video sa aiba driverul la zi. Restul driverelor trebuie doar sa fie instalate (fie ca e vorba si de o versiune mai veche, nu e o mare problema).

Pe scurt :
Nu e complet necesar sa actualizezi driverul respectiv, dar este recomandat. Daca nu te pricepi mai bine il lasi asa.

13 răspunsuri:
| LPCTSTR a răspuns:

Nu neaparat si daca nu te pricepi.
Daca te pricepi, totusi le poti instala, caci, de obicei, vin cu imbunatatiri pentru performanta, eficienta, securitate, etc.

| Zuzumilk26 explică (pentru PainTech):

Nu prea ma pricep. Dar unde pot vedea dacă ii instalat?

| PainTech a răspuns (pentru Zuzumilk26):

Poti vedea in Managerul de Dispozitive.

Click dreapta pe My Computer -> Proprietati -> Din stanga selectezi Manager de dispozitive si iti vor aparea toate dispozitivele pe categorii.

Daca ceva este cu semnul exclamarii galben inseamna ca driverul lipseste. Daca totul apare normal inseamna ca toate driverele sunt instalate.

Exista programe care pretind sa actualizeze automat driverele. Am incercat cateva dar nu prea m-au ajutat la mare lucru. Totusi vad ca sunt cativa pe site care folosesc.
Posibil sa te ajute daca esti incepator.

| Zuzumilk26 explică (pentru PainTech):

La "DEVICE MANAGER" nu apare nimic cu galben totul este cu alb.

| sierra1 a răspuns:

Dacă in device manager nu apar semne, nu mai fă (tu sau pretenul) nimic că faci degeaba

| Zuzumilk26 explică (pentru PainTech):

Cred ca am intrat bine acolo nu?

| CristiDinBucuresti a răspuns:

Cel mai bine cheama pe cineva care se ocupă toata ziua cu calculatoare care le repara si le face de la zero din piese, ăla stie clar ce trebuie facut si in 5 minute il repară.

| Zuzumilk26 explică (pentru CristiDinBucuresti):

Dar nu ii stricat nimic la el

| PainTech a răspuns (pentru Zuzumilk26):

Atunci lasă așa. E bine.

| Zuzumilk26 explică (pentru PainTech):

Ok

| GabiDumitrescu a răspuns:

In principiu DA, DA, si inca o data DA. Driverele care vin cu Windozele sunt ca sa mearga, nu ca sa mearga CUM TREBUIE. Ia si uita-te frumos pe site-ul producatorului placii si vezi ce ai disponibil pentru ea. @PainTech: Sa te mai aud eu cu povesti de-astea cu "nu e unul prea important" cand USB 3-ul iti va merge cu 30 Mbps si vei avea latenta la toate operatiile de scriere/citire pe drive-urile interne din cauza driverelor "de la Windows" alea bune...

| PainTech a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

Cand ai probleme normal ca actualizezi/reinstalezi driverul componentei respective.

Cat timp merge deja bine cu driverele deja gasite automat nu va de ce ar fi nevoie. De cele mai multe ori gaseste driver ok (chiar daca nu e ultima versiune). De acord cu tine, sunt uneori cazuri in care driverul instalat e un driver generic care face probleme si nu e adecvat sistemului.

Din experienta actualizarea driverelor placii de baza (practic sunt mai multe, pentru fiecare componenta) nu aduce imbunatatiri de performanta semnificative daca un driver corespunzator e deja instalat. Eu mereu am instalat ultima versiune cand am reinstalat Windowsul doar ca sa fiu sigur. Dar ar fi functionat foarte bine si cele gasite de Windows.

Daca utilizatorul nu se pricepe prea bine (cum vad ca e cazul aici) e mai bine sa le lase asa DACA nu sunt alte probleme.

Si daca nu ma insel driverul pentru USB 3.0 este un driver separat care in principiu ar trebui sa apara cu galben daca nu e instalat sau daca are probleme. Ceva de genul acesta :
https://images.drivereasy.com/......f91db8.png

Raman la aceeasi idee :
Windows instaleaza automat majoritatea driverelor. Astea nu sunt mereu cele mai noi sau cele mai bune. Dar in majoritatea cazurilor isi fac treaba bine si o actualizare manuala nu ar ajuta cu mare lucru. Cel putin teoretic driverele noi ar trebui sa apara la Windows Update ca optionale si sistemul sa se actualizeze constant.

Daca stii ce faci -> Instaleaza driverele noi
Daca ai probleme cu anumite functionalitati-> Instaleaza driverele noi (eventual reinstaleaza driverele daca sunt deja ultima versiune)
Daca vrei sa scapi de evenualele probleme -> Actualizeaza driverele
Daca vrei fiecare bucatica de performanta disponibila -> actualizeaza driverele

Dar daca totul merge deja foarte bine, nu sunt probleme si nu ai habar ce faci mai bine le lasi asa.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru PainTech):

Majoritatea utilizatorilor nu isi dau seama ce inseamna "foarte bine". Si mie imi mergea "foarte bine" pana mi-am luat un stick USB 3.0 rapid si mi-am dat seama ca de fapt fara driverul de la Gigabyte era praf. La fel am patit ca la un moment dat sa faca update Microsoft la driverele de la chipset cu unele care oficial nu erau suportate de catre Gigabyte si m-am trezit ca totul merge infect, inclusiv ecrane albastre la greu si blocari.