In acest caz raman nedumerit cu mesajul de "owerclocking".
Sincer, n-am intalnit in BIOS-uri asemenea optiune, la procesoare Intel.
Dar... in ziua de azi orice e posibil.
Parerea mea este: daca lasi temporizarile automate, reglate de SPD, respectiv pasta este aplicata bine si racirea corespunzatoare (max. 43 grade C), atunci nu se va mai repeta problema.
Bafta!
O intrebare: In BIOS, dupa ce ai ales "Default settings", ai salvat noile setari? Fara salvare modificarile nu sunt pastrate, memorate.
Verifica vizual condensatoarele (electrolitice, de tip "butoias") de pe placa de baza, mai ales pe cele mari, daca nu e careva umflata (acele piese cilindrice care au plastic inscriptionat pe laterala, iar sus au o "cruce" in metal.
Daca careva din condensatoare este umflata (sau chiar mai multe) atunci sunt cauza problemei si trebuie schimbate - sau schimbata intreaga placa de baza.
Simptomele descrise de tine denota problema pe careva linie de alimentare, de regula de filtraj sau paraziti nefiltrati. Masoara tensiunile de alimentare.
Incearca sa schimbi si sursa.
Ar fi de folos daca ar fi montat si un difuzor la placa de baza, pentru semnalizari sonore de avarie.
Incearca sa resetezi CMOS-ul din nou (alimentarea si bateria scoasa, jumperul pozitionat pentru stergere (resetare). Lasi asa sa stea un jumat de ora, dupa care pui jumperul la loc, urmat de baterie si in final alimentarea sursei de la retea.
Daca nu mai porneste deloc:
Verifica si contactele RAM-urilor precum si a placii video si alte eventuale placi de extensie montate.
Treaba sta cam asa:
am uitat sa iti mai spun ceva
data trecuta cand am dat reset la bios am si schimbat pasta termo-conductoare si s-a deschis (ieri)
si acum m-am gandit din nou sa o schimb si ce sa vezi functioneaza
dar daca o sa am si maine aceeasi problema ce fac acum trebuie sa schimb pasta termo-conductoare in fiecare zi ca sa functioneze? trebuie sa aiba ceva tu ce parere ai despre asta?
Probabil s-a miscat procesorul in socket cand ai schimbat pasta. Este cea mai delicata faza la montarea /curatirea procesorului, care se si poate arde instant daca gresesti! Calitatea si modul de aplicare a pastei sunt vitale!
Se invata si se experimenteaza pe placi vechi, ieftine, la care nu faci mare paguba in caz ca le arzi.
Din cele descrise inainte, am tras concluzia ca ai procesor AMD (ei pot face owerclocking), dar care sunt mult mai sensibile la greseli de manipulare /temperaturi decat cele Intel si se pot arde mai repede, cu tot cu placa de baza, impreuna!
Doua lucruri nu recomand, incat n-au rezultat prea simtitor: controlul manual a frecventelor (BUS, CPU) si owerclocking.
Lasa placa sa-si faca auto-reglajele, considerate opime de fabricant (default settings in BIOS)!
Daca da erori, atunci ori placa de baza s-a defectat, ori componentele vitale anexate (RAM, CPU, sursa, pl video).