| daniel2134 a întrebat:

Salutare TPU. Plănuiesc un upgrade la PC. Am o placa de baza Asus A320M-R, Ryzen 5 3400G, 16gb RAM si un Radeon RX 6600. Plănuiesc să schimb procesorul cu un Ryzen 7 5800X, de preferat doar procesorul, dacă este compatibil cu placa mea de bază, cu toate că este cam veche. În cel mai rău caz aș cumpăra același procesor cu o placă nouă, asta pentru că nu aș dispune de un buget substanțial pentru placă + procesor (de socket AM5) + rami, că la socketul AM5 am văzut că ai nevoie de rami ddr5, dacă nu mă înșel (eu având ddr4). Toate cele strict vorbind de AMD, pe Intel nu prea mă pricep. Niște sfaturi, recomandări? Mulțumesc!

4 răspunsuri:
| KovacsB a răspuns:

Lasa-le naibii de jocuri, fa ceva util cu viata ta.ai aproape 19 ani.

| movanumaris0 a răspuns:

Ryzen 7 5800X nu e compatibil cu placa ta de bază (A320). Dacă vrei un Ryzen 7, va trebui să schimbi și placa de bază. Dacă bugetul e strâns, un Ryzen 5 5600X e o opțiune bună și compatibilă cu placa ta. Dacă vrei DDR5 și socket AM5, trebuie să schimbi tot sistemul.

| daniel2134 explică (pentru movanumaris0):

Nu vreau neaparat Ryzen 7, doar ceva mai nou si bun, apropo, de ce aspecte ar trebui sa tin cont pentru o compatibilitate de genul acesta (in afara de socket)

| movanumaris0 a răspuns (pentru daniel2134):

În afară de socket, ține cont de:
1. BIOS: Verifică dacă placa ta de bază suportă procesorul ales.
2. TDP: Asigură-te că sistemul de răcire poate face față procesorului.
3. RAM: Verifică tipul și viteza RAM-ului suportat de procesor și placa de bază.
4. Faze de alimentare: Verifică dacă placa de bază poate susține procesorul din punct de vedere al alimentării.